Hembakta glassvåfflor eller glasstrutar

Hembakta glassvåfflor eller glasstrutar. En variant på strutar som är underbart goda nybakta fyllda med kulglass.

Baka egna glassvåfflor och fyll med några kulor god glass, toppa med grädde, garnera med strössel, glassås, sylt, färska bär, hackade nötter, rostade marschmallows, pudrad kakao - nja listan kan bli lång för en gottegris men det räcker såklart med hembakt strut fylld med några kulor god glass.

Du behöver ett våffeljärn eller rånjärn för glassvåfflor.

Låt våffelstrutarna svalna på galler och förvara dem sedan lufttätt i en till två veckor i glasburk eller annan lufttät burk.

Våfflorna måste rullas direkt från järnet till strutar när de fortfarande är varma. Tips är att använda plasthandskar (vinylhandskar som finns på Apoteket) som skydd mot värmen.

Ofta så följer det med en strutformare med våffeljärnet som man använder till att vika ihop strutarna med. Detta kräver lite övning att få rätt på så gör för säkerhetsskull en dubbel sats smet om du behöver alla åtta strutar i nedan recept.

8 glassvåfflor glasstrutar

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 2 ägg
  • 1 dl strösocker
  • 2 dl vetemjöl
  • 2 msk vatten
  • 2 msk smör att smörja järnet med

Tillagning

  1. Blanda ägg och socker i en bunke. Vispa några minuter med elvisp så att det blir pösigt.
  2. Vispa ner mjölet till en jämn smet. Späd smeten med lite vatten så att den är rätt tjock men ändå så flytande att den kan klickas ut på rän-järnet.
  3. Värm rån-järnet och pensla det med lite olja.
  4. Grädda ca 0,5 dl våffelsmet i taget i rån-järnet.
  5. Vik ihop dem direkt till glasstrutar när de är heta. Använd vinylhandskar samt strutformare. Helst ska botten vara tät så droppar det inte så mycket smält glass när man äter.
  6. Lägg strutarna på galler att svalna.
  7. När glassvåfflorna svalnat är de klara att fylla med glass och annat gott efter smak. Eller sparas i lufttät burk
E-mail
Medel: 3.6 (8 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-07-05

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är kock sedan 25 år samt matskribent och fotograf. Receptfavoriter skapade jag 2003 och sedan dess har jag provlagat, skrivet och fotograferat tusentals recept. Jag är utbildad kock med Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan samt ett WSET-diplom i vin och drycker med mera.

Smörgåstårtans dag

Fira smörgåstårtans dag den 13 november. Bjud på en krämig bit smörgåstårta som vardagslyx eller till helgen. Ett alternativ är en lyxig landgång som är lite enklare att laga till.

Läs mer

Recept

Laga en värmande höstgryta.

Låt en gryta puttra på spisen till middagen. Här hittar du alla mina grytor med kött, högrev, vilt, grönsaker, vegetariska, med lamm med mera - massor med förslag.

Läs mer