Salt karamellglass

Introduktion och förberedelse

Salt karamellglass är en gräddglass med smak av karamell- eller kolasås med salt.

Gör din egen "salted caramel" glass i amerikansk stil. 

Glassen lagade jag på en kurs hos Meyers madhus i Köpenhamn med temat Southern BBQ & Soul food. 

Serveringsförslag

Varianter

  • Du kan blanda i mer godsaker i glassen. När den är nygjord och mjuk kan du röra i karamelliserade valnötter, brända mandlar eller smulad kakdeg av chocolate chip cookies. Frys sedan till glassen någon timme extra. 
  • Istället för att koka en karamellsås kan du smaksätta med 1,5 dl Dulce de leche - söt karamelliserad mjölk från burk. 
  • Vanligt salt kan bytas mot dubbla mängden flingsalt. 

Tips

  • Godast blir glassen i en glassmaskin.
  • Utan glassmaskin kan man ta en stor bunke med mycket is och tillsätta några msk salt. Sedan placerar man en mindre bunke med glassmeten i isbadet och rör för hand då och då med en slickepott längs kanterna tills glassen har fryst.  

Hållbarhet

Håller några veckor i frysen. 

Salt karamellglass serverad med karamelliserad äppelpaj i stekpanna. Salt karamellglass passar till det mesta. Jag hade den till en karamelliserad äppelpaj i stekpanna.

6 portioner salt karamellglass, ca 1 liter

  • Förberedelse: 40 min
  • Tillagning: 1 tim
  • Klart på: 1 tim 40 min

Ingredienser

  • 2,5 dl mjölk, 3%
  • 2,5 dl vispgrädde
  • 1 dl äggulor, ca 6 äggulor
  • 100 gram strösocker
  • SALT KARAMELL: 80 gram strösocker
  • 1/2 dl vispgrädde
  • 1/2 tsk salt

Tillagning

  1. Knäck ägg och fördela äggulorna i en bunke. Spara gärna undan äggvitorna till något annat.
  2. Tillsätt socker. Vispa äggulor och socker fluffigt några minuter så sockret löser sig.
  3. Mät upp mjölk och grädde i en kastrull med tjock botten. Koka upp och rör då och då. Akta så det ej kokar över. Ta av från värmen samt låt svalna till ca 60-70 grader.
  4. Tillsätt lite av grädd- och mjölkblandningen i taget under omrörning till äggblandningen.
  5. Häll tillbaka i kastrullen och värm försiktigt och under omrörning till 82 grader. Kontrollera med en termometer. Akta så det ej blir för varmt. Det får inte koka upp.
  6. Sila tillbaka glassmeten i bunken igen och ställ åt sidan.
  7. SALT KARAMELL: Smält sockret i en stekpanna så det blir en brun karamell utan att brännas.
  8. Ta av från värmen och tillsätt grädde samt salt. Rör ihop med en träslev och till en jämn blandning.
  9. Låt karamellsåsen svalna något.
  10. Rör i karamellsåsen i glassmeten. Hit kan du förbereda och förvara i kylen upp till några dagar. Gör gärna glassmeten några timmar eller dagen innan så blir den extra god.
  11. Frys glassmeten i en glassmaskin enligt maskinens manual. Det brukar ta 35-45 minuter. Du kan dela upp smeten och frysa glassen i omgångar.
  12. Lägg upp glassen i valfri plastburk, serveringsskål eller portionsformar.
  13. Glassen är godast nygjord - den blir som krämig mjukglass. Man kan även sleva över glassen i en plastburk med lock samt ställa den i frysen någon halvtimme eller några timmar innan servering så blir glassen fastare.
  14. Glassen kan förberedas och förvaras i frysen upp till några veckor. Ta fram och tina några minuter innan servering.
  15. Fryser du inte all glass så kan glassmeten sparas i kylen några dagar. Då kan man göra nygjord glass till servering vilket är mycket gott.
E-mail
Medel: 5 (1 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 274 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2021-11-24

Tillbehör och liknande recept: