Ananasbrulée med vaniljglass

Grillad eller stekt färsk ananas med karamelliserat socker serverad med vaniljglass.
En enkel dessert. Smidigt att laga om du ändå har grillen igång. Du behöver en gasbrännare att karamellisera sockret med. Detta går också att göra under grillelement i ugnen.

4 portioner ananasbrulée

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 15 min

Ingredienser

  • 0,5 färsk ananas
  • 0,5 dl strösocker
  • 0,5 dl farinsocker
  • 2 msk smör (valfritt)
  • Tillbehör: 0,5 liter vaniljglass
  • 4 blad citronmeliss att garnera med

Tillagning

  1. Skär loss toppen, botten och kanterna på ananasen.
  2. Skär ut fyra skivor eller lagom stora klyftor. Resten av ananasen kan du spara i kylen till annat eller sedan bara njuta som den är kall.
  3. Blanda strösocker och farinsocker i en skål.
  4. Grilla eller stek ananasen några minuter på båda sidor. Du kan också slå in ananasen i ett foliepaket med någon msk smör samt hälften av sockret och grilla det ca 5 minuter. Steker du ananasen kan du ta med två msk smör i pannan och steka i ca 5 minuter.
  5. Lägg upp dem på ett fat om du grillat dem.
  6. Strö sockret över ananasen i ett jämnt lager.
  7. Smält och karamellisera sockret med en gasbrännare.
  8. Alternativt kan du lägga ananasen i en ugnsform (eller behålla i stekpanna) och strö över socker samt grilla på högsta värme direkt under grillelementet i ugnen några minuter tills sockret karamelliserats. Håll dock koll så att det inte bränns och blir svart.
  9. Servera ananasen varm med vaniljglass samt ev. något blad citronmeliss.
E-mail
Medel: 3 (1 röst)

Picknickens dag 22 maj

Låt oss göra picknickensdag till en riktig helgdag! Vägra jobb och ut i det fria med en macka, kakor och kaffe ;)

Läs mer

Smörgåstårta åt alla konfirmander

En stor smörgås klädd för fest - smörgåstårtan - är en klassiker som nästan alltid gör succé. På festen, buffén eller kafferepet. Kan förberedas i god tid och pyntas med allt från lyxiga delikatesser till billigare råvaror.  

Läs mer

Dax för rabarber

Nu kommer den första späda, mjälla och goda rabarbern upp. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer