Semifreddo italiensk glassdessert

Semifreddo som är en italiensk glassdessert. Semifreddo betyder halvfryst på italienska och innebär en dessert där vispad grädde och ägg fryses med en smaksättning till en variant av parfait. En god glassdessert du ej behöver glassmaskin för.

Här med vispad grädde, matyoghurt, vispad äggula, vispad äggvita, krossad choklad, hackad mandel och sött marsala vin. Semifreddon kan du frysa i 2 liters form - förslagsvis en avlång brödform klädd med gladplast - lätt att skära upp snygga portionsskivor eller i en stor rund form som semifreddotårta. Man kan också fördela i portionsformar.

Varianter:

Välj ca 3 dl av förslagen nedan totalt. Ha inte i för mycket grejer bara - det mesta blir gott men håll dig till några sorters fyllning av:

  • nötter som hackade kanderade mandlar, jordnötter, rostade flagad mandel eller pistaschnötter
  • krossade kakor som chocolate chip cookies, pepparkakor, maränger eller mandelskorpor
  • choklad som grovhackad vit-, mjölk eller mörk choklad, mintchoklad eller dumle
  • några msk sylt eller färska bär som jordgubbar, hallon, björnbär eller blåbär
  • hackad torkad frukt som fikon, dadlar, äpplen eller aprikoser.

Garnering av semifreddon: flagad rostad mandel eller pistagenötter.

Vintips:

Till semifreddo passar ett sött dessertvin ex. vin santo från Italien eller kaffe som espresso.

8 portioner semifreddo

  • Förberedelse: 30 min
  • Tillagning: 5 tim 10 min
  • Klart på: 5 tim 40 min

Ingredienser

  • 100 g mörk choklad, ca 1 dl
  • 4 ägg
  • 2 msk strösocker
  • 2 dl vispgrädde
  • 2 dl grekisk yoghurt
  • 0,5 dl marsalavin eller rött sött dessertvin som madeira eller portvin
  • 1 dl rostade hackade mandlar
  • Garnering (valfritt): 120 gram färska hallon, ett paket
  • 1 dl flagad rostad mandel
  • 120 gram färska blåbär, ett paket

Tillagning

  1. Förbered fyllningen enligt ovan som du vill ha i din semifreddo. Rosta och hacka nötter samt grovhacka choklad eller annan fyllning.
  2. Dela äggen i varsin bunke.
  3. Vispa äggvitorna till ett fast skum.
  4. Vispa äggulorna med sockret i några minuter tills det är pösigt. Vispa ner vinet i äggulevispet.
  5. Vispa grädden i en stor bunke som rymmer minst 3 liter - den ska vara nästan fast. Vispa ner yoghurten och äggulevispet.
  6. Förbered den form eller formar du valt. Ett tips är att klä formarna med gladplast så är det lättare att få ut semifreddon sedan. Dock kan det blir lite märken av plasten. Förslag på formar är en avlång brödform på minst 2 liter eller 8 portionsformar eller en rund kakform med löstagbar botten sk springform
  7. Vänd ner fyllningen av hackad choklad och nötter i gräddblandningen.
  8. Vänd ner den vispade äggvitan sist.
  9. Fyll formen med semifreddosmeten.
  10. Ställ in semifreddon i frysen och frys i minst 4 timmar.
  11. Vid servering så tar du ut semifreddon en timme innan och ställer i kylen att tina något.
  12. Doppa formen eller formarna ev. i hett vatten så lossnar semifreddon lättare om du önskar stjälpa upp den på fat eller tallrikar.
  13. Du kan garnera med färska bär eller bärcoulis - bärsås, rostade mandelspån, riven vit choklad eller hackade nötter eller pistagenötter. Eller som du vill.
E-mail
Medel: 4.6 (5 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-07-17

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. 2003 skapade jag Receptfavoriter. Sedan dess har jag lagat, skrivet, fotograferat och lagt upp tusentals recept. Jag är utbildad kock i Marinen samt har en Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan. Vidare har jag ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om mig och sidan. 

Laga en värmande höstgryta.

Låt en gryta puttra på spisen till middagen. Här hittar du alla mina grytor med kött, högrev, vilt, grönsaker, vegetariska, med lamm med mera - massor med förslag.

Läs mer

Napoleonbakelsens dag 17 november

Oklart varför denna dag finns men en så god bakelse tackar inte jag nej till. Frasiga lager med smördeg, grädde smaksatt med äppelmos och så fin rosa hallonglasyr på toppen - MUMSA!

Läs mer

Recept