Porterstek

En klassisk grytstek med franskyska, innanlår eller högrev som kokas mörkt öl som porter.
Porterstek är stek som kokas i porter, soja och svartvinbärssaft.
Gott till porterstek är förslagsvis kokt potatis och vinbärssgelé samt inlagd gurka och ev. grönsaker som kokta gröna bönor, brysselkål, kokta morötter eller liknande.
Istället för svartvinbärssaft kan du ta portvinsgelé, röda vinbärssaft eller röda vinbärsgelé

8 portioner portionererstek

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 1 tim 50 min
  • Klart på: 2 tim

Ingredienser

  • 1,5 kg nötkött, benfri franskyska, innanlår eller högrev
  • 2 flaskor porteröl, 33 cl
  • 1 dl svartvinbärssaft
  • 0,5 dl kinesisk soja
  • 2 dl vatten
  • 1 tsk timjan
  • 5 enbär
  • 5 svartpepparkorn
  • 3 klyftor vitlök
  • 2 gula lökar
  • Sås: 8 dl buljong från grytan
  • 3 dl vispgrädde
  • 5 msk vetemjöl

Tillagning

  1. Ta fram en stor stekgryta med lock.
  2. Skala lök samt vitlök. Hacka i bitar.
  3. Lägg i grytan med saft, öl, soja, vatten, timjan, enbär och svartpepparkorn. Koka upp.
  4. Bryn ev. steken i lite smör om du önskar. Det går också bra att lägga den direkt i grytan.
  5. Lägg i steken och sjud med lock i 1,5 timmar.
  6. Vänd steken efter halva tiden.
  7. Använd gärna en termometer för att mäta innertemperaturen på köttet få rätt koktid: rostbiff, fransyska och innanlår 75 grader; ytterlår kokar du till 85 grader (ca 2 timmar).
  8. Ta av grytan från värmen och låt stå i 20 minuter att svalna utan lock.
  9. Ta upp steken och slå in den i folie att vila.
  10. Gör under tiden såsen genom att sila upp ca 8 dl köttbuljong från grytan i en kastrull.
  11. Vispa ihop grädde med mjöl i en skål och tillsätt under omrörning för att reda såsen. Låt koka i 5 minuter.
  12. Smaka av såsen med salt och svartpeppar.
  13. Skär upp steken i tunna skivor och lägg upp på fat. Slå lite av såsen över och servera. Gärna med hackad persilja över.
  14. Servera resten av såsen bredvid, liksom förslagsvis kokt potatis och vinbärsgelé samt inlagd gurka och ev. grönsaker som kokta gröna bönor, brysselkål, kokta morötter eller liknande.
E-mail
Medel: 3.9 (20 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Avokadofrossa!

Avokado till förrätt, varmrätt och efterrätt – här är en meny för vegos och en för veganer!

Detta material är sponsrat av ICA

Läs mer

Sponsrat

Svamprecept från kocken

Vet du inte vad du ska göra med svampskörden eller är du bara sådär grymt sugen på en kantarellmacka? Här hittar du en massa tips på hur du fixar svampen i köket från Receptfavoriters kock Henrik Mattsson. 

Läs mer

Följ Receptfavoriter på sociala medier

Kolla in Receptfavoriters Facebook, Youtube-kanal, Instagram och Pinterest.

Längst ner på varje sida samt inne på varje recept hittar du länkarna till Receptfavoriter på sociala medier.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer