Köttgryta eller vintergryta med bacon, äpple och svamp

Introduktion och förberedelse

En mustig vintergryta du sätter på spisen i några timmar. Köttgrytan blir bara godare av ett par dagar i kylen.

Ett långkok med grytkött, bacon och goda grönsaker som äpple, lök, morot, vitlök, rotselleri, paprika och purjolök.

Varianter

  • Funkar också att laga med viltkött som älggrytbitar eller lammstek i grytbitar.
  • Bacon kan bytas mot pancetta eller kalkonbacon.

Serveringsförslag

Passar till festlig middag vinter, höst eller närsom en värmande gryta är gott.

Extra fyllig smak

Ett tips är att när smaka på köttet och om det är mört ta upp det med en hålslev. Koka sedan ner såsen/grytan i ca 20 minuter för extra fyllig smak. Lägg sedan tillbaks köttet, smaka av och koka upp till servering.

6 portioner vintergryta eller köttgryta

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 1 tim 30 min
  • Klart på: 1 tim 50 min

Ingredienser

  • 600 - 750 gram grytkött av nötkött som ex. högrev
  • 1 stor gul lök
  • 1 paket bacon
  • 1 äpple
  • 1 morot
  • 1 bit rotselleri (ca 200 gram)
  • 2 msk tomatpuré
  • 1 klyfta vitlök
  • 1 krm kanel
  • 0,5 tsk salt
  • 3 krm svartpeppar
  • 2 msk viltfond eller köttfond
  • 0,5 liter buljong eller vatten
  • 1 paprika
  • 1 liten purjolök
  • ca 10 små champinjoner
  • 1 dl okokta gröna puylinser eller mungbönor
  • 1 dl grädde

Tillagning

  1. Putsa bort senor och skär köttet i ca 2x2 cm kuber.
  2. Skala och tärna löken grovt. Skär äpplet i kuber (ta inte med kärnhuset). Strimla baconen. Skala och slanta moroten. Skala rotsellerin och tärna den.
  3. Stek baconen i en stor rostfri järngryta eller annan stor gryta. Tillsätt köttet efter några minuter. Sedan lök, äpple, morot, rotselleri och tomatpuré, pressad vitlök, kanel, salt, svartpeppar och viltfond.
  4. Häll över vattnet eller buljongen, låt koka upp. Drag ner värmen så det precis sjuder. Låt köttgrytan småkoka i ca 1,5 timme.
  5. Skär paprikan i grova bitar bitar 2x2 cm. Rensa och dela svampen. Skölj och strimla purjolöken.
  6. Tillsätt i paprikan, champinjonerna, purjolöken och linserna.
  7. Låt grytan koka på låg värme under lock ytterligare ca 0,5 - 1 timme tills köttet är mört och linserna mjuka. Späd eventuellt med lite mer vatten. Rör då och då.
  8. Tillsätt grädde och koka upp. Smaka av med salt och svartpeppar.
E-mail
Medel: 4.2 (29 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 281 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2020-12-16