Köttgryta med kantareller

Introduktion och förberedelse

Bjud på köttgryta med kantareller - en enkel, snäll och god gräddig köttgryta toppad med smörfrästa kantareller och schalottenlök.

Istället för kantareller kan du ta annan svamp som ex. Karl-Johan, trattisar, champinjon, Shii-take eller ostronskivling eller blanda. Vidare kan man ta 3 dl torkad svamp istället för färsk svamp.

Laga gärna grytan dagen innan, kyl i kallt vattenbad och låt den stå att få smak i kylen över natten.

4 portioner köttgryta med kantareller

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 2 tim 20 min
  • Klart på: 2 tim 35 min

Ingredienser

  • 600 gram grytkött som ex. fransyska eller viltkött
  • 2 msk smör
  • 1 gul lök
  • 2 klyftor vitlök
  • 1 krm salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 4 msk vetemjöl
  • 3 dl vatten
  • 2 dl grädde
  • 2 msk stark senap tex Dijonsenap
  • 1 tsk kinesisk soja
  • 600 gram kantareller
  • 250 gram schalottenlök eller steklök
  • 1 dl grovhackad bladpersilja att garnera med

Tillagning

  1. Skala och hacka lök och vitlök.
  2. Skär köttet i bitar ca 2x2 cm.
  3. Värm en stekgryta eller stor gryta.
  4. Lägg i smöret och låt det bli ljust brynt.
  5. Lägg i köttet och bryn det några minuter. Salta och peppra under tiden.
  6. Tillsätt lök och vitlök och rör om. Fräs någon minut till.
  7. Red grytan - pudra över mjöl och rör om.
  8. Rör i vatten så att det täcker köttet. Rör om så att mjölet löser sig.
  9. Koka på låg värme i ca 2 timmar med lock. Eller tills köttet känns mört.
  10. Rensa under tiden kantarellerna. Är de stora kan du dela dem.
  11. Skala och dela schalottenlökarna.
  12. Lägg svampen samt de halverade schalottenlökarna i en stekpanna på hög värme. Låt svampen tappa vätska några minuter. Häll över vätskan det sk svampspadet i köttgrytan och rör om.
  13. Tillsätt smöret till stekpannan med svampen. Rör om och bryn svamp och lök på hög värme. Sätt åt sidan till servering.
  14. Tillsätt grädden och koka upp. Smaka av grytan med stark senap, salt, peppar samt kinesisk soja.
  15. Vid servering så blandar du hälften av kantarellerna och löken i grytan och rör om. Resten lägger du på grytan vid servering samt ev. garnerar med bladpersilja. Grovhacka den gärna så äts den upp också.
  16. Servera gärna gelé till.
  17. Köttgryta med kantareller är gott med kokt potatis, pressad potatis, potatismos, rostad potatis och rotfrukter, råris, quionoa, matvete osv.
E-mail
Medel: 3.8 (37 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-04-20

Författare:

Välkommen till mina receptfavoriter. Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Här hittar du över 4000 recept jag provlagat, fotat och skrivit ner. Läs mer om mig.

Säsong för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta.

Läs mer

Recept och tips till midsommar

Jordgubbar, matjes, färskpotatis och gräddfil är klassiskt till midsommar. Sen kanske lite grill på det. Här är lite tips på klassisker samt passande rätter att fira sommaren med.

Läs mer