Marockansk gryta med högrev

Koka gärna grytan i en Tagine men det går också bra i vanlig stekgryta.
Den marockanska kryddblandningen Ras el hanout finns färdig i välsorterade butiker med sortiment från medelhavet.
Sök annars här på Receptfavoriter för att laga egen Ras el hanout.
Grytan kan lagas med högrev eller annat grytkött av nöt ex. ytterlår. Blir också gott med grytbitar av lamm.
Laga couscous om du vill ha det till. Harissa chiliröra är god att blanda upp med olivolja i en skål och servera till.
Vidare passar hummus, inlagda citroner och gott bröd till. Grytan kan garneras med rostad flagad mandel samt färsk koriander eller hackad bladpersilja om man vill göra riktigt fint.

4 portioner marockansk gryta med högrev

  • Förberedelse: 1 tim
  • Tillagning: 3 tim
  • Klart på: 4 tim

Ingredienser

  • 750 gram grytkött av nöt som högrev
  • 2 msk Ras el hanout kryddblandning
  • 4 msk olivolja
  • 1 gul lök
  • 1 burk krossade tomater
  • 4 dl vatten
  • 2 tärningar grönsaksbuljong
  • 1 burk kikärtor
  • 500 gram zucchini
  • 2 morötter
  • 200 gram kålrot
  • 100 gram torkade aprikoser
  • Tillbehör: 4 port couscous, harissa (chilipasta), hummus samt ljust platt arabiskt bröd

Tillagning

  1. Skär köttet i kuber ca 3x3 cm i storlek.
  2. Blanda köttet med kryddblandningen och ställ övertäckt att marinera i kylen minst en timme - helst över natten.
  3. Bryn köttet i olivoljan i tagine eller stekgryta ca 5 minuter.
  4. Hacka under tiden lök.
  5. Tillsätt lök till köttet och fräs några minuter till.
  6. Tillsätt krossade tomater, vatten och grönsaksbuljong.
  7. Koka under lock på låg värme i 2 timmar. Rör då och då.
  8. Häll av och skölj kikärtor samt tillsätt dem.
  9. Skölj och tärna zucchini i ca 2 cm tärningar.
  10. Skala morot och kålrot och skär i tärningar ca 2 cm stora.
  11. Tillsätt zucchini, morot och kålrot.
  12. Fortsätt koka grytan i 1 timme på låg värme under lock. Tillsätt ev. lite vatten om grytan börjar koka torrt. Rör då och då.
  13. Smaka av med salt och ev. lite mer kryddblandning.
  14. Servera grytan med önskade tillbehör.
E-mail
Medel: 4.5 (2 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Säsong för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer

Smoothies - både gott och nyttigt

Frukt och bär går alltid hem i flytande form. Även hos de mest frukt och bär-vägrande personer. Så fram med mixern fixa läskande, nyttiga och goda smoothies. Gör en stor laddning vetja och ställ i kylen i en kanna. Vips så är den kalla goda smoothien slut och alla nyttigheter fick ni på köpet. 

Läs mer

Godaste fisken på grillen

Lägg en bit lax, gör fiskspett eller grilla en hel fisk. Det lyxigaste man kan laga i Portugal och Spanien är fin fisk - det har vi  faktiskt rätt gott utbud av i Svenska fiskdiskar - speciellt lax. Servera med god färskpotatis, citron och en sås och grönsallad och kanske lite extra grillade grönsaker. Svårare behöver det inte vara. Och nyttit och fräscht blir det. 

Läs mer

Fixa en söt avslutning

Här är några enkla desserter alla kan laga och som kan förberedas i god tid. Och fortsätt inte med samma sura rödvin till desserten. Det är det enklaste knepet som finns att köpa ett sött gott vin till desserten för en garanterat lyckad avslutning på middagen.   

Läs mer