Chokladglass
En fyllig chokladglass med äggulor, grädde och mjölk smaksatt med chokladsås av kakao med bitar av hackad mjölkchoklad.
Tillagning
- CHOKLADSÅS: Mät upp socker, kakao och vatten i en kastrull. Rör ihop. Värm under omrörning och låt koka i 3 minuter. Ta av från värmen och häll i en skål.
- Lägg gelatinbladet i en skål med kallt vatten.
- Häll grädde och mjölk i en stor kastrull.
- Värm gräddmjölken till 80 grader och rör då och då försiktigt så den inte kokar över eller bränns.
- Ta av från värmen. Låt stå medan du vispar ägg och socker.
- Vispa ägg och socker fluffigt i en bunke ca 4 minuter med en elvisp.
- Tillsätt den varma gräddmjölken till äggvispet lite i taget under kraftig vispning.
- Häll tillbaks glassblandningen i kastrullen igen och värm sakta under omrörning till 80-85 grader tills glassmeten börjar tjockna. Ta av från värmen. Koka ej för då spricker och grynar sig glassmeten.
- Tillsätt hälften av chokladsåsen. Rör om.
- Krama ur gelatinbladet och tillsätt det. Rör så det löser sig.
- Häll upp glassmassan i en bunke.
- Kyl i vattenbad - häll upp kallt vatten i köksvasken och ställ i bunken.
- Låt glassmassan stå i kylen över natten.
- Häll glassmeten i en glassmaskin. Kör enligt maskinens instruktioner. I min maskin tog det 35-40 minuter. Jag fick dela upp smeten på två omgångar ca 5 dl varje gång. Jag hade 9 dl glassmassa totalt. Jag fick då ut 2 liter chokladglass.
- Hacka mjölkchokladen i bitar.
- Ös upp glassen i en plastburk med lock på minst 2 liter. Varva glassen med resten av chokladsåsen samt hackad choklad. Man kan också tillsätta chokladsåsen direkt till glassmaskinen när den gått i ca 30 minuter.
- Glassen kan serveras nygjord - då smälter den snabbt. Jag brukar dock frysa in den minst några timmar eller över natten så stelnar den till extra och smälter den inte så snabbt vid servering.
- Ett tips är att skölja glasskopan i hett vatten så är det lättare att göra snygga kulor av vid servering. Låt gärna glassen stå framme ca 5 minuter innan servering om den legat i frysen.
Serveringsförslag
- Servera chokladglassen på valfritt vis eller till desserter.
- Jag hade serverade 2 kulor chokladglass i glasskålar med färska hallon, hackad choklad, glassrån och citronmeliss.
- Fler förslag är salt kolasås, vispad grädde, minimarschmallows eller minimaräger.
- Vidare kan du toppa med blåbär; frukt som banan; strössel, mandelbiscottis, rostade nötter eller kanderade nötter.
- Passar även som tillbehör till desserter, pajer och bakverk.
- Eller som kulglass i hemgjorda glassvåfflor med topping.
Varianter
- Hackad choklad är valfritt att ha i.
- Du kan köpa färdig eller göra egen chokladsås.
- Du kan blanda i annat i glassen när du tar ur glassen ur glassmaskinen. Förslag är hackade valnötter, pekannötter, hasselnötter eller kolasås.
- Blandar du i minimarshmallows och kanderade hackade pekannötter får du Rocky Road glass.
Förberedelse
Glassmeten ska stå över natten i kylen så du får ha ett dygns framförhållning innan du kör glassen i glassmaskin.
Tips
Du behöver en glassmaskin eller kolla in tips att frysa glass utan maskin här.
Uppskattat näringsvärde per portion: 177 kcal