Lingonparfait

En god dessert. Parfait blir som en glass. Servera med rårörda lingon, färska bär och vispad grädde. Kolasås och sönderbrutna kakor som finska pinnar är också gott. Samt ett sött dessertvin.
Här har jag lagat parfaiten på ett paket frysta lingon. Du kan också ta ca 300 gram färska lingon.
Bäst tycker jag en siliconform (muffinsform med sex portioner) funkar att frysa parfaiten i. Då är den mycket lätt att få ur.

6 portioner lingonparfait

  • Förberedelse: 25 min
  • Tillagning: 4 tim
  • Klart på: 4 tim 25 min

Ingredienser

  • 225 gram tinade lingon
  • 1 dl socker
  • 1 ägg
  • 1 äggula
  • 1 dl socker
  • 1 dl av rårörda lingon med socker från ovan
  • 3 dl grädde

Tillagning

  1. Gör först rårörda lingon: Tina lingonen. Blanda ihop lingon med socker. Låt stå några minuter och rör någon gång till. Sockret ska smälta.
  2. Vispa grädden i en stor bunke.
  3. Kläck ägg och en äggula i en bunke. Tillsätt socker och vispa pösigt.
  4. Vispa ner 1 dl av de rårörda lingonen i äggvispet.
  5. Vänd ner i grädden och blanda runt.
  6. Fördela lingonfaitblandningen i sex portionsformar eller en större form (ex. en siliconform - muffinsform med sex portioner) och ställ i frysen tills lingonparfaiten fryst, tar minst ca 4 timmar. Man kan också klä form eller formar med gladpast innan så är parfaiten lättare att få ur.
  7. Förbered gärna parfaiten i god tid och förvara i frysen ex. över natten. Ta då fram och låt den tina i kylen ca 15 minuter innan servering.
  8. Vid servering så stjälper du upp parfaiten på tallrikar. Värm utsidan med hett vatten om de ej lossnar ur formarna. Har du valt att frysa parfaiten i en stor form så skär du upp fyra bitar.
  9. Ta ut och servera lingonparfaiten med resten av de rårörda lingonen, vispad grädde och ev. flarn samt något grönt blad som citronmeliss eller mynta. Vidare kan man ha färska lingon, kolasås och sönderbrutna kakor som finska pinnar till.
E-mail
Medel: 3 (2 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-07-17

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är kock, matskribent och fotograf. Jag har provlagat, skrivit och fotat recepten här sedan 2003. Jag har 25 års erfarenhet av matlagning, medlem i matskribenters förening och är högskoleutbildad kock med Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan samt en WSET Advanced Certificate utbildning i vin och drycker. Läs mer.

Frukost och brunch för lediga dagar

Vem gillar inte lediga helger och dagar med gott om tid för en riktig frukost? Här kommer tips och recept till frukost och brunch som kalljästa pannkakor, ägg och bacon, frukostbullar, fruktsallad, hemrostad granola med mera.

Läs mer

Bearnaisesås

Gör en egen Bearnaise - här är alla tipsen du behöver för att lyckas.

Läs mer

Recept

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kycklingfilé, kyckling i ugnen eller helstekt kyckling; kyckling på spett, i grytor, pajer och soppor.

Läs mer

Svalkande sommardrinkar och cocktails

Bjud på en drink eller cocktail innan middagen. Här hittar du lyxig Bellini med champagne eller enklare men goda variander sangria och spritzer. Ett gäng goda drinkar för alla smaker helt enkelt.

Läs mer

Körsbärssylt

Nu finns det mogna körsbär så passa på att koka körsbärssylt. Gott med ostkaka eller till frukost, flingorna, till glass, plättar eller pannkakor.

Läs mer

Recept

Jordgubbssylt

Passa på att koka sylt på goda svenska jordgubbar. Njut till frukostflingor, gröt, fil, rostbröd, scones och fika. Och spara kanske några burkar för höst och vinter.

Läs mer

Recept