Köttgryta med kantareller

Det här är en enkel, snäll och god gräddig köttgryta toppad med smörfrästa kantareller och schalottenlök.

Istället för kantareller kan du ta annan svamp som ex. Karl-Johan, trattisar, champinjon, Shii-take eller ostronskivling eller blanda. Vidare kan man ta 3 dl torkad svamp istället för färsk svamp.

Koka gärna grytan dagen innan, kyl i kallt vattenbad och låt den få smak i kylen över natten. Vill man koka grytan några timmar till så får den också godare smak.

4 portioner köttgryta med kantareller

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 2 tim 20 min
  • Klart på: 2 tim 35 min

Ingredienser

  • 600 gram grytkött som ex. fransyska eller viltkött
  • 2 msk smör
  • 1 gul lök
  • 2 klyftor vitlök
  • 1 krm salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 4 msk vetemjöl
  • 3 dl vatten
  • 2 dl grädde
  • 2 msk stark senap tex Dijonsenap
  • 1 tsk kinesisk soja
  • 600 gram kantareller
  • 250 gram schalottenlök eller steklök
  • 1 dl grovhackad bladpersilja att garnera med

Tillagning

  1. Skala och hacka lök och vitlök.
  2. Skär köttet i bitar ca 2x2 cm.
  3. Värm en stekgryta eller stor gryta.
  4. Lägg i smöret och låt det bli ljust brynt.
  5. Lägg i köttet och bryn det några minuter. Salta och peppra under tiden.
  6. Tillsätt lök och vitlök och rör om. Fräs någon minut till.
  7. Red grytan - pudra över mjöl och rör om.
  8. Rör i vatten så att det täcker köttet. Rör om så att mjölet löser sig.
  9. Koka på låg värme i ca 2 timmar med lock. Eller tills köttet känns mört.
  10. Rensa under tiden kantarellerna. Är de stora kan du dela dem.
  11. Skala och dela schalottenlökarna.
  12. Lägg svampen samt de halverade schalottenlökarna i en stekpanna på hög värme. Låt svampen tappa vätska några minuter. Häll över vätskan det sk svampspadet i köttgrytan och rör om.
  13. Tillsätt smöret till stekpannan med svampen. Rör om och bryn svamp och lök på hög värme. Sätt åt sidan till servering.
  14. Tillsätt grädden och koka upp. Smaka av grytan med stark senap, salt, peppar samt kinesisk soja.
  15. Vid servering så blandar du hälften av kantarellerna och löken i grytan och rör om. Resten lägger du på grytan vid servering samt ev. garnerar med bladpersilja. Grovhacka den gärna så äts den upp också.
  16. Servera gärna gelé till.
  17. Köttgryta med kantareller är gott med kokt potatis, pressad potatis, potatismos, rostad potatis och rotfrukter, råris, quionoa, matvete osv.
E-mail
Medel: 3.9 (16 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Avokadofrossa!

Avokado till förrätt, varmrätt och efterrätt – här är en meny för vegos och en för veganer!

Detta material är sponsrat av ICA

Läs mer

Sponsrat

Svamprecept från kocken

Vet du inte vad du ska göra med svampskörden eller är du bara sådär grymt sugen på en kantarellmacka? Här hittar du en massa tips på hur du fixar svampen i köket från Receptfavoriters kock Henrik Mattsson. 

Läs mer

Följ Receptfavoriter på sociala medier

Kolla in Receptfavoriters Facebook, Youtube-kanal, Instagram och Pinterest.

Längst ner på varje sida samt inne på varje recept hittar du länkarna till Receptfavoriter på sociala medier.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer