Punschparfait

Introduktion och förberedelse

Bjud på punschparfait - en lättlagad dessert med fryst vispad grädde, äggula och socker smaksatt med lite punsch.

En parfait som blir krämig och god med mycket ägg och grädde som passar mycket bra ihop med punschsmaken.

Serveringsförslag

  • Skeda eller kula upp som glass i skålar eller servera i bitar som glasstårta i avlång eller rund springform.
  • Jag gjorde parfaiten i portionsformar och hade en salt kolasås till samt pistagenötter som garnering - se bild nedan. Det passade mycket bra ihop med punschsmaken.
  • Andra förslag är att servera med färska bär som jordgubbar, hallon, blåbär, lingon, vinbär, krusbär, urkärnade körsbär eller passionsfruktspulp.
  • Vidare kan man ta rårörda bär som hallon, jordgubbar, vinbär, lingon eller blanda de du vill.
  • Kan garneras med en klick vispad grädde, något glasskex samt förslagsvis gröna blad som citronmeliss.
  • Klassisk kolasås och sönderbrutna kakor som finska pinnar eller mandelflarn är också gott att garnera med.
  • Man kan också hacka Daim och ha på som garnering. Passar även att ha i parfaiten.

Val av form

Jag använde fyra små portionsformar på 1,5 dl styck och serverade direkt ur dem till bilderna. Vill du stjälpa upp parfaiterna så är mitt tips att använda mjuka silikon-formar, muffinsformar eller liknande. Låt tina några minuter innan servering. Skölj hastigt formen upp och ner med hett vatten och skär runt kanten med en skalkniv samt stjälp upp på desserttallrik till servering.

  • Vidare förslag är att frysa parfaiten i en avlång brödform på 1,5 liter med gladplast och frös parfaiten i den. Kula eller skeda sedan upp i små skålar av glas, dessertskålar, champagnekupor eller martiniglas.
  • Parfaiten kan även frysas i en stor plastburk, skål eller valfri form.
  • Parfaiten blir en god rund glasstårta i en rund springform ca 24 cm diameter.

Variant

Du kan bottna med Digestivebotten eller nötbottnar innan du fryser in parfaiten.

Kan förberedas

Kan förberedas och frysas in i god tid - 1-2 veckor innan servering. Eller minst fyra timmar innan servering alternativt över natten om du gör parfaiten dagen innan.

Att dricka till

  • Du kan servera ett glas kyld punsch till parfaiten. Kaffe eller espresso passar då också.
  • Vidare passar dessertvin som sött Icewein från Canada eller Tyskland eller en Sauternes med ädelröta från Frankrike.

Äggvitor som blir över

Äggvitorna som blir över kan du spara i kylen eller frysa in. Blir gott att göra äggröra på med några extra hela ägg. Eller baka maränger eller marängtårta.

Punschparfait med salt kolasås och pistagenötter.
Punschparfaiten smakar mycket bra att toppa med salt kolasås och pistagenötter. Men du kan också ta annan garnering som färska bär, rårörda bär, hjortronsylt, lite vispad grädde och citronmeliss eller annat gott.

4 portioner punschparfait

  • Förberedelse: 25 min
  • Tillagning: 4 tim
  • Klart på: 4 tim 25 min

Ingredienser

  • 4 små äggulor
  • 1,5 dl strösocker
  • 0,5 dl punsch
  • 3 dl vispgrädde
  • SERVERING: 0,5 dl hackade pistagenötter
  • 1 dl salt kolasås

Tillagning

  1. Knäck äggulorna i en bunke. Spara gärna äggvitor till annat. Tillsätt socker och vispa pösigt några minuter.
  2. Tillsätt punschen och vispa några sekunder. Sätt åt sidan.
  3. Vispa grädden fast i en stor bunke.
  4. Vänd ner ägg- och sockerblandningen i grädden och vänd runt med en slickepott.
  5. Fördela parfaitblandningen i fyra portionsformar på ca 1,5 dl styck. Eller andra valfria formar - se förslag ovan.
  6. Frys punschparfaiten i minst fyra timmar. Gärna över natten.
  7. Hit kan du förbereda och ha i frysen 1-2 veckor.
  8. SERVERING: Ta fram och låt stå ca 5-10 minuter innan servering. Servera parfaiten i formarna.
  9. Servera och garnera med valfria tillbehör - se förslag ovan - som förslagsvis salt kolasås och grovt hackade pistagenötter som på bilden.
E-mail
Medel: 4 (13 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 263 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2022-08-30