Långkokt griskind

Långkokt griskind bräserad med lök, öl, persiljerot, fänkål och korianderfrön serverad med en reducerad skysås smaksatt med karamelliserat socker, rödvin och smör.
Griskind blir mycket mör och god när den är kokas länge. Griskind kan man beställa i köttdisken eller köttaffären.
Kan även lagas i lergryta men glöm inte att lägga lergrytan
Förslag att servera till är en grönsallad, äppelrelisch, inlagd gurka, grönkålssallad, äppelsallad med jordärtskockor, sockersaltad vitkålssallad, bönsallad, tomatssallad med mera. Om man vill kan man även ha potatis till som rostad potatis men det behövs ej.
Har du tid och framförhållning så kan du marinera griskinderna över natten i salt och mald svartpeppar, fänkål och koriander.
Som öl kan du välja en ljus IPA dock inte för mycket beska. Ett förslag som finns på flesta Systembolag är Oppigårds Everyday IPA.
i blöt någon timme innan du använder den.
Vintips till griskinden är ett fylligt rött vin som ex. Shiraz från Australien eller Syrah från Frankrike.

5 portioner långkokt griskind

  • Förberedelse: 40 min
  • Tillagning: 2 tim
  • Klart på: 2 tim 40 min

Ingredienser

  • 12 griskinder
  • 1 tsk salt
  • 0,5 tsk hel svartpeppar
  • 1 tsk korianderfrön
  • 1 tsk fänkålsfrön
  • 50 gram smör och neutral olja för stekning
  • 2 gula lökar
  • 800 gram persiljerötter
  • 2 flaskor på 33 cl öl typ ljus IPA som Oppigårds Everyday
  • 5 dl vatten
  • 2 lagerblad
  • 1 dl äppelcidervinäger
  • 1 msk honung
  • Till sås: 2 msk socker
  • 50 gram smör till sås
  • 2 dl rödvin
  • Garnering: 0,5 citron
  • 1 dl hackad bladpersilja
  • 1 schalottenlök
  • 1 msk kapris
  • 10 blad salvia

Tillagning

  1. Mortla och krossa svartpeppar, korianderfrön och fänkålsfrön till en kryddblandning.
  2. Blanda griskinder med salt och kryddblandningen. Marinera gärna övertäckt några timmar eller över natten i kylen. Går också bra att laga direkt.
  3. Sätt ugnen på 150 grader.
  4. Skala och hacka lök grovt.
  5. Skala och dela persiljerötter i klyftor.
  6. Bryn griskinderna runt om i lite smör eller olja några i taget i en stekpanna. Lägg över i en gryta med lock, stekgryta, keramikgryta eller lergryta.
  7. Bryn lök och persiljerötter och lägg över den med köttet.
  8. Koka ur stekpannan med vatten och tillsätt det.
  9. Tillsätt öl, lagerblad, vinäger och honung. Griskinder och grönsaker ska vara täckta upp till två tredjedelar med vätska - tillsätt annars mer vatten.
  10. Sätt in i ugnen med lock eller folie. Laga i 1,5 timmar.
  11. Ta ut och vänd runt kött och grönsaker.
  12. Smält sockret ljust brunt i en såskastrull.
  13. Sila av stekskyn och tillsätt den till såskastrullen med sockret.
  14. Tillsätt rött vin och reducera - koka ner - såsen till hälften ca 3-4 dl återstår. Smaka av med salt, citronsaft, socker och peppar. Rör i smöret precis innan servering.
  15. Garnering: skölj citronen och riv skalet av halva citronen. Blanda i en skål med, hackad schalottenlök, grovhackad kapris, grovhackad salvia och persilja.
  16. Servering: häll tillbaka såsen över kött och grönsaker i grytan. Garnera med det gröna hacket.
E-mail
Inga röster än

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Säsong för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer

Smoothies - både gott och nyttigt

Frukt och bär går alltid hem i flytande form. Även hos de mest frukt och bär-vägrande personer. Så fram med mixern fixa läskande, nyttiga och goda smoothies. Gör en stor laddning vetja och ställ i kylen i en kanna. Vips så är den kalla goda smoothien slut och alla nyttigheter fick ni på köpet. 

Läs mer

Blanda egna drinkar och cocktails

Bli bartender för en kväll. Här är tips på hur du sätter upp en liten minibar hemma. Skippa raggargroggen och bjud på någon klassiker eller udda obskyr drink. Här är lite fakta, recept, utrustning och andra praktiska tips för att lyckas med cocktails hemma. 

Läs mer

Fixa en söt avslutning

Här är några enkla desserter alla kan laga och som kan förberedas i god tid. Och fortsätt inte med samma sura rödvin till desserten. Det är det enklaste knepet som finns att köpa ett sött gott vin till desserten för en garanterat lyckad avslutning på middagen.   

Läs mer