Köttgryta med kantareller

Introduktion och förberedelse

Bjud på köttgryta med kantareller - en enkel, snäll och god gräddig köttgryta toppad med smörfrästa kantareller och schalottenlök.

Laga gärna grytan dagen innan, kyl i kallt vattenbad och låt den stå att få smak i kylen över natten.

Varianter

  • Istället för kantareller kan du ta annan svamp som ex. Karl-Johan, trattisar, champinjon, Shii-take eller ostronskivling eller blanda.
  • Vidare kan man ta 3 dl torkad svamp istället för färsk svamp.
  • Ett tips är att när smaka på köttet och om det är mört ta upp det med en hålslev. Koka sedan ner såsen/grytan i ca 20 minuter för extra fyllig smak. Lägg sedan tillbaks köttet, smaka av och koka upp till servering.

4 portioner köttgryta med kantareller

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 2 tim 20 min
  • Klart på: 2 tim 35 min

Ingredienser

  • 600-750 gram grytkött som ex. fransyska eller viltkött
  • 2 msk smör
  • 1 gul lök
  • 2 klyftor vitlök
  • 1 krm salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 4 msk vetemjöl
  • 3 dl vatten
  • 2 dl grädde
  • 2 msk stark senap tex Dijonsenap
  • 1 tsk kinesisk soja
  • 600 gram kantareller
  • 250 gram schalottenlök eller steklök
  • 1 dl grovhackad bladpersilja att garnera med

Tillagning

  1. Skala och hacka lök och vitlök.
  2. Skär köttet i bitar ca 2x2 cm.
  3. Värm en stekgryta eller stor gryta.
  4. Lägg i smöret och låt det bli ljust brynt.
  5. Lägg i köttet och bryn det några minuter. Salta och peppra under tiden.
  6. Tillsätt lök och vitlök och rör om. Fräs någon minut till.
  7. Red grytan - pudra över mjöl och rör om.
  8. Rör i vatten så att det täcker köttet. Rör om så att mjölet löser sig.
  9. Koka på låg värme i ca 2 timmar med lock. Eller tills köttet känns mört.
  10. Rensa under tiden kantarellerna. Är de stora kan du dela dem.
  11. Skala och dela schalottenlökarna.
  12. Lägg svampen samt de halverade schalottenlökarna i en stekpanna på hög värme. Låt svampen tappa vätska några minuter. Häll över vätskan det sk svampspadet i köttgrytan och rör om.
  13. Tillsätt smöret till stekpannan med svampen. Rör om och bryn svamp och lök på hög värme. Sätt åt sidan till servering.
  14. Tillsätt grädden och koka upp. Smaka av grytan med stark senap, salt, peppar samt kinesisk soja.
  15. Vid servering så blandar du hälften av kantarellerna och löken i grytan och rör om. Resten lägger du på grytan vid servering samt ev. garnerar med bladpersilja. Grovhacka den gärna så äts den upp också.
  16. Servera gärna gelé till.
  17. Köttgryta med kantareller är gott med kokt potatis, pressad potatis, potatismos, rostad potatis och rotfrukter, råris, quionoa, matvete osv.
E-mail
Medel: 3.6 (97 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 436 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2020-12-22