Köttgryta med paprika

En god gryta med nötkött, lamm eller viltkött i massor av mustig paprika, creme fraiche, ajvar och vitlök. Du kan göra grytan mild eller hetta upp den med het ajvar och chili.
Gott till är kokt potatis, blomkål och broccoli. Råris eller basmatiris är också gott till paprikagrytan. Servera gärna stark eller mild ajvar och matyoghurt eller gräddfil till grytan. Ajvar är en paprikaröra på burk.

8 portioner köttgryta med paprika

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 2 tim
  • Klart på: 2 tim 15 min

Ingredienser

  • 1,5 kg grytkött som ex. nötkött av högrev, innanlår; eller grytkött av lamm eller vilt
  • 3 msk smör eller olja
  • 2 msk rökt paprikapulver eller vanligt paprikapulver
  • 0,5 tsk salt
  • 2 krm vitpeppar
  • 2 klyftor vitlök
  • 2 gula lökar
  • 3 paprikor, gärna gröna
  • 3 tomater eller 1 burk krossade tomater
  • 1 buljongtärning, kött eller grönsak (valfritt)
  • 1 l vatten
  • 2 dl kokbar crème fraiche
  • 4 msk ajvar (paprikaröra), mild eller stark efter smak
  • 1 tsk sambal oelek eller chili efter smak)

Tillagning

  1. Skär grytköttet i bitar ca 2x2 cm om de inte redan är skurna.
  2. Skölj och tärna paprika i samma storlek.
  3. Skala och hacka lök i samma storlek.
  4. Skala vitlöken och grovhacka den.
  5. Skölj och grovhacka tomaterna.
  6. Hetta upp en stekpanna och förbered en stor gryta vid sidan.
  7. Bryn köttet lite i taget i smöret - stek förslagsvis i fyra omgångar. Strö över paprikapulver, salt och peppar under tiden du steker. Lägg sedan över köttet i grytan. Sätt grytan på medelvärme.
  8. Fräs paprika, lök och vitlök sist och lägg i med köttet.
  9. Tillsätt tomaterna, vatten samt ev. buljongtärning.
  10. Koka köttgrytan på låg värme under lock i 2 timmar tills köttet är mört.
  11. Rör i crème fraiche, ajvar samt sambal oelek på slutet och smaka av till önskad hetta. Smaka av med salt också.
  12. Gott till är kokt potatis, blomkål och broccoli. Råris eller basmatiris är också gott till paprikagrytan. Servera gärna stark eller mild ajvar och matyoghurt eller gräddfil till grytan.
E-mail
Medel: 3.7 (3 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad på Restauranghögskolan i Grythyttan och har ett Advanced Certificate i drycker. Jag är medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine Pro, Slowfood och Sveriges Matskribenters Förening. 

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kyckling, kycklingspett, kycklingfilé, kycklinggrytor och soppor. Vi svenskar gillar kyckling i alla former - på 20 år har vi fördubblat konsumtionen.

Läs mer

Saftig babka med kanel- och valnötsfyllning

Här är det enkla receptet. 

Läs mer

Sponsrat