Italiensk vaniljglass

Introduktion och förberedelse

Hemgjord vaniljglass med äkta vaniljstång men utan grädde och med mindre ägg. Min variant på en Italiensk vaniljglass eller gelato.

Glassen har lite udda ingredienser och blir extra krämig av mjölk, glykos, gelatin, smör och mjölkpulver.

Denna vaniljglass innehåller inte så mycket ägg och ingen grädde så den är billig att laga.

Varianter

Bäst med glassmaskin

Gör glassen i en glassmaskin med eller utan kompressor. Dela upp glassmeten i två delar och frys i omgångar. Man kan också frysa en del av glassen till servering samt spara den andra delen glassmassa till nästa dag.

På bilden och detta recept har jag använt en glassmaskin med kompressor som funkar bra och kostar runt 2000 kr. Då tar det bara någon timme att frysa glassen.

Utan glassmaskin

Glassen kan också frysas i en vanlig bunke i frysen några timmar (ta då fram och rör runt varje halvtimme tills glassen känns fin).

Hållbarhet

Glassen är godast nygjord och inom någon vecka i frysen. Håller några veckor i frysen.

Serveringsförslag

Krämig glass med vanilj, mjölk, ägg, mjölkpulver och smör i glassmaskin.
En variant på vaniljglass som blir krämig med mjölk, ägg, mjölkpulver och smör. Lite billigare men ändå mycket god och fluffig i glassmaskin.

2 liter vaniljglass

  • Förberedelse: 40 min
  • Tillagning: 6 tim
  • Klart på: 6 tim 40 min

Ingredienser

  • 5 gelatinblad
  • 1 liter mjölk
  • 70 gram skummjölkspulver eller torrmjölk
  • 1 vaniljstång
  • 50 gram glykos
  • 150 gram smör, osaltat
  • 120 gram äggulor
  • 2,5 dl socker

Tillagning

  1. Lägg gelatinbladen i blöt i 10 minuter.
  2. Smält smör och sätt åt sidan.
  3. Blanda mjölkpulver och mjölk i en stor kastrull med tjock botten. Dela och kärna ur vaniljstången och lägg kärnor och stång i mjölken.
  4. Värm till 25 grader och rör i glykos.
  5. Värm till 35 grader och rör i smält smör.
  6. Värm till 40 grader och vispa i äggulor och sedan socker.
  7. Värm försiktigt till 85 grader och rör då och så. Akta så det inte bränns i botten.
  8. Krama ur gelatinbladen och rör i dem tills de löst upp sig. Sila över över glassmeten i en bunke (ta bort vaniljstången) och låt den svalna.
  9. Mixa glassmassan någon halvminut med en stavmixer, i en blender eller matberedare (valfritt men glassen blir fluffigare).
  10. Låt stå i kylen i minst 5 timmar men helst över natten. Eventuellt kan du lägga med vaniljstången igen (ta sedan bort innan du fryser glassen).
  11. Frys glassmeten i en glassmaskin eller i bunke i frysen. Använder du en glassmaskin så går det utmärkt att dela upp glassmassan och frysa glassen i omgångar. Fryser du inte all glass så kan överbliven glassmassa sparas i kylen några dagar och kan frysas à la minute - vid beställning så att säga.
  12. Servera vaniljglassen direkt eller lägg i formar och frys minst någon halvtimme innan servering så blir glassen lite fastare.
E-mail
Medel: 4.5 (4 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 164 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2020-05-11