Sockerlag med glykos

Introduktion och förberedelse

Sockerlag med glykossirap som passar till sorbet och glass med mera. Görs med vatten, strösocker och glykossirap eller stärkelsesirap.

Kan förvaras längre tid i kylen eller någon vecka minst i rumstemperatur.

Blir en stor sats till flera omgångar sorbet eller glass.

Glykossirap finns på bakhyllan.

Du behöver en våg för att mäta upp allt.

Vanlig sockerlag till drinkar och fruktinläggningar har man ej i glykos.

Överkurs är att mäta sockerhalen - baumé - med en sockervåg. Denna sockerlag blir 32 grader baumé vid 20 grader celsius.

Tips till sorbet

När man gör sorbet så är det viktigt att kontrollera sockerhalten i sorbet-smeten. Den ska vara 18 baumé när sorbet-smeten håller ca 20 grader rumstemperatur.

Man kan även mäta sockerhalten med ett okokt ägg som man lägger i sorbet-smeten. Ägget ska flyta upp så pass mycket att det motsvarar en yta som en enkrona eller modern femkrona ca 22 mm diameter. Då håller blandningen ca 18 baumé.

Är ytan större får du röra i vatten för att sänka densiteten. Är ytan för liten får du ha i mer sockerlag.

Sockerlag till en omgång sorbet

Behöver du bara sockerlag till en omgång sorbet så kan du göra en mindre sats sockerlag. Du behöver en våg. Beräknat till ca 7,5 dl sorbe-smet som passar att köra en omgång sorbet i en glassmaskin som rymmer 1,5 liter. Det blir ca 1,4 liter färdig sorbet. Räkna ca 320 gram sockerlag, 320 gram bärpuré, juice eller smaksättning, 1-2 tsk citronsaft samt 1,5 gelatinblad smälta i ca 100 gram vatten och 30 gram extra socker. Justera sockermängden enligt ovan.

Mängd sockerlag till en sats sorbet Vatten Strösocker Glykossirap
2,6 dl eller 320 gram 128 gram 173 gram 32 gram

2 liter eller 2500 gram sockerlag

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 15 min

Ingredienser

  • 1000 gram vatten
  • 1350 gram strösocker
  • 250 gram glykossirap

Tillagning

  1. Mät upp vatten och strösocker i en stor kastrull med tjock botten.
  2. Värm och rör sakta tills sockret löst sig och det kokat upp.
  3. Tillsätt och rör i glykossirap. Koka upp.
  4. Sätt åt sidan att svalna. Förvara i kylen i en liten plasthink, kanna, bägare, bunke eller skål.
E-mail
Medel: 4.5 (2 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 81 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-08-12

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.