Hallonglass med yoghurt
Hallonglass med yoghurt, grädde, ägg och färska eller frysta hallon.
En slags glass eller parfait med hallon som kan frysas som pinnglass - hallonglasspinnar eller valfri form som dessert.
Tillagning
- Mät upp grädde och glykossirap i en kastrull. Rör om och koka upp samt sätt åt sidan.
- Mät upp äggulor, florsocker och vaniljsocker i en bunke. Vispa fluffigt några minuter med elvisp.
- Tina frysta hallon i mikron. Mosa hallonen i en skål.
- Blanda allt - gräddblandning, äggblandning, hallon och vaniljyoghurt i en bunke.
- Fyll glasspinneformar upp till ca 5 mm från kanten - tänk på att glassen expanderar något då den fryser.
- Eller fyll valfri form/formar. Det blir ca 6 dl glassmet. Förslag är då 6 portionsformar på ca 1 dl eller frys i en avlång brödform och skär i skivor till servering.
- Frys i minst 4 timmar eller över natten. Håller några veckor i frysen. Kan förberedas i god tid.
Serveringsförslag
God som pinnglass när som. Eller frys i annan form och servera som dessert.
I annan form som dessert
Glassen kan även serveras som dessert om du fryser in glassen i annan form som en parfait eller kör glassmeten i en glassmaskin.
Enkelt är att frysa in smeten i en avlång brödform som sedan skärs i skivor. Eller i portionsformar på 1 dl styck.
- Servera förslagsvis på en spegel av hallonsås samt garnera med färska hallon, rostad flagad mandel, citronmeliss samt knäckflarn.
- Fler förslag är en klick vispad grädde, något glasskex, klassisk kolasås och sönderbrutna kakor som finska pinnar till garnering.
- Serveras hallonglassen som dessert passar ett dessertvin som sött Icewein från Canada eller Tyskland eller en Sauternes med ädelröta från Frankrike.
Varianter
- Du kan ta färska eller frysta hallon och tina dem innan.
- Vaniljyoghurt kan bytas mot annan yoghurt - naturell eller smaksatt.
Tips
Ta fram glassen några minuter innan servering att tina något. Skölj glasspinneformarna hastigt i hett vatten så lossnar glassen lättare ur formarna.
Äggvitor som blir över
Äggvitorna som blir över kan du spara i kylen eller frysa in. Blir gott att göra äggröra på med några extra hela ägg. Eller baka maränger eller marängtårta.
Uppskattat näringsvärde per portion: 139 kcal