Bananglass
En god hemgjord glass med banan.
Du behöver helst en riktig glassmaskin men går även att laga med enbart frysen till hjälp.
Tillagning
- Dela vaniljstången på längden och skrapa ur fröna i en stor kastrull.
- Häll i mjölk samt grädde och vispa ut vaniljen. Tillsätt också en halv vaniljstång.
- Värm upp under omrörning till 80 grader och ställ åt sidan.
- Vispa äggulor och socker fluffigt i en stor bunke.
- Vispa ner lite av den varma gräddmjölken i taget i äggblandningen.
- Häll tillbaka glassmeten i kastrullen och låt det sjuda till 80 grader under omrörning.
- Häll över i en bunke, rör i gelatinbladet samt rör ut det.
- Låt svalna och ställ sedan i kylen att kallna i några timmar eller över natten.
- Ta upp vaniljstång.
- Skala och mixa eller mosa bananerna tillsammans med citron.
- Rör ner bananröran i glassmeten.
- Kör glassmeten i glassmaskin
- Servera direkt eller spara till senare samt frys i några timmar så blir glassen fastare.
- Istället för glassmaskin kan du frysa glassmeten i en bunke och ta ut och mixa någon minut med elvisp efter 1,5 timme och sedan varje timme tills glassmassan är krämig och fin glass.
- Alternativ tre som blir mycket god hemgjord glass kräver att du har två stora rostfria bunkar - en lite mindre än den andra - samt plats i frysen för den större bunken. Häll vatten i den stora bunken till ungefär en fjärdedel. Sätt i den andra bunken och sätt i en tyngd så att vattnet trycks upp runt kanterna. Tyngden kan exempelvis vara en stenmortel. Sätt in bunkarna i frysen och frys vattnet - tar ca 3-4 timmar. Häll glassmassan i den frysta bunken (ta upp tyngden först) och vispa glassmassan med elvisp rätt sakta i tio minuter. Sätt in bunken i frysen igen i en kvart. Ta ut och vispa sakta glassen igen och snart så har du en smidig och krämig glass.
- Ett tips är att skölja glasskopan i hett vatten så är din hemgjorda bananglass lättare att göra snygga kulor av vid servering.
- Låt också gärna bananglassen stå framme lite innan servering om du fryst den länge efter du tillverkat den.
Serveringsförslag
- Du kan ha glassen till desserter eller kula i glasstutar.
- Riktigt gott är hembakta glasstrutar som på bilden garnerad med riven choklad och mini-marschmallows.
Tips
Har du övermogna bananer så är det perfekt att laga bananglassen på dessa.
Uppskattat näringsvärde per portion: 344 kcal