Köttgryta vintergryta med bacon, äpple och svamp

En mustig vintergryta du sätter på spisen i några timmar. Köttgrytan blir bara godare av ett par dagar i kylen.
Serveras förslagsvis med råris, basmatiris, kokt potatis, pressad potatis, potatismos eller kokt vete.

5 portioner vintergryta köttgryta

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 1 tim 30 min
  • Klart på: 1 tim 50 min

Ingredienser

  • 500 g grytkött av nöt
  • 1 stor gul lök
  • 1 paket bacon
  • 1 äpple
  • 1 morot
  • 1 bit rotselleri (ca 200 gram)
  • 2 msk tomatpuré
  • 1 klyfta vitlök
  • 1 krm kanel
  • 0,5 tsk salt
  • 3 krm svartpeppar
  • 2 msk viltfond eller köttfond
  • 0,5 liter buljong eller vatten
  • 1 paprika
  • 1 liten purjolök
  • ca 10 små champinjoner
  • 1 dl okokta gröna puylinser eller mungbönor
  • 1 dl grädde

Tillagning

  1. Putsa bort senor och skär köttet i ca 2x2 cm kuber.
  2. Skala och tärna löken grovt. Skär äpplet i kuber (ta inte med kärnhuset). Strimla baconen. Skala och slanta moroten. Skala rotsellerin och tärna den.
  3. Stek baconen i en stor rostfri järngryta eller annan stor gryta. Tillsätt köttet efter några minuter. Sedan lök, morot, rotselleri och tomatpuré, pressad vitlök, kanel, salt, svartpeppar och viltfond.
  4. Häll över vattnet eller buljongen, låt koka upp. Drag ner värmen så det precis sjuder. Låt köttgrytan småkoka i ca 1,5 timme.
  5. Skär paprikan i grova bitar bitar 2x2 cm. Rensa och dela svampen. Skölj och strimla purjolöken.
  6. Tillsätt i paprikan, champinjonerna, purjolöken och linserna.
  7. Låt grytan koka ytterligare ca 0,5 - 1 timme tills köttet är mört.
  8. Tillsätt grädde och koka upp. Smaka av med salt och peppar.
E-mail
Medel: 4.3 (4 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Svamprecept från kocken

Vet du inte vad du ska göra med svampskörden eller är du bara sådär grymt sugen på en kantarellmacka? Här hittar du en massa tips på hur du fixar svampen i köket från Receptfavoriters kock Henrik Mattsson. 

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer