Fläderparfait

Introduktion och förberedelse

Fläderparfait är en enkel men god somrig dessert med fryst grädde, ägg och socker smaksatt med flädersaft samt lite extra jordgubbar. Parfait är lättare att laga än glass - bara att vispa ihop, hälla i formar och frysa - vips så har du parfait.

Kan förberedas i god tid och ha i frysen. Lätt att dubblera och laga till många. Kan frysas i avlång brödform och skäras i skivor till servering. Eller i portionsformar. Klär du formen eller formarna med gladplast så är de lättare att få upp - dock kan de få lite fult mönster av plasten. Alternativ är att skölja formen hastigt i hett vatten så lossar den lättare. Ta gärna fram parfaiten någon halvtimme innan servering och ställ i rumstemperatur så den inte här helfryst till servering. Formen jag har i receptet är 29 cm lång, 10,5 cm bred och 7 cm hög.

Fläderparfait är gott med jordgubbar, blåbär, hallon eller andra bär. Du kan ta färska bär eller koka en snabb sylt, jordgubbssås eller kompott. På bilden är det grovt delade färska jordgubbar (du kan också blanda med andra bär - frysta bär går utmärkt) kokta med lite socker. Det blir jättegott att skeda över då de smälter den kalla parfaiten något vid servering. Du kan även ha bär i parfaiten. Hacka i mindre bitar annars fryser de som klumpar och blir svåra att skära genom vid servering. Även här passar andra bär som blåbär eller hallon. Vidare kan du garnera och toppa med mer färska bär, blad av citronmeliss samt flarn för riktigt lyx. Andra grejer som passar är krossade maränger, vispad grädde, rostad flagad mandel och skivad banan.

Gott till fika med kaffe eller dessert - gärna då med ett gott dessertvin till. Vintips är ett Sauternes, Icewine eller Trockenbeerenauslese. Gör gärna egen flädersaft - men köpt flädersaft funkar också.

6 portioner fläderparfai

 • Förberedelse: 20 min
 • Tillagning: 4 tim
 • Klart på: 4 tim 20 min

Ingredienser

 • 4 stora ägg typ frukostägg
 • 1 dl strösocker
 • 5 dl grädde
 • 1 dl flädersaft, koncentrerad
 • Tillbehör: 150 gram jordgubbar
 • 100 gram jordgubbar (valfritt)
 • Tillbehör: 1 liter jordgubbar eller 300 gram frysta jordgubbar
 • 1/2 dl socker
 • 250 gram andra färska bär (valfritt)
 • 6 blad citronmeliss (valfritt)
 • 6 flarn (valfritt)

Tillagning

 1. Vispa ägg och socker fluffigt någon minut i en bunke med elvisp.
 2. Vispa grädden hård i en annan stor bunke.
 3. Skölj och hacka jordgubbar till mindre bitar.
 4. Vänd försiktigt ner äggsmeten och jordgubbarna i grädden.
 5. Klä en avlång form eller portionsformar med gladplast (valfritt).
 6. Häll i parfaitsmeten och frys den i minst 4 timmar. Hit kan du förbereda.
 7. Tillbehör vid servering: Skölj, snoppa och dela jordubbar grovt.
 8. Värm i en kastrull med socker någon minut till en röra.
 9. Servering: Ta fram parfaiten en halvtimme innan ur frysen och ställ i rumstemperatur. Eller i kylen någon timme.
 10. Skölj formen hastigt i hett vatten och stjälp upp parfaiten på skärbräda, fat eller tallrikar. Skär upp i skivor om du använt en avlång form och servera på tallrik. Du kan också servera den hel på fat.
 11. Garnering: skeda över den varma jordgubbsröran. Lägg på färska bär, blad av citronmeliss samt flarn om du vill lyxa till det.
E-mail
Medel: 4.9 (8 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-04-18

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.