Hallonglass med yoghurt

Hallonglass med yoghurt, grädde, ägg och färska eller frysta hallon.

En slags glass eller parfait med hallon som kan frysas som pinnglass - hallonglasspinnar eller valfri form som dessert.

6 pinnglassar hallonglass med yoghurt

  • Förberedelse: 30 min
  • Tillagning: 4 tim
  • Klart på: 4 tim 30 min

Ingredienser

  • 1 dl grädde, 40%
  • 0,75 dl glykossirap
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 2 äggulor
  • 0,75 dl florsocker
  • 1 dl vaniljyoghurt, 2%
  • 1 dl hallon, färska eller frysta

Tillagning

  1. Mät upp grädde och glykossirap i en kastrull. Rör om och koka upp samt sätt åt sidan.
  2. Mät upp äggulor, florsocker och vaniljsocker i en bunke. Vispa fluffigt några minuter med elvisp.
  3. Tina frysta hallon i mikron. Mosa hallonen i en skål.
  4. Blanda allt - gräddblandning, äggblandning, hallon och vaniljyoghurt i en bunke.
  5. Fyll glasspinneformar upp till ca 5 mm från kanten - tänk på att glassen expanderar något då den fryser.
  6. Eller fyll valfri form/formar. Det blir ca 6 dl glassmet. Förslag är då 6 portionsformar på ca 1 dl eller frys i en avlång brödform och skär i skivor till servering.
  7. Frys i minst 4 timmar eller över natten. Håller några veckor i frysen. Kan förberedas i god tid.
Till hallonglassen behöver du: glasspinneformar, grädde, glykossirap, äggula, florsocker, vaniljyoghurt, vaniljsocker, frysta eller färska hallon.
Till hallonglassen behöver du: glasspinneformar, grädde, glykossirap, äggula, florsocker, vaniljyoghurt, vaniljsocker, frysta eller färska hallon.
Grädde kokas med glykossirap. Låt svalna.
Grädde kokas upp med glykossirap. Låt svalna.
Vispa äggulor med florsocker samt vaniljsocker några minuter med elvisp.
Vispa äggulor med florsocker samt vaniljsocker några minuter med elvisp.
Glassmeten av mosade hallon som blandas i en bunke med äggvispet, grädden samt sedan rörs vaniljyoghurt i.
Glassmeten av mosade hallon som blandas i en bunke med äggvispet, grädden samt sedan rörs vaniljyoghurt i.
Fyll glasspinneformar till 5 mm från kanten och sätt på lock. Eller välj annan form som portionsformar eller en avlång brödform.
Fyll glasspinneformar till 5 mm från kanten och sätt på lock. Eller välj annan form som portionsformar eller en avlång brödform.
Hallonglassarna fryses i minst 3 timmar. Skölj hastigt i lite hett vatten så blir de lättare att få ut till servering.
Hallonglassarna fryses i minst 3 timmar. Skölj hastigt i lite hett vatten så blir de lättare att få ut till servering.
Hallonglasspinnarna är en blandning mellan glass och parfait. Gott med äkta hallon i samt vaniljyoghurt, ägg och grädde som ger en krämig och god glass.
Hallonglasspinnarna är en blandning mellan glass och parfait. Gott med äkta hallon i samt vaniljyoghurt, ägg och grädde som ger en krämig och god glass.

Serveringsförslag

God som pinnglass när som. Eller frys i annan form och servera som dessert.

I annan form som dessert

Glassen kan även serveras som dessert om du fryser in glassen i annan form som en parfait eller kör glassmeten i en glassmaskin.

Enkelt är att frysa in smeten i en avlång brödform som sedan skärs i skivor. Eller i portionsformar på 1 dl styck.

  • Servera förslagsvis på en spegel av hallonsås samt garnera med färska hallon, rostad flagad mandel, citronmeliss samt knäckflarn.
  • Fler förslag är en klick vispad grädde, något glasskex, klassisk kolasås och sönderbrutna kakor som finska pinnar till garnering.
  • Serveras hallonglassen som dessert passar ett dessertvin som sött Icewein från Canada eller Tyskland eller en Sauternes med ädelröta från Frankrike.

Varianter

  • Du kan ta färska eller frysta hallon och tina dem innan.
  • Vaniljyoghurt kan bytas mot annan yoghurt - naturell eller smaksatt.

Tips

Ta fram glassen några minuter innan servering att tina något. Skölj glasspinneformarna hastigt i hett vatten så lossnar glassen lättare ur formarna.

Äggvitor som blir över

Äggvitorna som blir över kan du spara i kylen eller frysa in. Blir gott att göra äggröra på med några extra hela ägg. Eller baka maränger eller marängtårta.

E-mail
Medel: 5 (6 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 139 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2022-03-24

Tillbehör och liknande: