Hemgjord gräddglass
Fyllig och god hemgjord vaniljgräddglass du lagar av vaniljstång, mjölk, ägg och grädde samt socker.
Ett grundrecept på vaniljglass med äkta grädde och fin Bourbon vaniljstång som en mild fin vaniljsmak.
Tillagning
- Häll grädde och mjölk i en stor kastrull.
- Lägg gelatinbladet i en skål med kallt vatten.
- Halvera en bit av vaniljstången på längden. Skrapa ur vaniljfröna och rör ut i mjölken. Tillsätt den urgröpta vaniljstången.
- Värm gräddmjölken till 80 grader och rör då och då (försiktigt så den inte kokar över eller bränns).
- Ta av från värmen och låt stå och svalna lite medan du vispar ägg och socker.
- Vispa ägg och socker fluffigt i en bunke några minuter - helst med en elvisp.
- Tillsätt den heta gräddmjölken till äggskummet under kraftig vispning (ev. med elvispen) lite i taget.
- Häll tillbaks glassblandningen i kastrullen igen och värm försiktigt under omrörning till 80-85 grader. Glassmeten ska tjockna likt en tunn vaniljsås. Den får ej koka då spricker och grynar sig glassmeten. Detta är valfritt men ger en god konsistens på glassen - det går bra att använda glassmeten till glass utan att värma upp den så den tjocknar.
- Häll över glassmassan i en bunke.
- Rör i gelatinblad så det löser sig.
- Sila ev. glassmassan genom en sil om den är klumpig. Kyl i vattenbad (häll upp kallt vatten i köksvasken och ställ i bunken). Ta iaf upp vaniljstången.
- Hit kan du förbereda glassmeten och låt den stå och kallna minst 4 timmar i kylen. Gärna över natten eller om du gör den på morgonen så kan du frysa glassen på kvällen. Det går även att köra glassen direkt.
- Kör glassmeten i en glassmaskin enligt maskinens instruktioner.
- Eller frys den i en bunke i frysen och ta ut och mixa någon minut med elvisp efter 1,5 timme och sedan varje timme tills glassmassan är krämig och fin vaniljglass.
- Servera glassen nygjord eller frys in den till senare - gärna minst en timme - då stelnar och fryser glassen till.
Serveringsförslag
- Hemgjord gräddglass är god att kula upp och servera till massor av desserter, efterrätt och bakverk som pajer.
- På bilden ett förslag som dessert med minimaränger, färska jordgubbar, blåbär och vispad grädde garnerat med citronmeliss och glassrån.
Varianter
- Vill du laga en vaniljglass utan grädde kan du göra Italiensk vaniljglass.
- Prova enkel vaniljglass om du ej vill värma glassmeten samt riskera att den spricker - den rörs ihop kall samt körs direkt i glassmaskinen.
Uppskattat näringsvärde per portion: 196 kcal