Ananasbrulée med vaniljglass

Grillad eller stekt färsk ananas med karamelliserat socker serverad med vaniljglass.
En enkel dessert. Smidigt att laga om du ändå har grillen igång. Du behöver en gasbrännare att karamellisera sockret med. Detta går också att göra under grillelement i ugnen.

4 portioner ananasbrulée

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 15 min

Ingredienser

  • 0,5 färsk ananas
  • 0,5 dl strösocker
  • 0,5 dl farinsocker
  • 2 msk smör (valfritt)
  • Tillbehör: 0,5 liter vaniljglass
  • 4 blad citronmeliss att garnera med

Tillagning

  1. Skär loss toppen, botten och kanterna på ananasen.
  2. Skär ut fyra skivor eller lagom stora klyftor. Resten av ananasen kan du spara i kylen till annat eller sedan bara njuta som den är kall.
  3. Blanda strösocker och farinsocker i en skål.
  4. Grilla eller stek ananasen några minuter på båda sidor. Du kan också slå in ananasen i ett foliepaket med någon msk smör samt hälften av sockret och grilla det ca 5 minuter. Steker du ananasen kan du ta med två msk smör i pannan och steka i ca 5 minuter.
  5. Lägg upp dem på ett fat om du grillat dem.
  6. Strö sockret över ananasen i ett jämnt lager.
  7. Smält och karamellisera sockret med en gasbrännare.
  8. Alternativt kan du lägga ananasen i en ugnsform (eller behålla i stekpanna) och strö över socker samt grilla på högsta värme direkt under grillelementet i ugnen några minuter tills sockret karamelliserats. Håll dock koll så att det inte bränns och blir svart.
  9. Servera ananasen varm med vaniljglass samt ev. något blad citronmeliss.
E-mail
Medel: 3 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Blåbärstips

Här hittar du recept och lite intressanta fakta om blåbär - som är ett falskt bär - egentligen är det en liten frukt men vi kallar det ändå bär. Baka blåbärspaj, gör blåbärssylt eller annat gott med vora goda blåbär. 

Läs mer

Lingon - skogens röda guld

I skogen kan man ännu hitta lingon. Fram till första frosten brukar man säga att lingonen är fina att plocka. Här hittar du recepten du behöver för lingonsylt, rårörda lingon, lingondricka, lingonparfait med mera.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer

Färsk svensk majs

Tidig höst är säsong för fin och god svensk söt majs. Enkelt och gott är kokt majskolv med smör, flingsalt och nymalen svartpeppar men det finns även mycker mer man kan laga med god majs - prova majssoppa eller plättar. Dessutom passar majs som tillbehör till det mesta. Och är du trött på burkmajs så passa på nu när majsen är billig att frysa in färsk kokt majs i lagom portionspåsar. 

Läs mer

Mexikansk streetfood

Mexikansk gatumat gillar jag skarpt - gott, nyttigt och så starkt man vill ha det. Tacomys och Texmex-buffé har sin charm - när du vill prova lite mer Mexikansk mat och laga från grunden med långstekt kött, salsor, guacamole, tostadas, chilisåser och annat gott så hittar du recept och tips här. 

Läs mer