Högrev Bolognese

Introduktion och förberedelse för tillagning

Högrev Bolognese är en köttsås till pasta med långkokt högrev, tomat, vitlök, timjan, vitt vin och lök. God och fyllig pastasås.

Passar med all pasta - speciellt penne, gnocchi, skruvar eller spagetti. På bilden Mezze Maniche från Zeta. Eller laga egen tagliatelle pasta.

Servera högrevspastan med riven parmesan. Garnera gärna med hackad persilja.

Istället för högrev kan du ta ytterlår eller annat grytkött. Vill du laga med köttfärs så kan du laga Ragu ala Bolognese.

6 portioner högrev Bolognese

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 2 tim
  • Klart på: 2 tim 15 min

Ingredienser

  • 500 gram högrev, gärna i färdigskurna grytbitar
  • 2 gula lökar
  • 4 klyftor vitlök
  • 1 morot
  • 2 msk olivolja
  • 4 msk tomatpuré
  • 2 burkar krossade tomater
  • 2 dl vitt vin
  • 4 dl vatten
  • 0,5 tsk timjan
  • 2 lagerblad
  • 0,5 tsk chiliflakes
  • 1 tsk socker
  • 0,5 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar
  • 1 dl riven parmesan eller grana padano till servering

Tillagning

  1. Om du köpt en hel bit högrev så skär bort ev. kappa och senor från köttet. Skär köttet i tärningar ca 3x3 cm.
  2. Skala och hacka löken. Skala och grovhacka vitlöken. Skala moroten och skär den förslagsvis i form av tändstickor.
  3. Bryn köttet i olivolja i en stekgryta. Du kan också använda en stekpanna och lägga över i en gryta.
  4. Rör i lök, vitlök, morot samt tomatpuré samt bryn några minuter till.
  5. Tillsätt krossade tomater, vitt vin, vatten, timjan, lagerblad, chiliflakes, socker, salt och peppar.
  6. Låt högreven koka mjuk tills den faller sönder i 1,5-2 timmar på låg värme under lock. Rör då och då. Om den kokar torrt så späd med lite vatten.
  7. Smaka av med salt och svartpeppar. Mosa sönder köttet något med en potatisstöt så att köttet ramlar isår något.
  8. Koka pasta till och servera din högrev Bolognese till samt en liten skål med riven parmesan eller grana padano.
E-mail
Medel: 3.8 (4 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-04-20

Författare:

Välkommen till mina receptfavoriter. Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Här hittar du över 4000 recept jag provlagat, fotat och skrivit ner. Läs mer om mig.