Glass med kakdeg

Hemgjord vaniljglass med bitar av kakdeg i samt riven choklad. En hemlagad variant på Cookie dough icecream. Istället för kakdeg kan du ta bakta kakor efter smak.
Garnera gärna med krossad kakor, glassrån, minimaränger och citronmeliss.
Vill du ha recept på kakdeg så sök efter Chocolate chip cookies här på Receptfavoriter.se.

6 portioner glass med kakdeg

  • Förberedelse: 4 tim 30 min
  • Tillagning: 2 tim
  • Klart på: 6 tim 30 min

Ingredienser

  • 2,5 dl vispgrädde
  • 5 dl mjölk, standard
  • 0,5 vaniljstång
  • 6 äggulor
  • 1,75 dl strösocker
  • 1 gelatinblad
  • 100 gram kakdeg av valfri sort eller kakor som Ökensandkakor
  • 30 gram riven eller grovhackad choklad 70%

Tillagning

  1. Häll grädde och mjölk i en stor kastrull.
  2. Lägg gelatinbladet i en skål med kallt vatten.
  3. Halvera vaniljstången. Dela den halva vaniljstången på längden. Skrapa ur vaniljfröna och rör ut i mjölken. Tillsätt den urgröpta vaniljstången.
  4. Värm gräddmjölken till 80 grader och rör då och då (försiktigt så den inte kokar över eller bränns).
  5. Ta av från värmen och låt stå och svalna lite medan du vispar ägg och socker.
  6. Vispa ägg och socker fluffigt i en bunke några minuter - helst med en elvisp.
  7. Tillsätt den heta gräddmjölken till äggskummet under kraftig vispning (ev. med elvispen).
  8. Häll tillbaks glassblandningen i kastrullen igen och värm sakta under omrörning till 80 grader - precis under kokpunkten då glassmeten börjar tjockna och första bubblan kommer. Koka ej - för då spricker och grynar sig glassmeten.
  9. Häll upp glassmassan i en bunke.
  10. Rör i gelatinblad så det löser sig.
  11. Ta upp vaniljstången. Sila gärna glassmassan genom en sil om den är klumpig. Kyl i vattenbad (häll upp kallt vatten i köksvasken och ställ i bunken).
  12. Hit kan du förbereda glassmeten och låt den stå och kallna minst 4 timmar i kylen. Gärna över natten eller om du gör den på morgonen så kan du frysa glassen på kvällen.
  13. Kör glassmeten i en glassmaskin enligt maskinens instruktioner.
  14. Eller frys den i en bunke i frysen och ta ut och mixa någon minut med elvisp efter 1,5 timme och sedan varje timme tills glassmassan är krämig och fin glass.
  15. Skär eller smula kakdegen eller kakorna i cm stora bitar.
  16. Riv eller grovhacka chokladen.
  17. Vänd runt kakdeg samt choklad i glassen när du öst upp den i en plastbunke.
  18. Servera glassen nygjord eller frys in den till senare. Gärna någon timme. Då stelnar och fryser den till lite extra.
  19. Låt också gärna glassen stå framme lite innan servering om du fryst den väl efter du tillverkat den.
E-mail
Inga röster än

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad på Restauranghögskolan i Grythyttan och har ett Advanced Certificate i drycker. Jag är medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine Pro, Slowfood och Sveriges Matskribenters Förening. 

Svart Fredag i köket

Fynda köksgrejer på Black Friday rean 2017. Var är det rea, på vad och vad ska man tänka på? Mitt tips är att titta efter lite dyrare köksgrejer som du kanske tänkt köpa ett tag eller julklappar. På Black fredag reas numer det mesta - allt från knivar till köksmaskiner. Och kanske dags att slå till på en Sous Vide cirkulator för dig som längtat efter det. 

Läs mer

Saftig babka med kanel- och valnötsfyllning

Här är det enkla receptet. 

Läs mer

Sponsrat

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kyckling, kycklingspett, kycklingfilé, kycklinggrytor och soppor. Vi svenskar gillar kyckling i alla former - på 20 år har vi fördubblat konsumtionen.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer