Toppredning

Introduktion och förberedelse

En toppredning du kan använda att reda såser, grytor och stuvningar med. Redningen blandas med kall vätska och vetemjöl innan den rörs i det du lagar. Du kan använda mjölk, vatten eller kall buljong eller fond eller valfri vätska.

Innehåller inget fett som smör, margarin eller olja vilket är bra om du vill reda en sås eller gryta som är fettsnål.

Här är receptet på en hel omgång sås eller stuvning men vill du bara toppreda en gryta eller soppa så kan du ta samma redning då bara 1 dl av vätskan men samma mängd mjöl och blanda samt tillsätta det du vill reda. Skippa då alltså resten av de 3 dl vätska i nedan recept.

Skaka eller rör först ut vetemjölet och rör eller skaka bort klumparna. Du kan använda en skål, glas eller skaka i en burk med lock, juicepress eller redningsbägare med lock som på bilden.

Toppredning passar att laga bechamelsås, stuvningar, såser som currysås, svampsås med mera.

Varianter

Istället för vetemjöl kan man reda med potatismjöl, arrowrot eller maizena.

Går bra att blanda redningen med sojamjölk eller havremjölk samt en skvätt sojagrädde eller Oatly Imat för en vegan toppredning.

Andra sätt att reda på

  • Istället för att toppreda kan du reda med en torredning eller bottenredning som innebär att man rör ut redningen i början i fett eller det man steker och sedan spär med vätka till en sås, stuvning eller gryta. Med en torredning kan man skippa fettet i början om man vill.
  • En annan variant är att reda med en mjöl- och smörblandning så kallad roux eller Beurre Manié

4 portioner toppredning

  • Förberedelse: 2 min
  • Tillagning: 5 min
  • Klart på: 7 min

Ingredienser

  • 4 dl mjölk, vatten, grönsaksspad, grädde, sojamjölk, havremjölk eller kall buljong (eller en blandning)
  • 2 msk vetemjöl (4 msk vetemjöl till stuvning)
  • 1 dl grädde (valfritt - ersätt en del av vätskan ovan)
  • 1 krm salt
  • 1/2 krm svart- eller vitpeppar

Tillagning

  1. Blanda ca 1 dl av vätskan med allt vetemjöl i ett glas, burk, skål eller bringare - vispa tills klumpar löst upp sig. Eller skaka i en burk med lock, juicepress med lock eller redningsbägare tills det ej är klumpar längre.
  2. Koka upp resten av vätskan i en såskastrull med tjock botten. Akta så det ej kokar över eller bränns.
  3. Vispa i redningen.
  4. Låt såsen eller stuvningen koka på låg värme under omrörning i minst 5 minuter. Då försvinner mjölsmaken. Tillsätt eventuellt mer vätska om det blir för tjockt. Eller bland mer av redningen om du vill ha en tjockare sås eller stuvning.
  5. Smaka av med salt och peppar.
E-mail
Medel: 5 (5 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-10-01