Lingonparfait

Laga en lingonparfait - en variant på glass som görs med fryst grädde. De syrliga lingonen passar fint med den söta gräddiga parfaiten.

6 portioner lingonparfait

  • Förberedelse: 25 min
  • Tillagning: 4 tim
  • Klart på: 4 tim 25 min

Ingredienser

  • 225 gram tinade lingon eller ca 300 gram färska lingon
  • 1 dl socker
  • 1 ägg
  • 1 äggula
  • 1 dl socker
  • 3 dl grädde
  • SERVERING: 6 kvistar citronmeliss
  • 1,5 dl grädde att vispa

Tillagning

  1. Gör först rårörda lingon: Tina lingonen. Blanda ihop lingon med socker. Låt stå några minuter och rör någon gång till. Sockret ska smälta.
  2. Vispa grädden i en stor bunke.
  3. Knäck ägg och lägg en äggula i en bunke. Tillsätt socker och vispa pösigt.
  4. Vispa ner 1 dl av de rårörda lingonen i äggvispet. Resten av lingon sparas till servering.
  5. Vänd ner i grädden och blanda runt.
  6. Fördela lingonfaitblandningen i sex portionsformar eller en större form ex. en siliconform - muffinsform med sex portioner. Man kan också klä form eller formar med gladpast innan så är parfaiten lättare att få ur.
  7. Ställ i frysen tills lingonparfaiten fryst, tar minst ca 4 timmar. Förbered gärna parfaiten i god tid och förvara i frysen ex. över natten.
  8. Ta fram och låt stå ca 15 minuter innan servering. Vid servering så stjälper du upp parfaiten på tallrikar eller servera i formarna. Värm utsidan med hett vatten om de ej lossnar ur formarna. Har du valt att frysa parfaiten i en stor form så skär du upp sex bitar.
  9. Ta ut och servera lingonparfaiten med resten av de rårörda lingonen, vispad grädde och eventuellt flarn samt något grönt blad som citronmeliss eller mynta. Vidare kan man ha färska lingon, kolasås och sönderbrutna kakor som finska pinnar eller mandelflarn till.

Serveringsförslag

  • Passar att kula upp som glass eller servera i bitar som avlång eller rund glasstårta.
  • Serveras med en del av lingonen som rårörda lingon, gärna några färska lingon, en klick vispad grädde samt förslagsvis något blad grön citronmeliss.
  • Kolasås och sönderbrutna kakor som finska pinnar eller mandelflarn är också gott att garnera med.
  • Låt gärna parfaiten tina och bli lite mjuk innan servering några minuter.

Färska eller frysta lingon

Du kan laga parfaiten med färska eller frysta lingon.

Här har jag lagat parfaiten på ett paket frysta lingon på 225 gram. Du kan också ta ca 300 gram färska lingon.

Val av form

  • Jag använde siliconform med portionsformar - säljs som muffinsform med sex portioner. Då är den mycket lätt att få ur formen och stjälpa upp till servering. Man kan också använda andra valfria portionsformar.
  • Eller en avlång brödform klädd med gladplast så du stjälper upp på en skärbräda och skär i skivor till servering.
  • Parfaiten blir en god rund glasstårta i en rund springform ca 24 cm diameter.

Att dricka till

Vintips till lingonparfait är dessertvin som sött Icewein från Canada eller Tyskland. En Sauternes från Frankrike passar också utmärkt.

Fryst parfait smaksatt och serverad med lingon på tallrik.
Parfait är en slags glass du lagar av vispad grädde som sedan fryses. En variant på glass fast utan glassmaskin. Syrliga lingon passar mycket bra ihop med den söta och gräddiga parfaiten.

E-mail
Medel: 3.6 (18 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 213 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2022-08-30