Salt karamellglass
Salt karamellglass är en gräddglass med smak av karamell- eller kolasås med salt.
Gör din egen "salted caramel" glass i amerikansk stil.
Glassen lagade jag på en kurs hos Meyers madhus i Köpenhamn med temat Southern BBQ & Soul food.
Tillagning
- Knäck ägg och fördela äggulorna i en bunke. Spara gärna undan äggvitorna till något annat.
- Tillsätt socker. Vispa äggulor och socker fluffigt några minuter så sockret löser sig.
- Mät upp mjölk och grädde i en kastrull med tjock botten. Koka upp och rör då och då. Akta så det ej kokar över. Ta av från värmen samt låt svalna till ca 60-70 grader.
- Tillsätt lite av grädd- och mjölkblandningen i taget under omrörning till äggblandningen.
- Häll tillbaka i kastrullen och värm försiktigt och under omrörning till 82 grader. Kontrollera med en termometer. Akta så det ej blir för varmt. Det får inte koka upp.
- Sila tillbaka glassmeten i bunken igen och ställ åt sidan.
- SALT KARAMELL: Smält sockret i en stekpanna så det blir en brun karamell utan att brännas.
- Ta av från värmen och tillsätt grädde samt salt. Rör ihop med en träslev och till en jämn blandning.
- Låt karamellsåsen svalna något.
- Rör i karamellsåsen i glassmeten. Hit kan du förbereda och förvara i kylen upp till några dagar. Gör gärna glassmeten några timmar eller dagen innan så blir den extra god.
- Frys glassmeten i en glassmaskin enligt maskinens manual. Det brukar ta 35-45 minuter. Du kan dela upp smeten och frysa glassen i omgångar.
- Lägg upp glassen i valfri plastburk, serveringsskål eller portionsformar.
- Glassen är godast nygjord - den blir som krämig mjukglass. Man kan även sleva över glassen i en plastburk med lock samt ställa den i frysen någon halvtimme eller några timmar innan servering så blir glassen fastare.
- Glassen kan förberedas och förvaras i frysen upp till några veckor. Ta fram och tina några minuter innan servering.
- Fryser du inte all glass så kan glassmeten sparas i kylen några dagar. Då kan man göra nygjord glass till servering vilket är mycket gott.
Serveringsförslag
- Glassen passar som tillbehör till desserter, pajer och bakverk som kladdkaka eller friterad banan med mera.
- Jag hade glassen till en karamelliserad äppelpaj i stekpanna.
- Andra förslag till servering är med färska bär som jordgubbar, blåbär, hallon; rårörda varma bär eller sylt som hallonsylt, jordgubbssylt eller hjortronsylt; frukt som banan; rostade nötter eller kanderade nötter; vispad grädde; maränger; chokladsås; kolasås; strössel med mera.
- Glassen kan även serveras i glasstrut - glassvåffla - med strössel eller kombinera med 1-2 kulor glass med annan smak. Du kan baka egna glassvåfflor eller köpa färdiga.
- Använd till en variant på Banana Split. Tips är att ta vara på äggvitorna som blir över från glassen och baka maränger till Banana spliten på.
Varianter
- Du kan blanda i mer godsaker i glassen. När den är nygjord och mjuk kan du röra i karamelliserade valnötter, brända mandlar eller smulad kakdeg av chocolate chip cookies. Frys sedan till glassen någon timme extra.
- Istället för att koka en karamellsås kan du smaksätta med 1,5 dl Dulce de leche - söt karamelliserad mjölk från burk.
- Vanligt salt kan bytas mot dubbla mängden flingsalt.
Tips
- Godast blir glassen i en glassmaskin.
- Utan glassmaskin kan man ta en stor bunke med mycket is och tillsätta några msk salt. Sedan placerar man en mindre bunke med glassmeten i isbadet och rör för hand då och då med en slickepott längs kanterna tills glassen har fryst.
Hållbarhet
Håller några veckor i frysen.
Uppskattat näringsvärde per portion: 274 kcal