Köttgryta med kantareller

Det här är en enkel, snäll och god gräddig köttgryta toppad med smörfrästa kantareller och schalottenlök.
Istället för kantareller kan du ta annan svamp som ex. Karl-Johan, trattisar, champinjon, Shii-take eller ostronskivling eller blanda. Vidare kan man ta 3 dl torkad svamp istället för färsk svamp.
Koka gärna grytan dagen innan, kyl i kallt vattenbad och låt den få smak i kylen över natten. Vill man koka grytan några timmar till så får den också godare smak.

4 portioner köttgryta med kantareller

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 2 tim 20 min
  • Klart på: 2 tim 35 min

Ingredienser

  • 600 gram grytkött som ex. fransyska eller viltkött
  • 2 msk smör
  • 1 gul lök
  • 2 klyftor vitlök
  • 1 krm salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 4 msk vetemjöl
  • 3 dl vatten
  • 2 dl grädde
  • 2 msk stark senap tex Dijonsenap
  • 1 tsk kinesisk soja
  • 600 gram kantareller
  • 250 gram schalottenlök eller steklök
  • 1 dl grovhackad bladpersilja att garnera med

Tillagning

  1. Skala och hacka lök och vitlök.
  2. Skär köttet i bitar ca 2x2 cm.
  3. Värm en stekgryta eller stor gryta.
  4. Lägg i smöret och låt det bli ljust brynt.
  5. Lägg i köttet och bryn det några minuter. Salta och peppra under tiden.
  6. Tillsätt lök och vitlök och rör om. Fräs någon minut till.
  7. Red grytan - pudra över mjöl och rör om.
  8. Rör i vatten så att det täcker köttet. Rör om så att mjölet löser sig.
  9. Koka på låg värme i ca 2 timmar med lock. Eller tills köttet känns mört.
  10. Rensa under tiden kantarellerna. Är de stora kan du dela dem.
  11. Skala och dela schalottenlökarna.
  12. Lägg svampen samt de halverade schalottenlökarna i en stekpanna på hög värme. Låt svampen tappa vätska några minuter. Häll över vätskan det sk svampspadet i köttgrytan och rör om.
  13. Tillsätt smöret till stekpannan med svampen. Rör om och bryn svamp och lök på högsta värme. Sätt åt sidan till servering.
  14. Smaka av grytan med stark senap, salt, peppar samt kinesisk soja.
  15. Vid servering så blandar du hälften av kantarellerna och löken i grytan och rör om. Resten lägger du på grytan vid servering samt ev. garnerar med bladpersilja. Grovhacka den gärna så äts den upp också.
  16. Servera gärna gelé till.
  17. Köttgryta med kantareller är gott med kokt potatis, pressad potatis, potatismos, rostad potatis och rotfrukter, råris, quionoa, matvete osv.
E-mail
Medel: 3.6 (7 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Recept och tips till midsommar

Jordgubbar, matjes, färspotatis och gräddfil är klassiskt till midsommar. Sen kanske lite grill på det. Här är lite tips på klassisker samt passande rätter att fira sommaren med. 

Läs mer

Smaksätt din egen snaps

Sätt smak på din egen snaps. Här hittar du tips, fakta och recept på olika snapsar - från snabba smaksättningar som citronsnaps till de som tar lite längre tid som flädersnaps (ovan) och hemgjord besk med malört. 

Läs mer

Blanda egna drinkar och cocktails

Bli bartender för en kväll. Här är tips på hur du sätter upp en liten minibar hemma. Skippa raggargroggen och bjud på någon klassiker eller udda obskyr drink. Här är lite fakta, recept, utrustning och andra praktiska tips för att lyckas med cocktails hemma. 

Läs mer

Fixa en söt avslutning

Här är några enkla desserter alla kan laga och som kan förberedas i god tid. Och fortsätt inte med samma sura rödvin till desserten. Det är det enklaste knepet som finns att köpa ett sött gott vin till desserten för en garanterat lyckad avslutning på middagen.   

Läs mer