Semifreddo italiensk glassdessert
Semifreddo är en italiensk glassdessert som betyder halvfryst på italienska. En fryst dessert eller parfait av vispad grädde och ägg med godsaker i.
Jag lagade min semifreddo av vispad grädde, matyoghurt, vispad äggula, vispad äggvita, krossad choklad, hackad mandel och sött marsala vin (valfritt).
Tillagning
- Förbered fyllningen enligt mitt recept ovan eller ta det du gillar - se förslag ovan.
- Rosta och hacka nötter samt grovhacka choklad eller annan fyllning. Ställ åt sidan.
- Förbered en form eller portionsformar. Ett tips är att klä formarna med gladplast så är det lättare att få ut semifreddon sedan. Dock kan det blir lite märken av plasten. Förslag på formar är en avlång brödform på minst 2 liter; 8 portionsformar eller en rund springform med löstagbar kant.
- Knäck äggen och separera äggulor och vitor i varsin bunke.
- Vispa äggvitorna till ett fast skum.
- Vispa äggulorna med sockret i några minuter tills det är pösigt. Vispa ner vinet.
- Vispa grädden i en stor bunke som rymmer minst 3 liter - den ska vara nästan helt fast. Vispa ner yoghurten och äggulevispet.
- Vänd ner fyllningen av hackad choklad och nötter (eller den fyllning du vill ha) i gräddblandningen.
- Vänd ner den vispade äggvitan sist.
- Fyll formen eller formarna med semifreddosmeten.
- Ställ in semifreddon i frysen och frys i minst 4 timmar.
- Vid servering så tar du ut semifreddon en halvtimme innan och ställer att tina något i kylen.
- Har du använt en avlång brödform så stjälper du upp semifreddon på ett fat eller skärbräda. Har du använt en springform så lossa kanterna. Skär i ca 2,5 cm breda bitar och servera. Portionsformar kan du servera ur som de är eller stjälpa upp. Tips är att doppa brödformen eller portionsformarna i hett vatten så lossnar semifreddon lättare om du önskar stjälpa upp på fat eller tallrikar.
- Du kan garnera med färska bär eller bärcoulis - bärsås, rostade mandelspån, riven vit choklad eller hackade nötter eller pistagenötter. Eller som du vill.
Val av form
- Semifreddon kan du frysa i 2 liters form - förslagsvis en avlång brödform klädd med gladplast - lätt att skära upp snygga portionsskivor.
- Eller frys i en springform som en rund glasstårta.
- Man kan också frysa in i portionsformar i porslin, glas eller aluminium. Eller stora dubbla muffinsformar. Det kan vara en bra idé om du vill ha små fina portioner till många på en fest - bara att tina lätt och skära ur längs kantena och lägga upp på tallrik samt garnera.
Varianter
Välj ca 2 dl av förslagen nedan totalt. Ha inte i för mycket grejer bara - det mesta blir gott men håll dig till några sorters fyllning av:
- Nötter som hackade kanderade nötter som mandlar, pekannötter, valnötter, jordnötter eller rostad flagad mandel eller hackade pistaschnötter.
- Krossade kakor som chocolate chip cookies, pepparkakor, maränger eller mandelskorpor.
- Grovhackad choklad som vit-, mjölk eller mörk choklad, daim, mintchoklad eller dumle.
- Några msk sylt, mosade eller färska bär som jordgubbar, hallon, björnbär eller blåbär.
- Hackad torkad frukt som fikon, dadlar, äpplen eller aprikoser.
- Ha i smält och hackad choklad och gör en chokladparfait.
- Blanda i rabarberkompott för en rabarbersemifreddo och servera med kolasås.
Tips
- Skippa att ha vin i om du ska servera till barn eller någon som vill ha helt alkoholfritt.
Garnering
- Färska bär som hallon, jordgubbar och blåbär passar.
- Skeda över lite hallonsås - halloncoulis för lite mer färg.
- Fint är att strö över flagad rostad mandel, pistagenötter eller kokosflakes.
- Något blad citronmeliss kan man också ha.
Vintips
Till semifreddo passar ett sött dessertvin som Vin Santo eller Recioto di Soave från Italien eller kaffe som espresso och kanske en Grappa till. Vidare kan man ha Marsala till också.
Uppskattat näringsvärde per portion: 339 kcal