Sockerlag med glykos
Sockerlag med glykossirap som passar till sorbet och glass med mera. Görs med vatten, strösocker och glykossirap eller stärkelsesirap.
Tillagning
- Mät upp vatten och strösocker i en stor kastrull med tjock botten.
- Värm och rör sakta tills sockret löst sig och det kokat upp.
- Tillsätt och rör i glykossirap. Koka upp.
- Sätt åt sidan att svalna. Förvara i kylen i en liten plasthink, kanna, bägare, bunke eller skål.
Förvaring
Kan förvaras längre tid i kylen - minst upp mot en månad - eller någon vecka minst i rumstemperatur.
Tips
- Blir en stor sats till flera omgångar sorbet eller glass.
- Glykossirap finns på bakhyllan.
- Du behöver en våg för att mäta upp allt.
- Överkurs är att mäta sockerhalen - baumé - med en sockervåg. Denna sockerlag blir 32 grader baumé vid 20 °C.
Kontrollera sockerhalten till sorbet
- När man gör sorbet så är det viktigt att kontrollera sockerhalten i sorbet-smeten. Det ska vara 18 baumé i sorbetsmeten vid ca 20 °C.
- Ett trick är att mäta sockerhalten med ett okokt ägg som man lägger i sorbet-smeten. Ägget ska flyta upp så pass mycket att det motsvarar en yta som en enkrona eller modern femkrona ca 22 mm diameter. Då håller blandningen ca 18 baumé. Rör i vatten för att minska sockerhalten så att ägget sjunker. Rör i mer sockerlag för att öka sockerhalten så att ägget flyter upp.
Sockerlag till en omgång sorbet
Behöver du bara sockerlag till en omgång sorbet - ca 7,5 dl sorbet-smet - som passar att köra en omgång sorbet i en glassmaskin som rymmer 1,5 liter. Du får du ut ca 1,4 liter färdig sorbet.
Räkna ca 320 gram sockerlag, 320 gram bärpuré, juice eller smaksättning, 1-2 tsk citronsaft samt 1,5 gelatinblad smälta i ca 100 gram vatten och 30 gram extra socker. Kontrollera sockerhalten enligt ovan.
Mängd sockerlag till en sats sorbet | Vatten | Strösocker | Glykossirap |
2,6 dl eller 320 gram | 128 gram | 173 gram | 32 gram |
Utan glykos
Ska du ha sockerlag till drinkar och fruktinläggningar så gör du sockerlag utan glykos.
Uppskattat näringsvärde per portion: 81 kcal