Toppredning

Introduktion och förberedelse

En toppredning du kan tillsätta kall och vispa i för att reda kokande såser, grytor och stuvningar med.

Toppredningen blandas med vetemjöl och kall mjölk, vatten, buljong, fond eller valfri vätska.

Användning

Toppredning passar att laga bechamelsås, stuvningar, såser som currysås, svampsås med mera.

Portionsberäkning

  • Nedan recept är till en omgång ca 4 portioner sås eller stuvning.
  • Ett alternativ om du bara vill reda en kokande gryta eller soppa på slutet så kan du ta 1 dl vätska och ca 3 msk mjöl samt vispa eller skaka i redningsbägare tills klumpar är borta. Tillsätt lite i taget under omrörning tills det blir så tjockt du vill ha.

Varianter

  • Istället för vetemjöl kan man reda med potatismjöl, arrowrot eller maizena.
  • Det går bra att blanda redningen med sojamjölk eller havremjölk samt en skvätt sojagrädde eller Oatly Imat för en vegan toppredning.

Fettsnål redning

Denna redning innehåller inget fett som smör, margarin eller olja vilket är bra om du vill reda en fettsnål sås eller gryta.

Andra sätt att reda på

  • Istället för att toppreda kan du reda med en torredning eller bottenredning som innebär att man rör ut redningen i början i fett eller det man steker och sedan spär med vätka till en sås, stuvning eller gryta. Med en torredning kan man skippa fettet i början om man vill.
  • En annan variant är att reda med en mjöl- och smörblandning så kallad roux eller Beurre Manié

4 portioner toppredning

  • Förberedelse: 2 min
  • Tillagning: 5 min
  • Klart på: 7 min

Ingredienser

  • 4 dl mjölk, vatten, grönsaksspad, grädde, sojamjölk, havremjölk eller kall buljong (eller en blandning)
  • 2 msk vetemjöl (4 msk vetemjöl till stuvning)
  • 1 dl grädde (valfritt - ersätt en del av vätskan ovan)
  • 1 krm salt
  • 1/2 krm svart- eller vitpeppar

Tillagning

  1. Blanda ca 1 dl av vätskan med allt vetemjöl i ett glas, burk, skål eller bringare - vispa tills klumpar löst upp sig. Eller skaka i en burk med lock, juicepress med lock eller redningsbägare tills det ej är klumpar längre.
  2. Koka upp resten av vätskan i en såskastrull med tjock botten. Akta så det ej kokar över eller bränns.
  3. Vispa i redningen.
  4. Låt såsen eller stuvningen koka på låg värme under omrörning i minst 5 minuter. Då försvinner mjölsmaken. Tillsätt eventuellt mer vätska om det blir för tjockt. Eller bland mer av redningen om du vill ha en tjockare sås eller stuvning.
  5. Smaka av med salt och peppar.
E-mail
Medel: 4.7 (6 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 20 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2020-12-10