Pekannötglass med kola

Introduktion och förberedelse

Min variant på glass med rostade pekannötter och kolasås. En favorit från glasskiosken i hemgjord variant med glassmaskin.

Grunden är en enkel vaniljglass med ägg, grädde, mjölk, socker och vanilj sedan varvar man glassen med rostade hackade pekannötter och kolasås.

Serveringsförslag

  • Är god som den är eller ihop med annan glass som förslagsvis chokladglass.
  • Jag serverade som efterrätt i glasscoupe med lite färska hallon, hel pekannöt samt citronmeliss.
  • Om du vill kan du servera glassen i hemgjorda glassvåfflor.

Tips

  • Du behöver en glassmaskin.
  • Du kan använda köpt kolasås eller göra egen vanlig kolasås eller salt kolasås.

Kan förberedas

När du gjort glassen är den mycket god att servera nygjord. Vill du förbereda innan kan du frysa in den och den håller då några veckor i frysen.

Varianter

  • Andra varianter på vaniljglass du kan använda som grund är italiensk vaniljglass eller klassisk vaniljglass där glassmeten värms innan och ska vila över natten i kylen.
  • Vill du ej göra egen glass kan du köpa vaniljglass och sedan varva/blanda med rostade hackade pekannötter samt kolasås.

Kolasås och rostade pekannötter i vaniljglass är mumsigt.
Kolasås och rostade pekannötter i vaniljglass är mumsigt.

1,1 liter pekannötglass med kola

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 1 tim
  • Klart på: 1 tim 10 min

Ingredienser

  • 3 ägg, S/M eller 2 ägg L
  • 1 dl strösocker
  • 1/4 vaniljstång - skrapa ur och behåll fröna; eller 1 krm vaniljpulver eller 1 tsk vaniljsocker
  • 3 dl vispgrädde
  • 2 dl mjölk, 3 %
  • 1 dl kolasås
  • 50 gram pekannötter
  • 125 gram hallon till servering (valfritt)
  • 4 hela pekannötter till garnering (valfritt).
  • 4 myntablad eller blad citronmeliss till garnering (valfritt)

Tillagning

  1. Förbered kolasås om du ej köpt färdig eller förberett innan.
  2. Vispa ägg, socker och vanilj fluffigt i 3 minuter med elvisp.
  3. Vispa i grädden och mjölken.
  4. Vispa någon minut. Hit kan du förbereda och ha glassmeten i kylen.
  5. Kör glassmeten i en glassmaskin enligt tillverkarens instruktioner. I min maskin tog det 35 minuter.
  6. Hacka pekannötter grovt. Rosta dem några minuter i en het stekpanna utan att bränna dem. Låt dem svalna i en skål.
  7. Skopa upp glassen lite i taget i en plasburk och varva i lager med kolasås och nötter.
  8. Servera pekannötglassen nygjord om du önskar. Då smälter den fort men är mycket god. Eller frys in i minst 2 timmar eller till servering. Fryser du in glassen så blir den fastare och smälter ej så snabbt vid servering. Glassen håller några veckor i frysen så den kan förberedas i god tid.
  9. Jag serverade glassen i kulor i coupe-skålar toppad färska hallon, en hel pekannöt samt några blad citronmeliss på toppen.
E-mail
Medel: 5 (2 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 387 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2023-08-10

Tillbehör och liknande recept: