Pekannötglass med kola

Min variant på glass med rostade pekannötter och kolasås. En favorit från glasskiosken i hemgjord variant med glassmaskin.

Grunden är en enkel vaniljglass med ägg, grädde, mjölk, socker och vanilj sedan varvar man glassen med rostade hackade pekannötter och kolasås.

1,1 liter pekannötglass med kola

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 1 tim
  • Klart på: 1 tim 10 min

Ingredienser

  • 3 ägg, S/M eller 2 ägg L
  • 1 dl strösocker
  • 1/4 vaniljstång - skrapa ur och behåll fröna; eller 1 krm vaniljpulver eller 1 tsk vaniljsocker
  • 3 dl vispgrädde
  • 2 dl mjölk, 3 %
  • 1 dl kolasås
  • 50 gram pekannötter
  • 125 gram hallon till servering (valfritt)
  • 4 hela pekannötter till garnering (valfritt).
  • 4 myntablad eller blad citronmeliss till garnering (valfritt)

Tillagning

  1. Förbered kolasås om du ej köpt färdig eller förberett innan.
  2. Vispa ägg, socker och vanilj fluffigt i 3 minuter med elvisp.
  3. Vispa i grädden och mjölken.
  4. Vispa någon minut. Hit kan du förbereda och ha glassmeten i kylen.
  5. Kör glassmeten i en glassmaskin enligt tillverkarens instruktioner. I min maskin tog det 35 minuter.
  6. Hacka pekannötter grovt. Rosta dem några minuter i en het stekpanna utan att bränna dem. Låt dem svalna i en skål.
  7. Skopa upp glassen lite i taget i en plasburk och varva i lager med kolasås och nötter.
  8. Servera pekannötglassen nygjord om du önskar. Då smälter den fort men är mycket god. Eller frys in i minst 2 timmar eller till servering. Fryser du in glassen så blir den fastare och smälter ej så snabbt vid servering. Glassen håller några veckor i frysen så den kan förberedas i god tid.
  9. Jag serverade glassen i kulor i coupe-skålar toppad färska hallon, en hel pekannöt samt några blad citronmeliss på toppen.
Till glassen behöver du grädde, mjölk, vaniljpulver, ägg, socker, kolasås samt pekannötter.
Till glassen behöver du grädde, mjölk, vaniljpulver, ägg, socker, kolasås samt pekannötter.
Vispa ägg, socker samt vaniljpulver pösigt. Vispa sedan i grädde och mjölk. Hacka pekannötter grovt och rosta dem samt låt svalna.
Vispa ägg, socker samt vaniljpulver pösigt. Vispa sedan i grädde och mjölk. Hacka pekannötter grovt och rosta dem samt låt svalna.
Kör glassmeten i en glassmaskin.
Kör glassmeten i en glassmaskin.
Varva glassen med kolasås och pekannötter i en plastburk.
Varva glassen med kolasås och pekannötter i en plastburk.
Glassen kan serveras direkt men blir fastare och smälter ej så snabbt om man fryser in den först i några timmar.
Glassen kan serveras direkt men blir fastare och smälter ej så snabbt om man fryser in den först i några timmar.
Pekannötsglassen är god som den är eller med lite extra hela pekannötter, hallon och citronmeliss som garnering.
Pekannötsglassen är god som den är eller med lite extra hela pekannötter, hallon och citronmeliss som garnering.
Kula upp glassen och njut.
Kula upp glassen och njut.
Piffa gärna till glassen med en extra hel pekannöt, citronmeliss och färska bär som hallon eller liknande.
Piffa gärna till glassen med en extra hel pekannöt, citronmeliss och färska bär som hallon eller liknande.

Serveringsförslag

  • Är god som den är eller ihop med annan glass som förslagsvis chokladglass.
  • Jag serverade som efterrätt i glasscoupe med lite färska hallon, hel pekannöt samt citronmeliss.
  • Om du vill kan du servera glassen i hemgjorda glassvåfflor.

Tips

  • Du behöver en glassmaskin.
  • Du kan använda köpt kolasås eller göra egen vanlig kolasås eller salt kolasås.

Kan förberedas

När du gjort glassen är den mycket god att servera nygjord. Vill du förbereda innan kan du frysa in den och den håller då några veckor i frysen.

Varianter

  • Andra varianter på vaniljglass du kan använda som grund är italiensk vaniljglass eller klassisk vaniljglass där glassmeten värms innan och ska vila över natten i kylen.
  • Vill du ej göra egen glass kan du köpa vaniljglass och sedan varva/blanda med rostade hackade pekannötter samt kolasås.

Kolasås och rostade pekannötter i vaniljglass är mumsigt.
Kolasås och rostade pekannötter i vaniljglass är mumsigt.

E-mail
Medel: 5 (2 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 387 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2023-08-10

Tillbehör och liknande: