Semifreddo italiensk glassdessert

Semifreddo som är en italiensk glassdessert. Semifreddo betyder halvfryst på italienska och innebär en dessert där vispad grädde och ägg fryses med en smaksättning till en variant av parfait. En god glassdessert du ej behöver glassmaskin för. Detta är ett grundrecept på god semifreddo med vit choklad.
Att ha i semifreddon - välj 3 dl av förslagen nedan. Ha inte i för mycket grejer bara - det mesta blir gott men håll dig till några sorters fyllning av:
- nötter som hackade kanderade mandlar, jordnötter, rostade flagad mandel eller pistaschnötter
- krossade kakor som chocolate chip cookies, pepparkakor, maränger eller mandelskorpor
- choklad som grovhackad vit-, mjölk eller mörk choklad, mintchoklad eller dumle
- några msk sylt eller färska bär som jordgubbar, hallon, björnbär eller blåbär
- hackad torkad frukt som fikon, dadlar, äpplen eller aprikoser.
Garnering av semifreddon: flagad rostad mandel eller pistagenötter.
Vintips till hemlagad semifreddo blir ett sött dessertvin ex. vin santo från Italien eller kaffe som espresso.
Semifreddon kan du frysa i en avlång brödform (lätt att skära upp snygga portionsskivor), eller i portionsformar eller i en stor rund form som semifreddotårta.

8 portioner semifreddo

  • Förberedelse: 30 min
  • Tillagning: 5 tim 10 min
  • Klart på: 5 tim 40 min

Ingredienser

  • 200 g vit choklad
  • 4 ägg
  • 2 msk strösocker
  • 2 dl vispgrädde
  • 2 dl grekisk yoghurt
  • 0,5 dl marsalavin eller rött sött dessertvin som madeira eller portvin

Tillagning

  1. Förbered fyllningen enligt ovan som du vill ha i din semifreddo. Rosta och hacka nötter, grovhacka torkad frukt, kakor mm.
  2. Börja sedan med glass-smeten: smält vit choklad i en skål i mikron, rör om ofta eller smält över vattenbad.
  3. Dela äggen i varsin bunke.
  4. Vispa äggvitorna till ett fast skum.
  5. Vispa äggulorna med sockret i några minuter tills det är pösigt.
  6. Vispa grädden nästan fast och vispa ner yoghurten.
  7. Vispa ner vinet i äggulevispet. Vispa ner den smälta chokladen samt grädden och till sist äggvitan till en semifreddosmet.
  8. Förbered den form eller formar du valt. Ett tips är att klä formarna med gladplast så är det lättare att få ut semifreddon sedan. Dock kan det blir lite märken av plasten.
  9. Förslag på formar är en avlång brödform,
  10. 8 portionsformar eller en rund kakform med löstagbar botten.
  11. Lägg en tredjedel av den hackade fyllningen i botten.
  12. Häll på hälften av semifreddosmeten och strö över resten av den hackade fyllningen.
  13. Häll över resten av semifreddosmeten.
  14. Ställ in semifreddon i frysen och frys i minst 4 timmar.
  15. Vid servering så tar du ut semifreddon en timme innan och ställer i kylen att tina något.
  16. Doppa formen eller formarna ev. i hett vatten så lossnar semifreddon lättare om du önskar stjälpa upp den på fat eller tallrikar.
  17. Du kan garnera med färska bär eller bärcoulis - bärsås, riven vit choklad eller hackade nötter som flagad mandel eller pistagenötter.
E-mail
Medel: 4 (2 röster)

Kockens bästa grilltips

Varför smakar just grillad mat smakar så gott? Här hittar du svaret samt några av mina favoriter på grillen - marinader, såser, förrätter, grillspett, helgrillat och vilka andra goda tillbehör som passar. 

Läs mer

Smörgåstårta åt alla konfirmander

En stor smörgås klädd för fest - smörgåstårtan - är en klassiker som nästan alltid gör succé. På festen, buffén eller kafferepet. Kan förberedas i god tid och pyntas med allt från lyxiga delikatesser till billigare råvaror.  

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer

Dax för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer