Lingonparfait

En god dessert. Parfait blir som en glass. Servera med rårörda lingon, färska bär och vispad grädde. Kolasås och sönderbrutna kakor som finska pinnar är också gott. Samt ett sött dessertvin.
Här har jag lagat parfaiten på ett paket frysta lingon. Du kan också ta ca 300 gram färska lingon.
Bäst tycker jag en siliconform (muffinsform med sex portioner) funkar att frysa parfaiten i. Då är den mycket lätt att få ur.

6 portioner lingonparfait

  • Förberedelse: 25 min
  • Tillagning: 4 tim
  • Klart på: 4 tim 25 min

Ingredienser

  • 225 gram tinade lingon
  • 1 dl socker
  • 1 ägg
  • 1 äggula
  • 1 dl socker
  • 1 dl av rårörda lingon med socker från ovan
  • 3 dl grädde

Tillagning

  1. Gör först rårörda lingon: Tina lingonen. Blanda ihop lingon med socker. Låt stå några minuter och rör någon gång till. Sockret ska smälta.
  2. Vispa grädden i en stor bunke.
  3. Kläck ägg och en äggula i en bunke. Tillsätt socker och vispa pösigt.
  4. Vispa ner 1 dl av de rårörda lingonen i äggvispet.
  5. Vänd ner i grädden och blanda runt.
  6. Fördela lingonfaitblandningen i sex portionsformar eller en större form (ex. en siliconform - muffinsform med sex portioner) och ställ i frysen tills lingonparfaiten fryst, tar minst ca 4 timmar. Man kan också klä form eller formar med gladpast innan så är parfaiten lättare att få ur.
  7. Förbered gärna parfaiten i god tid och förvara i frysen ex. över natten. Ta då fram och låt den tina i kylen ca 15 minuter innan servering.
  8. Vid servering så stjälper du upp parfaiten på tallrikar. Värm utsidan med hett vatten om de ej lossnar ur formarna. Har du valt att frysa parfaiten i en stor form så skär du upp fyra bitar.
  9. Ta ut och servera lingonparfaiten med resten av de rårörda lingonen, vispad grädde och ev. flarn samt något grönt blad som citronmeliss eller mynta. Vidare kan man ha färska lingon, kolasås och sönderbrutna kakor som finska pinnar till.
E-mail
Medel: 3 (2 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-07-17

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är kock sedan 25 år samt matskribent och fotograf. Receptfavoriter skapade jag 2003 och sedan dess har jag provlagat, skrivet och fotograferat tusentals recept. Jag är utbildad kock med Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan samt ett WSET-diplom i vin och drycker med mera.

Smörgåstårtans dag

Fira smörgåstårtans dag den 13 november. Bjud på en krämig bit smörgåstårta som vardagslyx eller till helgen. Ett alternativ är en lyxig landgång som är lite enklare att laga till.

Läs mer

Recept

Laga en värmande höstgryta.

Låt en gryta puttra på spisen till middagen. Här hittar du alla mina grytor med kött, högrev, vilt, grönsaker, vegetariska, med lamm med mera - massor med förslag.

Läs mer