Svartvinbärsparfait
Svartvinbärsparfait passar att kula upp som glass eller servera i bitar som avlång eller rund glasstårta.
Svarta vinbär passar utmärkt i smaken att mosa och blanda med grädde, ägg och vanilj.
Parfait är en snabb, god och enkel variant av glass.
Tillagning
- Lägg gelatinbladet i en liten skål och täck med kallt vatten. Låt stå i fem minuter.
- Förbered ett vattenbad samt en visp. Ta fram en bred panna med höga kanter och fyll till hälften med vatten. Välj ut en kastrull som passar att ha över i vattnet. Koka upp vattnet och låt det sjuda.
- Rensa och skölj bären noga.
- Mosa bären i en bunke. Blanda sedan i honungen.
- Vispa grädden hård med vaniljsocker i en stor bunke.
- Vispa äggulor och socker några minuter fluffigt i kastrullen över vattenbadet. Använd en elvisp.
- Tillsätt de mosade vinbären och rör om. Krama ur och tillsätt gelatinbladet. Värm över vattenbadet och vispa sakta tills gelatinet smält.
- Ta kastrullen från vattenbadet. Vänd i vinbärsblandningen i grädden och rör hastigt ihop till en jämn smet.
- Häll parfait-smeten i en avlång brödform klädd med plastfolie, portionsformar, en rund springform på 24 cm diameter eller den form du önskar.
- Frys parfaiten i minst fyra timmar. Hit kan du förbereda och ha i frysen upp till 2 veckor.
- Innan servering kan du ta fram parfaiten och låta den tina några minuter. Sedan kan den kulas upp eller skäras upp i skivor till servering. Eller stjälpas ur formarna på desserttallrik.
- Garnera gärna med lite färska svarta vinbär samt något glassrån eller kex. Eller det du önskar.
Serveringsförslag
- Skeda eller kula upp som glass i skålar eller servera i bitar som glasstårta i avlång eller rund springform.
- Parfaiten kan garneras med färska svarta vinbär samt kex eller glassrån.
- Vidare kan man ha lite vispad grädde på samt strössel som silverkulor, kulört strössel, nötströssel, rostad flagad mandel, citronmeliss, minimaränger, minimarchmallows, ätliga blommor som ringblommor, kakor som finska pinnar, mandelflarn osv efter tycke.
- Väl sköljda och små blad från svarta vinbär kan också användas som garnering - dessa är ätliga även om man kanske inte äter dem.
- Låt gärna parfaiten tina och bli lite mjuk innan servering några minuter.
Varianter
- Jag lagade parfaiten med färska svarta vinbär men det går även att göra med frysta vinbär.
- Istället för svarta vinbär kan du ta röda eller vita vinbär eller blanda.
- Man kan också blanda med andra mosade bär som hallon, blåbär, jordgubbar, hjortron eller smultron.
- Du kan bottna med Digestivebotten eller nötbottnar innan du fryser in parfaiten.
Val av form
- Jag klädde en avlång brödform på 1,5 liter med gladplast och frös parfaiten i den. Sedan kulade jag upp runda kulor och serverade i små skålar av glas men andra förslag är dessertskålar, champagnekupor eller martiniglas.
- Parfaiten kan även frysas i en stor plastburk, skål eller valfri form.
- Parfaiten blir en god rund glasstårta i en rund springform ca 24 cm diameter.
- Parfaiten kan frysas portionsvis i mjuka silikon-formar, muffinsformar eller liknande. Låt tina några minuter innan servering. Skölj hastigt formen upp och ner med hett vatten och skär runt kanten med en skalkniv samt stjälp upp på desserttallrik till servering.
Uppskattat näringsvärde per portion: 624 kcal