Lingonparfait

En god dessert. Parfait blir som en glass. Servera med rårörda lingon, färska bär och vispad grädde. Kolasås och sönderbrutna kakor som finska pinnar är också gott. Samt ett sött dessertvin.
Här har jag lagat parfaiten på ett paket frysta lingon. Du kan också ta ca 300 gram färska lingon.
Bäst tycker jag en siliconform (muffinsform med sex portioner) funkar att frysa parfaiten i. Då är den mycket lätt att få ur.

6 portioner lingonparfait

  • Förberedelse: 25 min
  • Tillagning: 4 tim
  • Klart på: 4 tim 25 min

Ingredienser

  • 225 gram tinade lingon
  • 1 dl socker
  • 1 ägg
  • 1 äggula
  • 1 dl socker
  • 1 dl av rårörda lingon med socker från ovan
  • 3 dl grädde

Tillagning

  1. Gör först rårörda lingon: Tina lingonen. Blanda ihop lingon med socker. Låt stå några minuter och rör någon gång till. Sockret ska smälta.
  2. Vispa grädden i en stor bunke.
  3. Kläck ägg och en äggula i en bunke. Tillsätt socker och vispa pösigt.
  4. Vispa ner 1 dl av de rårörda lingonen i äggvispet.
  5. Vänd ner i grädden och blanda runt.
  6. Fördela lingonfaitblandningen i sex portionsformar eller en större form (ex. en siliconform - muffinsform med sex portioner) och ställ i frysen tills lingonparfaiten fryst, tar minst ca 4 timmar. Man kan också klä form eller formar med gladpast innan så är parfaiten lättare att få ur.
  7. Förbered gärna parfaiten i god tid och förvara i frysen ex. över natten. Ta då fram och låt den tina i kylen ca 15 minuter innan servering.
  8. Vid servering så stjälper du upp parfaiten på tallrikar. Värm utsidan med hett vatten om de ej lossnar ur formarna. Har du valt att frysa parfaiten i en stor form så skär du upp fyra bitar.
  9. Ta ut och servera lingonparfaiten med resten av de rårörda lingonen, vispad grädde och ev. flarn samt något grönt blad som citronmeliss eller mynta. Vidare kan man ha färska lingon, kolasås och sönderbrutna kakor som finska pinnar till.
E-mail
Medel: 3 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Säsong för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer

Smoothies - både gott och nyttigt

Frukt och bär går alltid hem i flytande form. Även hos de mest frukt och bär-vägrande personer. Så fram med mixern fixa läskande, nyttiga och goda smoothies. Gör en stor laddning vetja och ställ i kylen i en kanna. Vips så är den kalla goda smoothien slut och alla nyttigheter fick ni på köpet. 

Läs mer

Blanda egna drinkar och cocktails

Bli bartender för en kväll. Här är tips på hur du sätter upp en liten minibar hemma. Skippa raggargroggen och bjud på någon klassiker eller udda obskyr drink. Här är lite fakta, recept, utrustning och andra praktiska tips för att lyckas med cocktails hemma. 

Läs mer

Fixa en söt avslutning

Här är några enkla desserter alla kan laga och som kan förberedas i god tid. Och fortsätt inte med samma sura rödvin till desserten. Det är det enklaste knepet som finns att köpa ett sött gott vin till desserten för en garanterat lyckad avslutning på middagen.   

Läs mer