Köttgryta med kantareller

Bjud på köttgryta med kantareller - en enkel, snäll och god gräddig köttgryta toppad med smörfrästa kantareller och schalottenlök.

Istället för kantareller kan du ta annan svamp som ex. Karl-Johan, trattisar, champinjon, Shii-take eller ostronskivling eller blanda. Vidare kan man ta 3 dl torkad svamp istället för färsk svamp.

Laga gärna grytan dagen innan, kyl i kallt vattenbad och låt den stå att få smak i kylen över natten.

4 portioner köttgryta med kantareller

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 2 tim 20 min
  • Klart på: 2 tim 35 min

Ingredienser

  • 600 gram grytkött som ex. fransyska eller viltkött
  • 2 msk smör
  • 1 gul lök
  • 2 klyftor vitlök
  • 1 krm salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 4 msk vetemjöl
  • 3 dl vatten
  • 2 dl grädde
  • 2 msk stark senap tex Dijonsenap
  • 1 tsk kinesisk soja
  • 600 gram kantareller
  • 250 gram schalottenlök eller steklök
  • 1 dl grovhackad bladpersilja att garnera med

Tillagning

  1. Skala och hacka lök och vitlök.
  2. Skär köttet i bitar ca 2x2 cm.
  3. Värm en stekgryta eller stor gryta.
  4. Lägg i smöret och låt det bli ljust brynt.
  5. Lägg i köttet och bryn det några minuter. Salta och peppra under tiden.
  6. Tillsätt lök och vitlök och rör om. Fräs någon minut till.
  7. Red grytan - pudra över mjöl och rör om.
  8. Rör i vatten så att det täcker köttet. Rör om så att mjölet löser sig.
  9. Koka på låg värme i ca 2 timmar med lock. Eller tills köttet känns mört.
  10. Rensa under tiden kantarellerna. Är de stora kan du dela dem.
  11. Skala och dela schalottenlökarna.
  12. Lägg svampen samt de halverade schalottenlökarna i en stekpanna på hög värme. Låt svampen tappa vätska några minuter. Häll över vätskan det sk svampspadet i köttgrytan och rör om.
  13. Tillsätt smöret till stekpannan med svampen. Rör om och bryn svamp och lök på hög värme. Sätt åt sidan till servering.
  14. Tillsätt grädden och koka upp. Smaka av grytan med stark senap, salt, peppar samt kinesisk soja.
  15. Vid servering så blandar du hälften av kantarellerna och löken i grytan och rör om. Resten lägger du på grytan vid servering samt ev. garnerar med bladpersilja. Grovhacka den gärna så äts den upp också.
  16. Servera gärna gelé till.
  17. Köttgryta med kantareller är gott med kokt potatis, pressad potatis, potatismos, rostad potatis och rotfrukter, råris, quionoa, matvete osv.
E-mail
Medel: 4 (29 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-08-13

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. 2003 skapade jag Receptfavoriter. Sedan dess har jag lagat, skrivet, fotograferat och lagt upp tusentals recept. Jag är utbildad kock i Marinen samt har en Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan. Vidare har jag ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om mig och sidan. 

Laga en värmande höstgryta.

Låt en gryta puttra på spisen till middagen. Här hittar du alla mina grytor med kött, högrev, vilt, grönsaker, vegetariska, med lamm med mera - massor med förslag.

Läs mer

Napoleonbakelsens dag 17 november

Oklart varför denna dag finns men en så god bakelse tackar inte jag nej till. Frasiga lager med smördeg, grädde smaksatt med äppelmos och så fin rosa hallonglasyr på toppen - MUMSA!

Läs mer

Recept