Långkokt griskind
Långkokt griskind bräserad med lök, öl, persiljerot, fänkål och korianderfrön serverad med en reducerad skysås smaksatt med karamelliserat socker, rödvin och smör.
Griskind blir mycket mör samt smakrik när den är kokas länge.
Griskind kan beställas i köttdisken eller köttaffären.
Tillagning
- Mortla och krossa svartpeppar, korianderfrön och fänkålsfrön till en kryddblandning.
- Blanda griskinder med kryddblandningen. Nu kan du låta griskinderna ligga med kryddblandningen några timmar eller över natten i kylen. Går också bra att laga direkt.
- Sätt ugnen på 150 grader vanlig ugn.
- Skala och hacka lök grovt.
- Skala och dela persiljerötter i klyftor.
- Bryn griskinderna runt om i lite smör eller olja några i taget i en stekpanna. Salta under tiden du steker. Lägg över i en gryta med lock, stekgryta, keramikgryta eller lergryta.
- Bryn lök och persiljerötter och lägg över den med köttet.
- Koka ur stekpannan med vatten och tillsätt det.
- Tillsätt öl, lagerblad, vinäger och honung. Griskinder och grönsaker ska vara täckta upp till två tredjedelar med vätska - tillsätt annars mer vatten.
- Sätt in i ugnen med lock eller folie. Laga i 1,5 timmar.
- Ta ut och vänd runt kött och grönsaker.
- Smält sockret ljust brunt i en såskastrull.
- Sila av stekskyn och tillsätt den till såskastrullen med sockret.
- Tillsätt rött vin och reducera - koka ner - såsen till hälften ca 3-4 dl återstår. Smaka av med salt, citronsaft, socker och peppar. Rör i smöret precis innan servering.
- Garnering: skölj citronen och riv skalet av halva citronen. Blanda i en skål med, hackad schalottenlök, grovhackad kapris, grovhackad salvia och persilja.
- Servering: häll tillbaka såsen över kött och grönsaker i grytan. Garnera med det gröna hacket.
Serveringsförslag
- Några förslag att servera till är grönsallad, äppelrelisch, inlagd gurka, grönkålssallad, äppelsallad med jordärtskockor, sockersaltad vitkålssallad, bönsallad, tomatsallad med mera.
- Om man vill och är hungrig samt vill dryga ut rätten lite kan man även ha saltrostad potatis eller rostade rotfrukter till.
Varianter
Kan även lagas i lergryta men glöm inte att lägga lergrytan i blöt någon timme innan du använder den.
Framförhållning
Har du tid så kan du marinera griskinderna över natten men några timmar räcker annars fint.
Val av öl
Som öl kan du välja en ljus IPA dock inte för mycket beska. Ett förslag som finns på flesta Systembolag är Oppigårds Everyday IPA.
Att dricka till
Vintips till griskinden är ett fylligt rött vin som ex. Shiraz från Australien eller Syrah från Frankrike.
Uppskattat näringsvärde per portion: 521 kcal