Toppredning

En toppredning du kan tillsätta kall och vispa i för att reda kokande såser, grytor, soppor och stuvningar med.

Här hittar du varianter på toppredningar med vetemjöl, Idealmjöl, maizena, maizenaredning, potatismjöl eller arrowrot samt vad de passar till.

En toppredning innehåller inget fett som smör, margarin eller olja - vilket ger en fettsnål redning.

4 portioner toppredning

  • Förberedelse: 2 min
  • Tillagning: 5 min
  • Klart på: 7 min

Ingredienser

  • 4 dl vätska som mjölk, vatten, grädde, buljong eller blandat; eller 4 portioner gryta, soppa eller sås
  • 2 msk vetemjöl till sås; 3 msk till gratängsås, soppa och stuvning; 4 msk till tjockare stuvning
  • 1/2 dl vatten
  • 2 krm salt
  • 1/2 krm svart- eller vitpeppar

Tillagning

  1. Blanda 1/2 vatten med vetemjöl i ett glas, burk eller skål - vispa tills klumpar löst upp sig. Eller skaka i en redningsbägare, burk med lock eller liknande tills det ej är klumpar längre.
  2. Koka upp resten av vätskan i en såskastrull med tjock botten. Akta så det ej kokar över eller bränns.
  3. Vispa i redningen.
  4. Låt såsen eller stuvningen koka på låg värme under omrörning i minst 5 minuter. Då försvinner mjölsmaken. Tillsätt eventuellt mer vätska om det blir för tjockt. Eller bland mer av redningen om du vill ha en tjockare sås eller stuvning.
  5. Smaka av med salt och peppar.
Ingredienser till toppredning
Ingredienser till toppredning: mjölk, grädde, vetemjöl, salt och peppar. Samt en redningsbägare eller juicepress med lock i mitten.
Vatten och potatismjöl blandat i en skål reda att röra i det du vill reda.
Vatten och potatismjöl blandat i en skål reda att röra i det du vill reda.
Vatten och maizena majsstärkelse blandat i en skål reda att röra i det du vill reda.
Vatten och maizena majsstärkelse blandat i en skål reda att röra i det du vill reda.

Användning

Toppredning passar att reda att reda det mesta som förslagsvis bechamelsås, såser som currysås, svampsås, skysås; gratängsås, stuvningar, soppor, grytor med mera.

Tips

  • Redning med vetemjöl passar med mjölk och/eller grädde som bas eller grumligare grytor, såser och soppor.
  • Maizena eller potatismjöl ger en klarare redning som passar och passar till allt men speciellt till klara såser, soppor och kräm. Glutenfritt.
  • Arrowrot ger en helt klar redning och passar till ex. asiatisk mat. Glutenfritt.
  • Mängden mjöl och redning kan variera och behöva justeras något beroende på vad man lagar. Ex. en skysås kan behöva något mindre redning än en tjock Bechamelsås.

Med Idealmjöl

Idealmjöl är ett enkelt alternativ att reda med. Strö det direkt i den kokande vätskan under omrörning till önskad tjocklek. Räkna ca 2 msk till 4 dl vätska; eller 4 portioner gryta, sås eller soppa. Eller 4 msk till 4 dl stuvning.

Toppredning med maizena majsstärkelse

  • Räkna 1 tsk maizena majsstärkelse till 1 dl vätska.
  • Blanda förslagsvis 1/2 dl vatten och 4 tsk maizena majstärkelse i en liten skål. Koka upp det du vill reda och tillsätt lite i taget under omrörning till önskad tjocklek. Låt koka någon minut.

Med maizenaredning

En annan variant är att reda med ljus eller mörk maizenaredning. Tillsätt när vätskan kokar. Vispa i 2-4 msk eller tills det är så tjockt du vill ha det. Låt koka några minuter.

Toppredning med potatismjöl

  • Räkna 1 tsk till 1 dl vätska till sås. 2 tsk per dl till kräm och stuvning.
  • Koka upp det du vill reda och ta sedan av värmen. Rör förslagsvis ut 4 tsk potatismjöl med 1/2 dl vatten i en liten skål. Tillsätt redningen under omrörning. Koka upp under omrörning till första bubblan. Ta av från värmen.

Med arrowrot

  • Räkna 1 tsk till 1 dl vätska.
  • Blanda förslagsvis 4 tsk arrowrot med 1/2 dl vatten i en liten skål. Tillsätt lite i taget till önskad tjocklek under tiden det kokar.

Vegan variant

Det går bra att blanda redningen med sojamjölk eller havremjölk samt en skvätt sojagrädde eller Oatly Imat för en vegan toppredning.

Torredning och bottenredning

  • Istället för att toppreda kan du reda med en torredning eller bottenredning som innebär att man rör ut redningen i början i fett eller det man steker och sedan spär med vätka till en sås, stuvning eller gryta. Med en torredning kan man skippa fettet i början om man vill.
  • En annan variant är att reda genom att röra i någon msk med en mjöl- och smörblandning så kallad roux eller Beurre Manié.

Portionsberäkning

Nedan recept är till ca 4 dl vätska - ca 4 portioner sås eller stuvning. Eller 4 portioner gryta eller soppa.

E-mail
Medel: 4.2 (9 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 20 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2022-09-12