Köttgryta eller vintergryta med bacon, äpple och svamp

En mustig vintergryta du sätter på spisen i några timmar. Köttgrytan blir bara godare av ett par dagar i kylen. Ett långkok med grytkött, bacon och goda grönsaker som äpple, lök, morot, vitlök, rotselleri, paprika och purjolök.

Passar till festlig middag vinter, höst eller närsom en värmande gryta är gott. Serveras förslagsvis med råris, basmatiris, kokt potatis, pressad potatis, potatismos eller kokt vete.

Funkar också att laga med viltkött som älggrytbitar eller lammstek i grytbitar.

5-6 portioner vintergryta köttgryta

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 1 tim 30 min
  • Klart på: 1 tim 50 min

Ingredienser

  • 500 g grytkött av nötkött som ex. högrev
  • 1 stor gul lök
  • 1 paket bacon
  • 1 äpple
  • 1 morot
  • 1 bit rotselleri (ca 200 gram)
  • 2 msk tomatpuré
  • 1 klyfta vitlök
  • 1 krm kanel
  • 0,5 tsk salt
  • 3 krm svartpeppar
  • 2 msk viltfond eller köttfond
  • 0,5 liter buljong eller vatten
  • 1 paprika
  • 1 liten purjolök
  • ca 10 små champinjoner
  • 1 dl okokta gröna puylinser eller mungbönor
  • 1 dl grädde

Tillagning

  1. Putsa bort senor och skär köttet i ca 2x2 cm kuber.
  2. Skala och tärna löken grovt. Skär äpplet i kuber (ta inte med kärnhuset). Strimla baconen. Skala och slanta moroten. Skala rotsellerin och tärna den.
  3. Stek baconen i en stor rostfri järngryta eller annan stor gryta. Tillsätt köttet efter några minuter. Sedan lök, äpple, morot, rotselleri och tomatpuré, pressad vitlök, kanel, salt, svartpeppar och viltfond.
  4. Häll över vattnet eller buljongen, låt koka upp. Drag ner värmen så det precis sjuder. Låt köttgrytan småkoka i ca 1,5 timme.
  5. Skär paprikan i grova bitar bitar 2x2 cm. Rensa och dela svampen. Skölj och strimla purjolöken.
  6. Tillsätt i paprikan, champinjonerna, purjolöken och linserna.
  7. Låt grytan koka på låg värme under lock ytterligare ca 0,5 - 1 timme tills köttet är mört och linserna mjuka. Späd eventuellt med lite mer vatten. Rör då och då.
  8. Tillsätt grädde och koka upp. Smaka av med salt och svartpeppar.
E-mail
Medel: 4.3 (10 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-09-05

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. 2003 skapade jag Receptfavoriter. Sedan dess har jag lagat, skrivet, fotograferat och lagt upp tusentals recept. Jag är utbildad kock i Marinen samt har en Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan. Vidare har jag ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om mig och sidan. 

Laga en värmande höstgryta.

Låt en gryta puttra på spisen till middagen. Här hittar du alla mina grytor med kött, högrev, vilt, grönsaker, vegetariska, med lamm med mera - massor med förslag.

Läs mer

Napoleonbakelsens dag 17 november

Oklart varför denna dag finns men en så god bakelse tackar inte jag nej till. Frasiga lager med smördeg, grädde smaksatt med äppelmos och så fin rosa hallonglasyr på toppen - MUMSA!

Läs mer

Recept