Porterstek

En klassisk grytstek med franskyska, innanlår eller högrev som kokas mörkt öl som porter.
Porterstek är stek som kokas i porter, soja och svartvinbärssaft.
Gott till porterstek är förslagsvis kokt potatis och vinbärssgelé samt inlagd gurka och ev. grönsaker som kokta gröna bönor, brysselkål, kokta morötter eller liknande.
Istället för svartvinbärssaft kan du ta portvinsgelé, röda vinbärssaft eller röda vinbärsgelé

8 portioner portionererstek

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 1 tim 50 min
  • Klart på: 2 tim

Ingredienser

  • 1,5 kg nötkött, benfri franskyska, innanlår eller högrev
  • 2 flaskor porteröl, 33 cl
  • 1 dl svartvinbärssaft
  • 0,5 dl kinesisk soja
  • 2 dl vatten
  • 1 tsk timjan
  • 5 enbär
  • 5 svartpepparkorn
  • 3 klyftor vitlök
  • 2 gula lökar
  • Sås: 8 dl buljong från grytan
  • 3 dl vispgrädde
  • 5 msk vetemjöl

Tillagning

  1. Ta fram en stor stekgryta med lock.
  2. Skala lök samt vitlök. Hacka i bitar.
  3. Lägg i grytan med saft, öl, soja, vatten, timjan, enbär och svartpepparkorn. Koka upp.
  4. Bryn ev. steken i lite smör om du önskar. Det går också bra att lägga den direkt i grytan.
  5. Lägg i steken och sjud med lock i 1,5 timmar.
  6. Vänd steken efter halva tiden.
  7. Använd gärna en termometer för att mäta innertemperaturen på köttet få rätt koktid: rostbiff, fransyska och innanlår 75 grader; ytterlår kokar du till 85 grader (ca 2 timmar).
  8. Ta av grytan från värmen och låt stå i 20 minuter att svalna utan lock.
  9. Ta upp steken och slå in den i folie att vila.
  10. Gör under tiden såsen genom att sila upp ca 8 dl köttbuljong från grytan i en kastrull.
  11. Vispa ihop grädde med mjöl i en skål och tillsätt under omrörning för att reda såsen. Låt koka i 5 minuter.
  12. Smaka av såsen med salt och svartpeppar.
  13. Skär upp steken i tunna skivor och lägg upp på fat. Slå lite av såsen över och servera. Gärna med hackad persilja över.
  14. Servera resten av såsen bredvid, liksom förslagsvis kokt potatis och vinbärsgelé samt inlagd gurka och ev. grönsaker som kokta gröna bönor, brysselkål, kokta morötter eller liknande.
E-mail
Medel: 4.1 (14 röster)

Kockens bästa grilltips

Varför smakar just grillad mat smakar så gott? Här hittar du svaret samt några av mina favoriter på grillen - marinader, såser, förrätter, grillspett, helgrillat och vilka andra goda tillbehör som passar. 

Läs mer

Smörgåstårta åt alla konfirmander

En stor smörgås klädd för fest - smörgåstårtan - är en klassiker som nästan alltid gör succé. På festen, buffén eller kafferepet. Kan förberedas i god tid och pyntas med allt från lyxiga delikatesser till billigare råvaror.  

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer

Dax för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer