Högrev Bolognese

Högrev Bolognese är en köttsås till pasta med långkokt högrev, tomat, vitlök, timjan, vitt vin och lök. God och fyllig pastasås. Passar med all pasta - speciellt penne, gnocchi, skruvar eller spagetti. På bilden Mezze Maniche från Zeta.
Servera högrevspastan med riven parmesan. Garnera ev. med hackad persilja.
Istället för högrev kan du ta ytterlår eller annat grytkött.

6 portioner högrev Bolognese

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 2 tim
  • Klart på: 2 tim 15 min

Ingredienser

  • 500 gram högrev, gärna i färdigskurna grytbitar
  • 2 gula lökar
  • 4 klyftor vitlök
  • 1 morot
  • 2 msk olivolja
  • 4 msk tomatpuré
  • 2 burkar krossade tomater
  • 2 dl vitt vin
  • 4 dl vatten
  • 0,5 tsk timjan
  • 2 lagerblad
  • 0,5 tsk chiliflakes
  • 1 tsk socker
  • 0,5 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar
  • 1 dl riven parmesan eller grana padano till servering

Tillagning

  1. Om du köpt en hel bit högrev så skär bort ev. kappa och senor från köttet. Skär köttet i tärningar ca 3x3 cm.
  2. Skala och hacka löken. Skala och grovhacka vitlöken. Skala moroten och skär den förslagsvis i form av tändstickor.
  3. Bryn köttet i olivolja i en stekgryta. Du kan också använda en stekpanna och lägga över i en gryta.
  4. Rör i lök, vitlök, morot samt tomatpuré samt bryn några minuter till.
  5. Tillsätt krossade tomater, vitt vin, vatten, timjan, lagerblad, chiliflakes, socker, salt och peppar.
  6. Låt högreven koka mjuk tills den faller sönder i 1,5-2 timmar på låg värme under lock. Rör då och då. Om den kokar torrt så späd med lite vatten.
  7. Smaka av med salt och svartpeppar. Mosa sönder köttet något med en potatisstöt så att köttet ramlar isår något.
  8. Koka pasta till och servera din högrev Bolognese till samt en liten skål med riven parmesan eller grana padano.
E-mail
Inga röster än

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad på Restauranghögskolan i Grythyttan och har ett Advanced Certificate i drycker. Jag är medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine Pro, Slowfood och Sveriges Matskribenters Förening. 

Svart Fredag i köket

Fynda köksgrejer på Black Friday rean 2017. Var är det rea, på vad och vad ska man tänka på? Mitt tips är att titta efter lite dyrare köksgrejer som du kanske tänkt köpa ett tag eller julklappar. På Black fredag reas numer det mesta - allt från knivar till köksmaskiner. Och kanske dags att slå till på en Sous Vide cirkulator för dig som längtat efter det. 

Läs mer

Saftig babka med kanel- och valnötsfyllning

Här är det enkla receptet. 

Läs mer

Sponsrat

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kyckling, kycklingspett, kycklingfilé, kycklinggrytor och soppor. Vi svenskar gillar kyckling i alla former - på 20 år har vi fördubblat konsumtionen.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer