Köttgryta vintergryta med bacon, äpple och svamp

En mustig vintergryta du sätter på spisen i några timmar. Köttgrytan blir bara godare av ett par dagar i kylen.
Serveras förslagsvis med råris, basmatiris, kokt potatis, pressad potatis, potatismos eller kokt vete.

5 portioner vintergryta köttgryta

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 1 tim 30 min
  • Klart på: 1 tim 50 min

Ingredienser

  • 500 g grytkött av nöt
  • 1 stor gul lök
  • 1 paket bacon
  • 1 äpple
  • 1 morot
  • 1 bit rotselleri (ca 200 gram)
  • 2 msk tomatpuré
  • 1 klyfta vitlök
  • 1 krm kanel
  • 0,5 tsk salt
  • 3 krm svartpeppar
  • 2 msk viltfond eller köttfond
  • 0,5 liter buljong eller vatten
  • 1 paprika
  • 1 liten purjolök
  • ca 10 små champinjoner
  • 1 dl okokta gröna puylinser eller mungbönor
  • 1 dl grädde

Tillagning

  1. Putsa bort senor och skär köttet i ca 2x2 cm kuber.
  2. Skala och tärna löken grovt. Skär äpplet i kuber (ta inte med kärnhuset). Strimla baconen. Skala och slanta moroten. Skala rotsellerin och tärna den.
  3. Stek baconen i en stor rostfri järngryta eller annan stor gryta. Tillsätt köttet efter några minuter. Sedan lök, morot, rotselleri och tomatpuré, pressad vitlök, kanel, salt, svartpeppar och viltfond.
  4. Häll över vattnet eller buljongen, låt koka upp. Drag ner värmen så det precis sjuder. Låt köttgrytan småkoka i ca 1,5 timme.
  5. Skär paprikan i grova bitar bitar 2x2 cm. Rensa och dela svampen. Skölj och strimla purjolöken.
  6. Tillsätt i paprikan, champinjonerna, purjolöken och linserna.
  7. Låt grytan koka ytterligare ca 0,5 - 1 timme tills köttet är mört.
  8. Tillsätt grädde och koka upp. Smaka av med salt och peppar.
E-mail
Medel: 4 (2 röster)

Smörgåstårta åt alla konfirmander

En stor smörgås klädd för fest - smörgåstårtan - är en klassiker som nästan alltid gör succé. På festen, buffén eller kafferepet. Kan förberedas i god tid och pyntas med allt från lyxiga delikatesser till billigare råvaror.  

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer

Dax för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer

Kockens bästa grilltips

Varför smakar just grillad mat smakar så gott? Här hittar du svaret samt några av mina favoriter på grillen - marinader, såser, förrätter, grillspett, helgrillat och vilka andra goda tillbehör som passar. 

Läs mer