Fläderparfait
Fläderparfait är en enkel men god somrig dessert med fryst grädde, ägg och socker smaksatt med flädersaft samt lite extra jordgubbar.
Tillagning
- Vispa ägg och socker fluffigt någon minut i en bunke med elvisp.
- Vispa grädden hård i en annan stor bunke.
- Skölj och hacka jordgubbar till mindre bitar.
- Vänd försiktigt ner äggsmeten, flädersaften och jordgubbarna i grädden.
- Klä en avlång form eller portionsformar med gladplast (valfritt).
- Häll i parfaitsmeten och frys den i minst 4 timmar. Hit kan du förbereda.
- Tillbehör vid servering: Skölj, snoppa och dela jordubbar grovt.
- Värm i en kastrull med socker någon minut till en röra.
- Servering: Ta fram parfaiten en halvtimme innan ur frysen och ställ i rumstemperatur. Eller i kylen någon timme.
- Skölj formen hastigt i hett vatten och stjälp upp parfaiten på skärbräda, fat eller tallrikar. Skär upp i skivor om du använt en avlång form och servera på tallrik. Du kan också servera den hel på fat.
- Garnering: skeda över den varma jordgubbsröran. Lägg på färska bär, blad av citronmeliss samt flarn om du vill lyxa till det.
Serveringsförslag
- Skeda eller kula upp som glass i skålar eller servera i bitar som glasstårta i avlång eller rund springform.
- Ta gärna fram parfaiten någon halvtimme innan servering och ställ i rumstemperatur så den inte här helfryst till servering.
Garnering
- Fläderparfait är gott att garnera med färska jordgubbar, blåbär, hallon eller andra bär. Eller koka en snabb sylt, jordgubbssås eller kompott.
- På bilden jordgubbar kokta med lite socker. Det blir jättegott att skeda över då de smälter den kalla parfaiten något vid servering.
- Vidare kan du garnera med blad av citronmeliss samt flarn. Andra grejer som passar är krossade maränger, vispad grädde, rostad flagad mandel och skivad banan.
Kan lagas i god tid
Kan förberedas i god tid och ha i frysen upp till 2 veckor. Lätt att dubblera och laga till många.
Val av form
Kan frysas som glasstårta i rund springform på ca 24 cm diameter eller i avlång brödform och skäras i bitar eller skivor till servering. Eller i portionsformar. Formen jag har i receptet är 29 cm lång, 10,5 cm bred och 7 cm hög.
Med hemgjord flädersaft
Gör gärna egen flädersaft - men köpt flädersaft funkar också.
Variant
Du kan bottna med Digestivebotten eller nötbottnar innan du fryser in parfaiten.
Bär i parfaiten
Du kan även ha bär i parfaiten. Hacka i mindre bitar annars fryser de som klumpar och blir svåra att skära genom vid servering. Även här passar andra bär som blåbär eller hallon.
Att dricka till
Gott till fika med kaffe eller dessert - gärna då med ett gott dessertvin till. Vintips är ett Sauternes, Icewine eller Trockenbeerenauslese.
Uppskattat näringsvärde per portion: 439 kcal