Parfait med valnötter, Daim, choklad och mandelmassa

Introduktion och förberedelse

En jättegod parfait med valnötter, Daim, choklad och mandelmassa.

God till efterrätt och dessert. En slags fryst gräddglass med gottis i.

Varianter

  • Du kan ta valfritt godis i som M&M, brända mandlar, kakdeg, mjölkchoklad, mintchoklad, snickers - hacka och blanda i ditt favoritergodis.
  • Man kan även ha delade eller hela bär i eller sylt. Eller någon smak som fläder eller hallon.
  • Gillar du lakrits kan du istället ta i några tsk lakritspulver, lakritssirap, krossad turkisk peppar eller lakritsgranulat samt hackad mjukt saltlakrits eller annat lakritsgodis.
  • Kan även frysas i en avlång brödform du klätt i gladplast och sedan skäras i bitar till servering.
  • Lätt att dubbla och laga till flera i portionsformar, en avlång form eller en rund springform med löstagbara kanter.

Kan lagas i god tid

Kan förberedas i god tid och förvaras i frysen. Ta fram några minuter innan servering så parfaiten hinner mjukna och smälta lite.

Garnering

Kan garneras med något blad citronmeliss, färska bär som hallon, jordgubbar eller blåbär; strössel; maränger; minimarschmallows eller det godis du vill vid servering.

Chokladsås eller kolasås passar också att ringla över.

En lättlagad efterrätt med parfait i glas
En lättlagad efterrätt med parfait du vispar ihop av grädde och ägg samt smaksätter med gottis som valnötter, fin mandelmassa, knaprig Daim och fin krossad 70% choklad som förslagsvis Lindt Dessert.

4 portioner gräddglass eller parfait

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 5 tim
  • Klart på: 5 tim 20 min

Ingredienser

  • 2 ägg
  • 25 gram socker
  • 4 dl vispgrädde
  • 40 gram valnötter
  • 50 gram mörk choklad
  • 40 gram Daim
  • 50 gram mandelmassa

Tillagning

  1. Vispa ägg och socker pösigt.
  2. Hacka nötter, choklad och Dajm grovt.
  3. Riv mandelmassan grovt.
  4. Vispa grädden styv och vänd ner den i äggblandningen.
  5. Vänd till sist ner nötter, choklad, Dajm och mandelmassa.
  6. Häll i form eller portionsformar på 2 dl vardera.
  7. Frys i 4 timmar.
  8. Låt gärna tina i kylen någon timme innan servering.
  9. Ta upp parfaiten ur formen och skär bitar och servera. Eller stjälp ur glassen ur småformarna.
E-mail
Medel: 4.8 (5 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 544 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-10-22