Porterstek
En klassisk grytstek med franskyska, innanlår eller högrev som kokas mörkt öl som porter.
Porterstek är stek som kokas eller tillagas i en stekgryta eller gjutjärnsgryta med lock i mörk porteröl, lite soja och svartvinbärssaft.
Tillagning
- Ta fram en stor stekgryta med lock.
- Skala lök samt vitlök. Hacka i bitar.
- Lägg i grytan med saft, öl, soja, vatten, timjan, enbär och svartpepparkorn. Koka upp.
- Bryn ev. steken i lite smör om du önskar. Det går också bra att lägga den direkt i grytan.
- Lägg i steken och sjud med lock i 1,5 timmar.
- Vänd steken efter halva tiden.
- Använd gärna en termometer för att mäta innertemperaturen på köttet få rätt koktid: rostbiff, fransyska och innanlår 75 grader; ytterlår kokar du till 85 grader (ca 2 timmar).
- Ta av grytan från värmen och låt stå i 20 minuter att svalna utan lock.
- Ta upp steken och slå in den i folie att vila.
- Gör under tiden såsen genom att sila upp ca 8 dl köttbuljong från grytan i en kastrull.
- Vispa ihop grädde med mjöl i en skål och tillsätt under omrörning för att reda såsen. Låt koka i 5 minuter.
- Smaka av såsen med salt och svartpeppar.
- Skär upp steken i tunna skivor och lägg upp på fat. Slå lite av såsen över och servera. Gärna med hackad persilja över.
- Servera resten av såsen bredvid, liksom förslagsvis kokt potatis och vinbärsgelé samt inlagd gurka och ev. grönsaker som kokta gröna bönor, brysselkål, kokta morötter eller liknande.
Serveringsförslag
Gott till porterstek är förslagsvis kokt potatis och vinbärsgelé samt inlagd gurka och kokta grönsaker som gröna bönor, brysselkål, kokta morötter eller liknande.
Varianter
Istället för svartvinbärssaft kan du ta annan gelé som portvinsgelé, röda vinbärssaft eller röda vinbärsgelé.
Uppskattat näringsvärde per portion: 397 kcal