Hemgjord jordgubbsglass

Introduktion och förberedelse

En supergod glass med smak av färska aromatiska svenska jordgubbar.

Serveringsförslag

  • Jordgubbsglassen är god som den är till dessert eller som tillbehör till paj, kompotter, i glasscoupe med andra glassar eller sorbeter med mera.
  • Om du vill kan du servera glassen i hemgjorda glassvåfflor eller strutar.
  • På bilden serverade jag glassen som efterrätt i glasscoupe-glas och garnerade jag med färska jordgubbar, mini-maränger, chokladrån och några blad citronmeliss. Hembakta maränger är överkurs. Vispad grädde kan man också ha på.
  • Eller servera uppkulad i lyxiga mandelkorgar.

Tips att få fina kulor

Ett tips är att skölja glasskopan i hett vatten så är din hemgjorda jordgubbsglassen lättare att göra snygga kulor av vid servering.

Låt gärna glassen stå framme 5-10 minuter att mjukna så är den lättare att kula upp om du fryst den efter du tillverkat den.

4 portioner hemgjord jordgubbsglass

  • Förberedelse: 4 tim 30 min
  • Tillagning: 2 tim
  • Klart på: 6 tim 30 min

Ingredienser

  • 3 dl grädde
  • 2,5 dl mixade eller mosade jordgubbar
  • 1 dl strösocker
  • 4 äggulor
  • 2 tsk honung
  • 1 blad gelatin

Tillagning

  1. Lägg gelatinblad i en skål med kallt vatten.
  2. Blanda grädde samt honung i en stor kastrull.
  3. Värm försiktigt under omrörning till ca 80 grader.
  4. Vispa ägg och socker fluffigt i en bunke några minuter - helst med en elvisp.
  5. Tillsätt den heta grädden till äggskummet under kraftig vispning (ev. med elvispen).
  6. Häll tillbaks glassblandningen i kastrullen igen och värm sakta under omrörning till 80 grader - precis under kokpunkten då glassmeten börjar tjockna. Koka ej - för då spricker och grynar sig glassmeten.
  7. Häll upp i en bunke och tillsätt gelatinblad och rör ut det.
  8. Rör i mixade eller grovt mosade jordgubbar.
  9. Kyl i vattenbad ex. häll upp kallt vatten i köksvasken och ställ i bunken.
  10. Ställ gärna glassmassan i kylen i minst 4 timmar eller över natten. Man kan också göra glassmassan på morgonen och sen glassen på kvällen.
  11. Kör jordgubbsglassmeten i en glassmaskin enligt tillverkas instruktioner.
  12. Servera den sedan direkt eller frys in den någon timme eller till servering så att den fryser till. Är glassen hårt fryst så ta fram den att tina någon halvtimme innan servering.
  13. Har du ingen glassmaskin kan du frysa glassen i en bunke i frysen och ta ut och mixa någon minut med elvisp efter 1,5 timme och sedan varje timme tills glassmassan är krämig och fin jordgubbsglass.
E-mail
Medel: 5 (1 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 150 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-11-29