Potatismos med palsternacka

Palsternacks- och potatismos. Laga vanligt potatismos men lägg till söt och aromatisk palsternacka. Mycket gott som tillbehör där potatismos passar som köttbullar och biffar men framförallt till kött, kyckling, lax, viltgryta, köttgryta och lite festligare smakrikare rätter.

4 portioner potatismos med palsternacka

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 25 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 400 gram palsternacka
  • 400 gram potatis, gärna med god smak som ukama, mandel eller sparrispotatis, fast eller mjölig
  • 50 gram smör eller 0,5 dl olivolja
  • 1 dl mjölk, 3 %
  • Salt och peppar efter smak

Tillagning

  1. Skala potatis och palsternackor. Skär dem grova bitar och lägg i en kastrull. Fyll på med vatten upp till rotfrukterna och tillsätt 1 tsk salt.
  2. Koka potatis och palsternacka mjuka i ca 20-25 minuter. Prova med en sticka så att rotfrukterna är mjuka.
  3. Häll av vattnet.
  4. Mosa med en potatisstöt och tillsätt mjölk, smör eller olivolja samt smaka av med salt och vitpeppar.
  5. Potatismos med palsternacka är klart att servera.
E-mail
Medel: 4.4 (9 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-08-05

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. 2003 skapade jag Receptfavoriter. Sedan dess har jag lagat, skrivet, fotograferat och lagt upp tusentals recept. Jag är utbildad kock i Marinen samt har en Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan. Vidare har jag ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om mig och sidan. 

Laga en värmande höstgryta.

Låt en gryta puttra på spisen till middagen. Här hittar du alla mina grytor med kött, högrev, vilt, grönsaker, vegetariska, med lamm med mera - massor med förslag.

Läs mer

Napoleonbakelsens dag 17 november

Oklart varför denna dag finns men en så god bakelse tackar inte jag nej till. Frasiga lager med smördeg, grädde smaksatt med äppelmos och så fin rosa hallonglasyr på toppen - MUMSA!

Läs mer

Recept