Porterstek

Introduktion och förberedelse

En klassisk grytstek med franskyska, innanlår eller högrev som kokas mörkt öl som porter.

Porterstek är stek som kokas eller tillagas i en stekgryta eller gjutjärnsgryta med lock i mörk porteröl, lite soja och svartvinbärssaft.

Serveringsförslag

Gott till porterstek är förslagsvis kokt potatis och vinbärsgelé samt inlagd gurka och kokta grönsaker som gröna bönor, brysselkål, kokta morötter eller liknande.

Varianter

Istället för svartvinbärssaft kan du ta annan gelé som portvinsgelé, röda vinbärssaft eller röda vinbärsgelé.

8 portioner porterstek

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 1 tim 50 min
  • Klart på: 2 tim

Ingredienser

  • 1,5 kg nötkött, benfri franskyska, innanlår eller högrev
  • 2 flaskor porteröl, 33 cl
  • 1 dl svartvinbärssaft
  • 0,5 dl kinesisk soja
  • 2 dl vatten
  • 1 tsk timjan
  • 5 enbär
  • 5 svartpepparkorn
  • 3 klyftor vitlök
  • 2 gula lökar
  • Sås: 8 dl buljong från grytan
  • 3 dl vispgrädde
  • 5 msk vetemjöl

Tillagning

  1. Ta fram en stor stekgryta med lock.
  2. Skala lök samt vitlök. Hacka i bitar.
  3. Lägg i grytan med saft, öl, soja, vatten, timjan, enbär och svartpepparkorn. Koka upp.
  4. Bryn ev. steken i lite smör om du önskar. Det går också bra att lägga den direkt i grytan.
  5. Lägg i steken och sjud med lock i 1,5 timmar.
  6. Vänd steken efter halva tiden.
  7. Använd gärna en termometer för att mäta innertemperaturen på köttet få rätt koktid: rostbiff, fransyska och innanlår 75 grader; ytterlår kokar du till 85 grader (ca 2 timmar).
  8. Ta av grytan från värmen och låt stå i 20 minuter att svalna utan lock.
  9. Ta upp steken och slå in den i folie att vila.
  10. Gör under tiden såsen genom att sila upp ca 8 dl köttbuljong från grytan i en kastrull.
  11. Vispa ihop grädde med mjöl i en skål och tillsätt under omrörning för att reda såsen. Låt koka i 5 minuter.
  12. Smaka av såsen med salt och svartpeppar.
  13. Skär upp steken i tunna skivor och lägg upp på fat. Slå lite av såsen över och servera. Gärna med hackad persilja över.
  14. Servera resten av såsen bredvid, liksom förslagsvis kokt potatis och vinbärsgelé samt inlagd gurka och ev. grönsaker som kokta gröna bönor, brysselkål, kokta morötter eller liknande.
E-mail
Medel: 4 (47 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 397 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-05-04

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.