Jordgubbsglass
Gör egen jordgubbsglass med grädde, ägg och jordgubbar. En supergod krämig glass med smak av färska smakrika jordgubbar.
Tillagning
- Tina frysta jordgubbar. Eller skölj och snoppa färska jordgubbar. Mixa grovt, hacka eller lägg ett måttkanna och klipp sönder i bitar med sax.
- Lägg gelatinblad i en skål med kallt vatten.
- Blanda grädde samt honung i en kastrull.
- Värm under omrörning till 80 grader.
- Vispa ihop ägg och socker i en bunke.
- Tillsätt den heta grädden till äggen lite i taget under vispning.
- Häll tillbaks glassblandningen i kastrullen igen och värm under omrörning till 90 grader tills smeten börjar tjockna. Koka ej - för då spricker och grynar sig glassmeten.
- Häll över i en bunke. Tillsätt gelatinblad och rör ut det.
- Rör i mixade eller grovt mosade jordgubbar. Spara 1/2 dl till senare.
- Låt svalna helt.
- Ställ glassmassan i kylen i minst 4 timmar eller över natten. Man kan också göra glassmassan på morgonen och sen glassen på kvällen.
- Kör jordgubbsglassmeten i en glassmaskin enligt tillverkarens instruktioner. Jag körde den i glassmaskin i 40 minuter.
- Lägg över glassen i en plastburk på ca 1 liter. Lägg över den sista 1/2 dl jordgubbar och vänd ner dem något i glassen. Sätt på lock och frys in i ca 4 timmar eller längre. Ta fram den att tina 5 minuter innan servering. Glassen kan även serveras direkt.
- Servera jordgubbsglassen med valfria tillbehör. Skopa upp med en glasskopa som du värmt i ett glas med hett vatten.
Serveringsförslag
- Jag serverade glassen i glasscoupe-glas och garnerade jag med färska jordgubbar, mini-maränger, chokladrån och några blad citronmeliss. Hembakta maränger är överkurs. Vispad grädde kan man också ha på.
- Eller servera uppkulad i lyxiga mandelkorgar.
- Jordgubbsglassen passar även till dessert eller som tillbehör till paj, kompotter, i glasscoupe med andra glassar eller sorbeter med mera.
- Om du vill kan du servera glassen i hemgjorda glassvåfflor eller strutar.
Tips
- Ett tips är att skölja glasskopan i hett vatten så är din hemgjorda jordgubbsglassen lättare att göra snygga kulor av vid servering.
- Låt gärna glassen stå framme 5 minuter att mjukna så är den lättare att kula upp om du fryst den efter du tillverkat den.
Varianter
- Du kan göra glassen på frysta tinade eller färska jordgubbar.
- Gott i är även ett krm vaniljpulver.
Uppskattat näringsvärde per portion: 190 kcal