Marockansk gryta med högrev

Koka gärna grytan i en Tagine men det går också bra i vanlig stekgryta.
Den marockanska kryddblandningen Ras el hanout finns färdig i välsorterade butiker med sortiment från medelhavet.
Sök annars här på Receptfavoriter för att laga egen Ras el hanout.
Grytan kan lagas med högrev eller annat grytkött av nöt ex. ytterlår. Blir också gott med grytbitar av lamm.
Laga couscous om du vill ha det till. Harissa chiliröra är god att blanda upp med olivolja i en skål och servera till.
Vidare passar hummus, inlagda citroner och gott bröd till. Grytan kan garneras med rostad flagad mandel samt färsk koriander eller hackad bladpersilja om man vill göra riktigt fint.

4 portioner marockansk gryta med högrev

  • Förberedelse: 1 tim
  • Tillagning: 3 tim
  • Klart på: 4 tim

Ingredienser

  • 750 gram grytkött av nöt som högrev
  • 2 msk Ras el hanout kryddblandning
  • 4 msk olivolja
  • 1 gul lök
  • 1 burk krossade tomater
  • 4 dl vatten
  • 2 tärningar grönsaksbuljong
  • 1 burk kikärtor
  • 500 gram zucchini
  • 2 morötter
  • 200 gram kålrot
  • 100 gram torkade aprikoser
  • Tillbehör: 4 port couscous, harissa (chilipasta), hummus samt ljust platt arabiskt bröd

Tillagning

  1. Skär köttet i kuber ca 3x3 cm i storlek.
  2. Blanda köttet med kryddblandningen och ställ övertäckt att marinera i kylen minst en timme - helst över natten.
  3. Bryn köttet i olivoljan i tagine eller stekgryta ca 5 minuter.
  4. Hacka under tiden lök.
  5. Tillsätt lök till köttet och fräs några minuter till.
  6. Tillsätt krossade tomater, vatten och grönsaksbuljong.
  7. Koka under lock på låg värme i 2 timmar. Rör då och då.
  8. Häll av och skölj kikärtor samt tillsätt dem.
  9. Skölj och tärna zucchini i ca 2 cm tärningar.
  10. Skala morot och kålrot och skär i tärningar ca 2 cm stora.
  11. Tillsätt zucchini, morot och kålrot.
  12. Fortsätt koka grytan i 1 timme på låg värme under lock. Tillsätt ev. lite vatten om grytan börjar koka torrt. Rör då och då.
  13. Smaka av med salt och ev. lite mer kryddblandning.
  14. Servera grytan med önskade tillbehör.
E-mail
Medel: 4.5 (2 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad på Restauranghögskolan i Grythyttan och har ett Advanced Certificate i drycker. Jag är medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine Pro, Slowfood och Sveriges Matskribenters Förening. 

Svart Fredag i köket

Fynda köksgrejer på Black Friday rean 2017. Var är det rea, på vad och vad ska man tänka på? Mitt tips är att titta efter lite dyrare köksgrejer som du kanske tänkt köpa ett tag eller julklappar. På Black fredag reas numer det mesta - allt från knivar till köksmaskiner. Och kanske dags att slå till på en Sous Vide cirkulator för dig som längtat efter det. 

Läs mer

Saftig babka med kanel- och valnötsfyllning

Här är det enkla receptet. 

Läs mer

Sponsrat

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kyckling, kycklingspett, kycklingfilé, kycklinggrytor och soppor. Vi svenskar gillar kyckling i alla former - på 20 år har vi fördubblat konsumtionen.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer