Marockansk gryta med högrev
Marockansk gryta med högrev smaksatt med marockansk kryddblandning samt tomater, torkade aprikoser, morot, zucchini, lök och kålrot.
Koka gärna grytan i en Tagine men det går också bra i vanlig stekgryta.
Tillagning
- Skär köttet i kuber ca 3x3 cm i storlek.
- Blanda köttet med kryddblandningen och ställ övertäckt att marinera i kylen minst en timme - helst över natten.
- Bryn köttet i olivoljan i tagine eller stekgryta ca 5 minuter.
- Hacka under tiden lök.
- Tillsätt lök till köttet och fräs några minuter till.
- Tillsätt krossade tomater, vatten och grönsaksbuljong.
- Koka under lock på låg värme i 2 timmar. Rör då och då.
- Häll av och skölj kikärtor samt tillsätt dem.
- Skölj och tärna zucchini i ca 2 cm tärningar.
- Skala morot och kålrot och skär i tärningar ca 2 cm stora.
- Tillsätt zucchini, morot och kålrot.
- Skär aprikoser i bitar och tillsätt dem.
- Fortsätt koka grytan i 1 timme på låg värme under lock. Tillsätt ev. lite vatten om grytan börjar koka torrt. Rör då och då.
- Smaka av med salt och ev. lite mer kryddblandning.
- Servera grytan med önskade tillbehör.
Val av kött
Grytan kan lagas med högrev eller annat grytkött av nöt ex. ytterlår. Blir också gott med grytbitar av lamm.
Kryddning
Den marockanska kryddblandningen Ras el hanout finns färdig i välsorterade butiker med sortiment från medelhavet. Du kan även laga egen Ras el hanout.
Tillbehör
- Laga couscous om du vill ha det till.
- Harissa chilipasta är god att blanda upp med olivolja i en skål och servera till.
- Vidare passar hummus, inlagda citroner och gott bröd till.
Garnering
Grytan kan garneras med rostad flagad mandel samt färsk koriander eller hackad bladpersilja om man vill göra riktigt fint.
Uppskattat näringsvärde per portion: 225 kcal