Köttgryta med paprika

Introduktion och förberedelse

En god gryta med nötkött, lamm eller viltkött i massor av mustig paprika, crème fraiche, ajvar och vitlök.

Du kan göra grytan mild eller hetta upp den med het ajvar, Piros Arany och/eller chili.

Som paprika kan du ta vit spetsig paprika eller annan paprika efter tillgång som grön, röd eller gul paprika.

Serveringsförslag

  • Gott till är kokt potatis, blomkål och broccoli.
  • Råris eller basmatiris är också gott till paprikagrytan.
  • Servera gärna stark eller mild - köp eller gör hemgjord ajvar - och matyoghurt eller gräddfil till grytan. Ajvar är en paprikaröra. Istället för ajvar kan du ta Piros Arany.

Extra fyllig smak

Ett tips är att när smaka på köttet och om det är mört ta upp det med en hålslev. Koka sedan ner såsen/grytan i ca 20 minuter för extra fyllig smak. Lägg sedan tillbaks köttet, smaka av och koka upp till servering.

8 portioner köttgryta med paprika

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 2 tim
  • Klart på: 2 tim 15 min

Ingredienser

  • 1,5 kg grytkött som ex. nötkött av högrev, innanlår; eller grytkött av lamm eller vilt
  • 3 msk smör eller olja
  • 2 msk rökt paprikapulver eller vanligt paprikapulver
  • 0,5 tsk salt
  • 2 krm vitpeppar
  • 2 klyftor vitlök
  • 2 gula lökar
  • 3 paprikor, gärna vita men gröna, gula och röda funkar också
  • 3 tomater eller 1 burk krossade tomater
  • 1 buljongtärning, kött eller grönsak (valfritt)
  • 1 liter vatten
  • 2 dl kokbar crème fraiche
  • 4 msk ajvar (paprikaröra), mild eller stark efter smak eller Piros Arany
  • 1 tsk sambal oelek eller valfri chili efter smak

Tillagning

  1. Skär grytköttet i bitar ca 2x2 cm om de inte redan är skurna.
  2. Skölj och tärna paprika i samma storlek.
  3. Skala och hacka lök i samma storlek.
  4. Skala vitlöken och grovhacka den.
  5. Skölj och grovhacka tomaterna.
  6. Hetta upp en stekpanna och förbered en stor gryta vid sidan.
  7. Bryn köttet lite i taget i smöret - stek förslagsvis i fyra omgångar. Strö över paprikapulver, salt och peppar under tiden du steker. Lägg sedan över köttet i grytan. Sätt grytan på medelvärme.
  8. Fräs paprika, lök och vitlök sist och lägg i med köttet.
  9. Tillsätt tomaterna, vatten samt ev. buljongtärning.
  10. Koka köttgrytan på låg värme under lock i 2 timmar tills köttet är mört.
  11. Rör i crème fraiche, ajvar samt sambal oelek på slutet och smaka av till önskad hetta. Smaka av med salt också.
  12. Gott till är kokt potatis, blomkål och broccoli. Råris eller basmatiris är också gott till paprikagrytan. Servera gärna stark eller mild ajvar och matyoghurt eller gräddfil till grytan.
E-mail
Medel: 3.7 (23 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 263 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2020-04-18