Rabarbersemifreddo
Rabarbersemifreddo serverad med kolasås och jordgubbar. En variant på semifreddo smaksatt med rabarberkompott och vanilj.
Semifreddo är en italiensk glassdessert som betyder halvfryst på italienska. En fryst dessert eller parfait av vispad grädde, matyoghurt, vispad äggula, vispad äggvita samt rabarber kokt med socker.
Tillagning
- Skölj rabarber och skär bort samt skala grova delar. Strimla i bitar. Du behöver 700 gram. Lägg i en kastrull.
- Dela vaniljstången på längden och skrapa ur fröna. Lägg frön och stång med rabarbern.
- Tillsätt socker och vatten. Koka upp och koka på lite under medel till en rabarberkompott i ca 30 minuter. Rör då och då. Sätt åt sidan att svalna - ev. i ett kallt vattenbad. Ta upp vaniljstången. Ställ sedan i kylen att kallna helt.
- Förbered en form eller portionsformar. Ett tips är att klä formarna med gladplast så är det lättare att få ut semifreddon sedan. Förslag på formar är en avlång brödform på minst 1,7 liter; 10 portionsformar, sockerkaksform eller en rund springform med löstagbar kant.
- Vispa grädden i en stor bunke - den ska vara nästan helt fast. Vänd ner matyoghurten.
- Knäck äggen. Separera äggulor och vitor i varsin bunke.
- Vispa äggvitorna till ett fast skum.
- Vispa äggulorna i några minuter tills det är pösigt. Vänd ner rabarberkompotten. Vänd ner ägg- och rabarbervispet i grädden.
- Vänd ner den vispade äggvitan sist.
- Fyll formen eller formarna med semifreddosmeten.
- Ställ in semifreddon i frysen i minst 4 timmar - gärna över natten. Hit kan du förbereda och ha i frysen några veckor.
- Vid servering så tar du ut semifreddon och ställer i kylen ca 30 minuter innan servering så den tinar något.
- Har du använt en avlång brödform så stjälper du upp semifreddon på ett fat eller skärbräda. Ev. med lite bakplåtspapper du klippt till under. Har du använt en springform så lossa kanterna. Skär i ca 2,5 cm breda bitar. Portionsformar kan du servera ur som de är eller stjälpa upp. Tips är att doppa formen/formarna i hett vatten så lossnar semifreddon lättare om du önskar stjälpa upp på fat eller tallrikar.
- Servera rabarbersemifreddon toppad och garnerad med valfria tillbehör. Jag tog skivade jordgubbar och ringlade över kolasås samt la på något blad citronmeliss.
- Man kan även skopa upp semifreddon med en glasskopa och servera likt glass i kulor med valfri garnering.
Serveringsförslag
- God som dessert eller efterrätt till fest, buffé eller fika.
- Jag serverade med kolasås och skivade jordgubbar.
Kan förberedas
Semifreddon kan du laga i god tid och ha i frysen. Ta fram och ställ i kylen 30 minuter innan servering så den mjuknar något.
Val av form
- Semifreddon kan du frysa i 1,5-2 liters brödform. Klädd med gladplast. Lätt att skära upp snygga portionsskivor.
- Eller frys i en springform som en rund glasstårta. Eller sockerkaksform.
- Man kan också frysa in i portionsformar i porslin, glas eller aluminium.
Varianter
- Köp kolasås eller gör hemgjord kolasås.
- Du kan även ha i annat i semifreddon som hackade kanderade nötter; krossade kakor som chocolate chip cookies, pepparkakor, maränger eller mandelskorpor; grovhackad choklad som vit-, mjölk eller mörk choklad eller daim.
Garnering
- Förutom färska jordgubbar och citronmeloss så passar hallon, vinbär eller blåbär.
- Istället för kolasås kan du ta en bärsås som hallonsås.
- Fint är att strö över flagad rostad mandel, pistagenötter eller kokosflakes.
Vintips
Till semifreddo passar ett sött dessertvin som Vin Santo eller Recioto di Soave från Italien.
Uppskattat näringsvärde per portion: 339 kcal