Ananasbrulée med vaniljglass
Introduktion och förberedelse
Grillad eller stekt färsk ananas med karamelliserat socker serverad med vaniljglass.
En enkel men genialiskt god dessert.
Smidigt att laga om du ändå har grillen igång.
Du behöver en gasbrännare att karamellisera sockret med.
Det går också att karamellisera under grillelement i ugnen.

Tillagning
- Skär loss toppen, botten och kanterna på ananasen.
- Skär ut fyra skivor eller lagom stora klyftor. Resten av ananasen kan du spara i kylen till annat eller sedan bara njuta som den är kall.
- Blanda strösocker och farinsocker i en skål.
- PÅ GRILLEN: Grilla ananasen 2-3 minuter på varje sida. Lägg upp dem på ett fat.
- Strö sockret över ananasen i ett jämnt lager.
- Smält och karamellisera sockret med en gasbrännare.
- PÅ SPISEN: Stek ananasen 2-3 minuter på vardera sidan i 2 msk smör. Lägg ananasen i en ugnsform (eller behålla i ugnsfast stekpanna) och strö över socker samt grilla på högsta värme direkt under grillelementet i ugnen några minuter tills sockret karamelliserats. Håll koll så att det inte bränns och blir svart.
- SERVERING: Servera ananasen varm med vaniljglass samt ev. något blad citronmeliss.
Uppskattat näringsvärde per portion: 148 kcal