Hallonglass med yoghurt

Introduktion och förberedelse

Hallonglass med yoghurt, grädde, ägg och färska eller frysta hallon.

En slags glass eller parfait med hallon som kan frysas som pinnglass - hallonglasspinnar eller valfri form som dessert.

Serveringsförslag

God som pinnglass när som. Eller frys i annan form och servera som dessert.

I annan form som dessert

Glassen kan även serveras som dessert om du fryser in glassen i annan form som en parfait eller kör glassmeten i en glassmaskin.

Enkelt är att frysa in smeten i en avlång brödform som sedan skärs i skivor. Eller i portionsformar på 1 dl styck.

  • Servera förslagsvis på en spegel av hallonsås samt garnera med färska hallon, rostad flagad mandel, citronmeliss samt knäckflarn.
  • Fler förslag är en klick vispad grädde, något glasskex, klassisk kolasås och sönderbrutna kakor som finska pinnar till garnering.
  • Serveras hallonglassen som dessert passar ett dessertvin som sött Icewein från Canada eller Tyskland eller en Sauternes med ädelröta från Frankrike.

Varianter

  • Du kan ta färska eller frysta hallon och tina dem innan.
  • Vaniljyoghurt kan bytas mot annan yoghurt - naturell eller smaksatt.

Tips

Ta fram glassen några minuter innan servering att tina något. Skölj glasspinneformarna hastigt i hett vatten så lossnar glassen lättare ur formarna.

Äggvitor som blir över

Äggvitorna som blir över kan du spara i kylen eller frysa in. Blir gott att göra äggröra på med några extra hela ägg. Eller baka maränger eller marängtårta.

6 pinnglassar hallonglass med yoghurt

  • Förberedelse: 30 min
  • Tillagning: 4 tim
  • Klart på: 4 tim 30 min

Ingredienser

  • 1 dl grädde, 40%
  • 0,75 dl glykossirap
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 2 äggulor
  • 0,75 dl florsocker
  • 1 dl vaniljyoghurt, 2%
  • 1 dl hallon, färska eller frysta

Tillagning

  1. Mät upp grädde och glykossirap i en kastrull. Rör om och koka upp samt sätt åt sidan.
  2. Mät upp äggulor, florsocker och vaniljsocker i en bunke. Vispa fluffigt några minuter med elvisp.
  3. Tina frysta hallon i mikron. Mosa hallonen i en skål.
  4. Blanda allt - gräddblandning, äggblandning, hallon och vaniljyoghurt i en bunke.
  5. Fyll glasspinneformar upp till ca 5 mm från kanten - tänk på att glassen expanderar något då den fryser.
  6. Eller fyll valfri form/formar. Det blir ca 6 dl glassmet. Förslag är då 6 portionsformar på ca 1 dl eller frys i en avlång brödform och skär i skivor till servering.
  7. Frys i minst 4 timmar eller över natten. Håller några veckor i frysen. Kan förberedas i god tid.
E-mail
Medel: 5 (5 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 139 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2022-03-24

Tillbehör och liknande recept: