Långkokt griskind

Introduktion och förberedelse

Långkokt griskind bräserad med lök, öl, persiljerot, fänkål och korianderfrön serverad med en reducerad skysås smaksatt med karamelliserat socker, rödvin och smör.

Griskind blir mycket mör och god när den är kokas länge. Griskind kan man beställa i köttdisken eller köttaffären.

Kan även lagas i lergryta men glöm inte att lägga lergrytan i blöt någon timme innan du använder den.

Förslag att servera till är en grönsallad, äppelrelisch, inlagd gurka, grönkålssallad, äppelsallad med jordärtskockor, sockersaltad vitkålssallad, bönsallad, tomatssallad med mera. Om man vill kan man även ha potatis till som rostad potatis men det behövs ej.

Har du tid och framförhållning så kan du marinera griskinderna över natten i salt och mald svartpeppar, fänkål och koriander.

Som öl kan du välja en ljus IPA dock inte för mycket beska. Ett förslag som finns på flesta Systembolag är Oppigårds Everyday IPA.

Att dricka till

Vintips till griskinden är ett fylligt rött vin som ex. Shiraz från Australien eller Syrah från Frankrike.

5 portioner långkokt griskind

  • Förberedelse: 40 min
  • Tillagning: 2 tim
  • Klart på: 2 tim 40 min

Ingredienser

  • 12 griskinder
  • 1 tsk salt
  • 0,5 tsk hel svartpeppar
  • 1 tsk korianderfrön
  • 1 tsk fänkålsfrön
  • 50 gram smör och neutral olja för stekning
  • 2 gula lökar
  • 800 gram persiljerötter
  • 2 flaskor på 33 cl öl typ ljus IPA som Oppigårds Everyday
  • 5 dl vatten
  • 2 lagerblad
  • 1 dl äppelcidervinäger
  • 1 msk honung
  • Till sås: 2 msk socker
  • 50 gram smör till sås
  • 2 dl rödvin
  • Garnering: 0,5 citron
  • 1 dl hackad bladpersilja
  • 1 schalottenlök
  • 1 msk kapris
  • 10 blad salvia

Tillagning

  1. Mortla och krossa svartpeppar, korianderfrön och fänkålsfrön till en kryddblandning.
  2. Blanda griskinder med salt och kryddblandningen. Marinera gärna övertäckt några timmar eller över natten i kylen. Går också bra att laga direkt.
  3. Sätt ugnen på 150 grader.
  4. Skala och hacka lök grovt.
  5. Skala och dela persiljerötter i klyftor.
  6. Bryn griskinderna runt om i lite smör eller olja några i taget i en stekpanna. Lägg över i en gryta med lock, stekgryta, keramikgryta eller lergryta.
  7. Bryn lök och persiljerötter och lägg över den med köttet.
  8. Koka ur stekpannan med vatten och tillsätt det.
  9. Tillsätt öl, lagerblad, vinäger och honung. Griskinder och grönsaker ska vara täckta upp till två tredjedelar med vätska - tillsätt annars mer vatten.
  10. Sätt in i ugnen med lock eller folie. Laga i 1,5 timmar.
  11. Ta ut och vänd runt kött och grönsaker.
  12. Smält sockret ljust brunt i en såskastrull.
  13. Sila av stekskyn och tillsätt den till såskastrullen med sockret.
  14. Tillsätt rött vin och reducera - koka ner - såsen till hälften ca 3-4 dl återstår. Smaka av med salt, citronsaft, socker och peppar. Rör i smöret precis innan servering.
  15. Garnering: skölj citronen och riv skalet av halva citronen. Blanda i en skål med, hackad schalottenlök, grovhackad kapris, grovhackad salvia och persilja.
  16. Servering: häll tillbaka såsen över kött och grönsaker i grytan. Garnera med det gröna hacket.
E-mail
Medel: 4.6 (5 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-04-18