Köttgryta med paprika

En god gryta med nötkött, lamm eller viltkött i massor av mustig paprika, creme fraiche, ajvar och vitlök. Du kan göra grytan mild eller hetta upp den med het ajvar och chili.
Gott till är kokt potatis, blomkål och broccoli. Råris eller basmatiris är också gott till paprikagrytan. Servera gärna stark eller mild ajvar och matyoghurt eller gräddfil till grytan. Ajvar är en paprikaröra på burk.

8 portioner köttgryta med paprika

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 2 tim
  • Klart på: 2 tim 15 min

Ingredienser

  • 1,5 kg grytkött som ex. nötkött av högrev, innanlår; eller grytkött av lamm eller vilt
  • 3 msk smör eller olja
  • 2 msk rökt paprikapulver eller vanligt paprikapulver
  • 0,5 tsk salt
  • 2 krm vitpeppar
  • 2 klyftor vitlök
  • 2 gula lökar
  • 3 paprikor, gärna gröna
  • 3 tomater eller 1 burk krossade tomater
  • 1 buljongtärning, kött eller grönsak (valfritt)
  • 1 l vatten
  • 2 dl kokbar crème fraiche
  • 4 msk ajvar (paprikaröra), mild eller stark efter smak
  • 1 tsk sambal oelek eller chili efter smak)

Tillagning

  1. Skär grytköttet i bitar ca 2x2 cm om de inte redan är skurna.
  2. Skölj och tärna paprika i samma storlek.
  3. Skala och hacka lök i samma storlek.
  4. Skala vitlöken och grovhacka den.
  5. Skölj och grovhacka tomaterna.
  6. Hetta upp en stekpanna och förbered en stor gryta vid sidan.
  7. Bryn köttet lite i taget i smöret - stek förslagsvis i fyra omgångar. Strö över paprikapulver, salt och peppar under tiden du steker. Lägg sedan över köttet i grytan. Sätt grytan på medelvärme.
  8. Fräs paprika, lök och vitlök sist och lägg i med köttet.
  9. Tillsätt tomaterna, vatten samt ev. buljongtärning.
  10. Koka köttgrytan på låg värme under lock i 2 timmar tills köttet är mört.
  11. Rör i crème fraiche, ajvar samt sambal oelek på slutet och smaka av till önskad hetta. Smaka av med salt också.
  12. Gott till är kokt potatis, blomkål och broccoli. Råris eller basmatiris är också gott till paprikagrytan. Servera gärna stark eller mild ajvar och matyoghurt eller gräddfil till grytan.
E-mail
Medel: 4 (2 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Säsong för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer

Smoothies - både gott och nyttigt

Frukt och bär går alltid hem i flytande form. Även hos de mest frukt och bär-vägrande personer. Så fram med mixern fixa läskande, nyttiga och goda smoothies. Gör en stor laddning vetja och ställ i kylen i en kanna. Vips så är den kalla goda smoothien slut och alla nyttigheter fick ni på köpet. 

Läs mer

Blanda egna drinkar och cocktails

Bli bartender för en kväll. Här är tips på hur du sätter upp en liten minibar hemma. Skippa raggargroggen och bjud på någon klassiker eller udda obskyr drink. Här är lite fakta, recept, utrustning och andra praktiska tips för att lyckas med cocktails hemma. 

Läs mer

Fixa en söt avslutning

Här är några enkla desserter alla kan laga och som kan förberedas i god tid. Och fortsätt inte med samma sura rödvin till desserten. Det är det enklaste knepet som finns att köpa ett sött gott vin till desserten för en garanterat lyckad avslutning på middagen.   

Läs mer