Köttgryta med kantareller
Bjud på köttgryta med kantareller - en enkel, snäll och god gräddig köttgryta toppad med smörfrästa kantareller och schalottenlök.
Laga gärna grytan dagen innan, kyl i kallt vattenbad och låt den stå att få smak i kylen över natten.
Tillagning
- Skala och hacka lök och vitlök.
- Skär köttet i bitar ca 2x2 cm.
- Värm en stekgryta eller stor gryta.
- Lägg i smöret och låt det bli ljust brynt.
- Lägg i köttet och bryn det några minuter. Salta och peppra under tiden.
- Tillsätt lök och vitlök och rör om. Fräs någon minut till.
- Red grytan - pudra över mjöl och rör om.
- Rör i vatten så att det täcker köttet. Rör om så att mjölet löser sig.
- Koka på låg värme i ca 2 timmar med lock. Eller tills köttet känns mört.
- Rensa under tiden kantarellerna. Är de stora kan du dela dem.
- Skala och dela schalottenlökarna.
- Lägg svampen samt de halverade schalottenlökarna i en stekpanna på hög värme. Låt svampen tappa vätska några minuter. Häll över vätskan det sk svampspadet i köttgrytan och rör om.
- Tillsätt smöret till stekpannan med svampen. Rör om och bryn svamp och lök på hög värme. Sätt åt sidan till servering.
- Tillsätt grädden och koka upp. Smaka av grytan med stark senap, salt, peppar samt kinesisk soja.
- Vid servering så blandar du hälften av kantarellerna och löken i grytan och rör om. Resten lägger du på grytan vid servering samt ev. garnerar med bladpersilja. Grovhacka den gärna så äts den upp också.
- Servera gärna gelé till.
- Köttgryta med kantareller är gott med kokt potatis, pressad potatis, potatismos, rostad potatis och rotfrukter, råris, quionoa, matvete osv.
Varianter
- Istället för kantareller kan du ta annan svamp som ex. Karl-Johan, trattisar, champinjon, Shii-take eller ostronskivling eller blanda.
- Vidare kan man ta 3 dl torkad svamp istället för färsk svamp.
- Ett tips är att när smaka på köttet och om det är mört ta upp det med en hålslev. Koka sedan ner såsen/grytan i ca 20 minuter för extra fyllig smak. Lägg sedan tillbaks köttet, smaka av och koka upp till servering.
Uppskattat näringsvärde per portion: 436 kcal