Marockansk gryta med högrev

Introduktion och förberedelse

Marockansk gryta med högrev. Koka gärna grytan i en Tagine men det går också bra i vanlig stekgryta smaksatt med Ras el hanout.- Marockansk kryddblandning - tomater, torkade aprikoser, morot, zucchini, lök och kålrot.

Val av kött

Grytan kan lagas med högrev eller annat grytkött av nöt ex. ytterlår. Blir också gott med grytbitar av lamm.

Kryddning

Den marockanska kryddblandningen Ras el hanout finns färdig i välsorterade butiker med sortiment från medelhavet. Du kan även laga egen Ras el hanout.

Tillbehör:

Garnering

Grytan kan garneras med rostad flagad mandel samt färsk koriander eller hackad bladpersilja om man vill göra riktigt fint.

4 portioner marockansk gryta med högrev

  • Förberedelse: 1 tim
  • Tillagning: 3 tim
  • Klart på: 4 tim

Ingredienser

  • 750 gram grytkött av nöt som högrev
  • 2 msk Ras el hanout kryddblandning
  • 4 msk olivolja
  • 1 gul lök
  • 1 burk krossade tomater
  • 4 dl vatten
  • 2 tärningar grönsaksbuljong
  • 1 burk kikärtor
  • 500 gram zucchini
  • 2 morötter
  • 200 gram kålrot
  • 100 gram torkade aprikoser
  • Tillbehör: 4 port couscous, harissa (chilipasta), hummus samt ljust platt arabiskt bröd

Tillagning

  1. Skär köttet i kuber ca 3x3 cm i storlek.
  2. Blanda köttet med kryddblandningen och ställ övertäckt att marinera i kylen minst en timme - helst över natten.
  3. Bryn köttet i olivoljan i tagine eller stekgryta ca 5 minuter.
  4. Hacka under tiden lök.
  5. Tillsätt lök till köttet och fräs några minuter till.
  6. Tillsätt krossade tomater, vatten och grönsaksbuljong.
  7. Koka under lock på låg värme i 2 timmar. Rör då och då.
  8. Häll av och skölj kikärtor samt tillsätt dem.
  9. Skölj och tärna zucchini i ca 2 cm tärningar.
  10. Skala morot och kålrot och skär i tärningar ca 2 cm stora.
  11. Tillsätt zucchini, morot och kålrot.
  12. Fortsätt koka grytan i 1 timme på låg värme under lock. Tillsätt ev. lite vatten om grytan börjar koka torrt. Rör då och då.
  13. Smaka av med salt och ev. lite mer kryddblandning.
  14. Servera grytan med önskade tillbehör.
E-mail
Medel: 4.3 (7 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 225 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-08-21

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.