Glass

Här hittar du tips och recept på hur man lagar hemgjord glass i glassmaskin eller för hand.

Hemgjord glass Gillar du glass så kommer du att älska hemgjord glass. Investera i en riktig glassmaskin så har du kanongod glass när du vill. Smeten till glassen kan man ha i kylen i flera dagar. Förslagsvis en vaniljglass-smet. Sedan är det bara att köra lite glass vid behov och ev. smaksätta med bär, godis, frukt eller choklad. Numer finns prisvärda semiproffsmaskiner för hemgjord glass. Dessa har en kompressor som fryser glassen under omrörning. Billigare glassmaskiner där man fryser behållaren först funkar också rätt bra. På bilden är ett exempel på en semiproffsmaskin från Wilfa som kostar strax under 2000 kr. Det blir runt 1,5 liter glass lagom för 4-6 portioner åt gången på lite under en timmeLängst ner på sidan hittar du en lista med alla mina glassrecept som gräddglass, isglass och parfait samt efterrätter som Banana Split, glasstårtor och andra rätter som innehåller glass som milkshakes.

Jag har en egen kategori för sorbeter om du vill göra sådan.

Eller använd sök-funktionen ovan och leta upp den glass du vill laga.

Inget går upp mot nygjord hemlagad glass. Gjord med riktig mjölk, grädde, ägg och fin vanilj kan en vanlig vaniljglass med enkel hallonsås bli bland de godaste desserter.

Klassisk vaniljglass

En god vaniljglass är här grunden till flera olika glassar med smak som blåbärsglass och jordgubbsglass. Ett tips är därför att laga en stor sats vaniljglass. I denna kan man sedan röra i den smaksättning man vill ex. grovt mosade jordgubbar, hallon, blåbär, banan eller krossat godis, kakor eller grovt riven choklad med mera. Nedan hittar du flera smaker och varianter.

Lite om glassmaskiner

Man behöver ingen glassmaskin för att göra glass men det blir enklare. Numer finns prisvärda semiproffsmaskiner för hemmabruk som har en kompressor och vev som rör runt glassen. Till glassarna i denna artikel har jag använt en semiproffsmaskin som kostar runt 2000 kr. Man häller i glass-smeten och sedan fryser den glassen ca 40-50 minuter under omrörning. Sedan kan man servera glassen direkt eller frysa in den så att den stelnar ytterligare.Hemgjorda glassvåfflor Hemgjorda glassvåfflor är väl värt besväret. Du behöver ett våffeljärn för glassvåfflor sk rånjärn. De finns för runt 300-800 kr. Det tar några glassvåfflor tills man får kläm på det då våfflorna måste formas till strutar når de ännu är heta direkt från våffeljärnet

En proffsmaskin kan kosta 100 000-200 000 kr men fryser glass på några minuter, kontinuerligt och med högre kvalitet som passar att frysa in och sälja om du har glasskiosk.

Snäppet under i pris från semiproffsmaskiner med fryskompressor ovan hittar vi glassmaskiner där man först fryser i kärlet där man sedan fryser glassen. Då får man ha lite framförhållning. Flera av dessa maskiner funkar helt ok om man bara ska göra en omgång glass och planerar i god tid. Ofta vill man låta glass-smeten stå över natten eller iaf från tidig morgon om man ska göra glass på kvällen. Då kan man likaväl frysa in sin skål till glassmaskinen.Hemgjord vaniljglassHemgjord vaniljglass blir mycket godare än många köpta glassmärken. Dessutom vet du att det är riktiga ingredienser i den som ägg, grädde, socker, vaniljstång och mjölk.

Hemgjord glass utan maskin

  • Alternativ 1: Har man ingen maskin alls så går det bra att göra glass ändå. Man kan helt enkelt frysa glass-smeten i en bunke och ta ut efter 1,5 timmar och mixa någon minut med elvisp. Upprepa sedan varje timme tills glassmassan är krämig och fin glass.
  • Alternativ 2: Ett annat alternativ är med två stora rostfria bunkar - en lite mindre än den andra - samt plats i frysen för den större bunken. Häll vatten i den stora bunken till ungefär en fjärdedel. Sätt i den andra bunken och sätt i en tyngd så att vattnet trycks upp runt kanterna. Tyngden kan exempelvis vara en stenmortel. Sätt in bunkarna i frysen och frys vattnet - tar ca 3-4 timmar. Häll glassmassan i den frysta bunken (ta upp tyngden först) och vispa glassmassan med elvisp rätt sakta i tio minuter. Sätt in bunken i frysen igen i en kvart. Ta ut och vispa vaniljglassen igen och snart så har du en smidig och krämig vaniljglass.BlåbärsglassBlåbärsglass. Hemgjord vaniljglass med rårörda blåbär. Enkelt och genialiskt gott med massor av färska blåbär och äkta glass.

Låt smeten till glassen vila

Glassen blir godast om du blandar glass-smeten i god tid och ställer i kylen några timmar - helst över natten men gärna minst 4 timmar. Mitt tips är att först göra glass-smeten dagen innan och låta svälla i kylen tills det är dags att snabbt göra glassen och servera den nygjord.

När smeten får stå sväller proteiner och smakerna blir bättre - speciellt vaniljsmaken.

Glassmet kan man förvara några dagar i kylen - då kan du göra glass när du önskar - på beställning (à la minute) som man säger i köket.

Ett till tips är att mixa glass-smeten innan du kör den i maskinen efter den stått i kylen. Kör några sekunder med en stavmixer - då blir glassen extra luftig.Glass med kakdegGlass med kakdeg är en amerikansk klassiker. Istället för kakdeg kan du ta krossade kakor av valfri sort. Här Ökensandkakor till garnering och kakdeg i glassen. Med vaniljglass som grund kan man smaksätta som man vill med kakor eller godis

Godast är glassen nygjord

Godast är hemgjord glass direkt från glassmaskinen eller om du gör den i bunke. Riktigt gott är att servera nygjord glass direkt från maskinen - eller frysa in så många omgångar glass du behöver för att servera senare.

De billigare maskinerna för hemmabruk - även om de har kompressor och vev - ger mindre bubblor i glassen varför den är godast nygjord. Och blir därför hård i när man fryser in den. Riktiga proffsmaskiner i prisklass 150-200 000 kr fryser glassen mycket snabbare - på några minuter - och ger en glass man kan frysa in med gott resultat. Så är det inte med billigare maskiner för hemmabruk som tar längre tid att frysa glassen - denna glass är dock mycket god nygjord såklart.

Smaksättningar

Glass kan smaksättas på massor av vis. Grunden är oftast en vaniljglass som man sedan rör i den smaksättning man vill ha. Använd fantasin.

Nedan hittar du varianter på glass med mixade jordgubbar, mosade blåbär, mosade hallon, mosade bananer, krossat och grovhackat godis som Non stop, Plopp och choklad; kakdeg och kakor samt riven choklad (stracchiatella) och en variant med saffran med flera.

Grundrecept på vaniljglass
Aldrig mer köpeglass - hemgjord vaniljglass är oslagbart gott. Glass utan tillsatser med äkta råvaror som ägg, grädde, mjölk och vaniljstång.

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.

Pages