Sockerlag med glykos

Introduktion och förberedelse

Sockerlag med glykossirap som passar till sorbet och glass med mera. Görs med vatten, strösocker och glykossirap eller stärkelsesirap.

Förvaring

Kan förvaras längre tid i kylen - minst upp mot en månad - eller någon vecka minst i rumstemperatur.

Tips

  • Blir en stor sats till flera omgångar sorbet eller glass.
  • Glykossirap finns på bakhyllan.
  • Du behöver en våg för att mäta upp allt.
  • Överkurs är att mäta sockerhalen - baumé - med en sockervåg. Denna sockerlag blir 32 grader baumé vid 20 °C.

Kontrollera sockerhalten till sorbet

  • När man gör sorbet så är det viktigt att kontrollera sockerhalten i sorbet-smeten. Det ska vara 18 baumé i sorbetsmeten vid ca 20 °C.
  • Ett trick är att mäta sockerhalten med ett okokt ägg som man lägger i sorbet-smeten. Ägget ska flyta upp så pass mycket att det motsvarar en yta som en enkrona eller modern femkrona ca 22 mm diameter. Då håller blandningen ca 18 baumé. Rör i vatten för att minska sockerhalten så att ägget sjunker. Rör i mer sockerlag för att öka sockerhalten så att ägget flyter upp.

Sockerlag till en omgång sorbet

Behöver du bara sockerlag till en omgång sorbet - ca 7,5 dl sorbet-smet - som passar att köra en omgång sorbet i en glassmaskin som rymmer 1,5 liter. Du får du ut ca 1,4 liter färdig sorbet.

Räkna ca 320 gram sockerlag, 320 gram bärpuré, juice eller smaksättning, 1-2 tsk citronsaft samt 1,5 gelatinblad smälta i ca 100 gram vatten och 30 gram extra socker. Kontrollera sockerhalten enligt ovan.

Mängd sockerlag till en sats sorbet Vatten Strösocker Glykossirap
2,6 dl eller 320 gram 128 gram 173 gram 32 gram

Utan glykos

Ska du ha sockerlag till drinkar och fruktinläggningar så gör du sockerlag utan glykos.

2 liter eller 2500 gram sockerlag

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 15 min

Ingredienser

  • 1000 gram vatten, 1 liter
  • 1350 gram strösocker
  • 250 gram glykossirap

Tillagning

  1. Mät upp vatten och strösocker i en stor kastrull med tjock botten.
  2. Värm och rör sakta tills sockret löst sig och det kokat upp.
  3. Tillsätt och rör i glykossirap. Koka upp.
  4. Sätt åt sidan att svalna. Förvara i kylen i en liten plasthink, kanna, bägare, bunke eller skål.
E-mail
Medel: 4.2 (10 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 81 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2022-08-11