Ananasbrulée med vaniljglass
Grillad eller stekt färsk ananas med karamelliserat socker serverad med vaniljglass.
En enkel men genialiskt god dessert.
Tillagning
- Skär loss toppen, botten och kanterna på ananasen.
- Skär ut fyra skivor eller lagom stora klyftor. Resten av ananasen kan du spara i kylen till annat eller sedan bara njuta som den är kall.
- Blanda strösocker och farinsocker i en skål.
- PÅ GRILLEN: Grilla ananasen 2-3 minuter på varje sida. Lägg upp dem på ett fat.
- Strö sockret över ananasen i ett jämnt lager.
- Smält och karamellisera sockret med en gasbrännare.
- PÅ SPISEN: Stek ananasen 2-3 minuter på vardera sidan i 2 msk smör. Lägg ananasen i en ugnsform (eller behålla i ugnsfast stekpanna) och strö över socker samt grilla på högsta värme direkt under grillelementet i ugnen några minuter tills sockret karamelliserats. Håll koll så att det inte bränns och blir svart.
- SERVERING: Servera ananasen varm med vaniljglass samt ev. något blad citronmeliss.
Tips
- Smidigt att laga om du ändå har grillen igång.
- Du behöver en gasbrännare att karamellisera sockret med.
- Det går också att karamellisera under grillelement i ugnen.
Uppskattat näringsvärde per portion: 148 kcal