Högrev Bolognese
Högrev Bolognese är en köttsås till pasta med långkokt högrev, tomat, vitlök, timjan, vitt vin och lök.
Tillagning
- Om du köpt en hel bit högrev så skär bort ev. kappa och senor från köttet. Skär köttet i tärningar ca 3x3 cm.
- Skala och hacka löken. Skala och grovhacka vitlöken. Skala moroten och skär den förslagsvis i form av tändstickor.
- Bryn köttet i olivolja i en stekgryta. Du kan också använda en stekpanna och lägga över i en gryta.
- Rör i lök, vitlök, morot samt tomatpuré samt bryn några minuter till.
- Tillsätt krossade tomater, vitt vin, vatten, timjan, lagerblad, chiliflakes, socker, salt och peppar.
- Låt högreven koka mjuk tills den faller sönder i ca 2 timmar på låg värme under lock. Rör då och då. Om den kokar torrt så späd med lite vatten.
- Smaka av med salt och svartpeppar. Dra gärna isär köttet till mindre bitar. Låt puttra medan du kokar pastan.
- Koka pasta till och servera din högrev Bolognese till samt en liten skål med riven parmesan eller grana padano.
Serveringsförslag
- God och fyllig pastasås som passar med all pasta - speciellt penne, gnocchi, skruvar eller spagetti. Eller laga egen tagliatelle pasta. Jag tog pasta Mezze Maniche från Zeta på bilden.
- Servera gärna högrevspastan med riven parmesan eller grana padano.
- Garnera gärna med hackad persilja och/eller färsk timjan.
Varianter
Istället för högrev kan du ta ytterlår eller annat grytkött. Vill du laga med köttfärs så kan du laga Ragu ala Bolognese.
Uppskattat näringsvärde per portion: 502 kcal