Ananasbrulée med vaniljglass

Grillad eller stekt färsk ananas med karamelliserat socker serverad med vaniljglass.

En enkel dessert. Smidigt att laga om du ändå har grillen igång.

Du behöver en gasbrännare att karamellisera sockret med. Detta går också att göra under grillelement i ugnen.

4 portioner ananasbrulée

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 15 min

Ingredienser

  • 0,5 färsk ananas
  • 0,5 dl strösocker
  • 0,5 dl farinsocker
  • 2 msk smör (valfritt)
  • Tillbehör: 0,5 liter vaniljglass
  • 4 blad citronmeliss att garnera med

Tillagning

  1. Skär loss toppen, botten och kanterna på ananasen.
  2. Skär ut fyra skivor eller lagom stora klyftor. Resten av ananasen kan du spara i kylen till annat eller sedan bara njuta som den är kall.
  3. Blanda strösocker och farinsocker i en skål.
  4. Grilla eller stek ananasen några minuter på båda sidor. Du kan också slå in ananasen i ett foliepaket med någon msk smör samt hälften av sockret och grilla det ca 5 minuter. Steker du ananasen kan du ta med två msk smör i pannan och steka i ca 5 minuter.
  5. Lägg upp dem på ett fat om du grillat dem.
  6. Strö sockret över ananasen i ett jämnt lager.
  7. Smält och karamellisera sockret med en gasbrännare.
  8. Alternativt kan du lägga ananasen i en ugnsform (eller behålla i stekpanna) och strö över socker samt grilla på högsta värme direkt under grillelementet i ugnen några minuter tills sockret karamelliserats. Håll dock koll så att det inte bränns och blir svart.
  9. Servera ananasen varm med vaniljglass samt ev. något blad citronmeliss.
E-mail
Medel: 3 (1 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-08-03

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. 2003 skapade jag Receptfavoriter. Sedan dess har jag lagat, skrivet, fotograferat och lagt upp tusentals recept. Jag är utbildad kock i Marinen samt har en Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan. Vidare har jag ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om mig och sidan. 

Laga en värmande höstgryta.

Låt en gryta puttra på spisen till middagen. Här hittar du alla mina grytor med kött, högrev, vilt, grönsaker, vegetariska, med lamm med mera - massor med förslag.

Läs mer

Napoleonbakelsens dag 17 november

Oklart varför denna dag finns men en så god bakelse tackar inte jag nej till. Frasiga lager med smördeg, grädde smaksatt med äppelmos och så fin rosa hallonglasyr på toppen - MUMSA!

Läs mer

Recept