Hembakta glassvåfflor eller glasstrutar

Introduktion och förberedelse

Hembakta glassvåfflor eller glasstrutar. En variant på strutar som är underbart goda nybakta fyllda med kulglass.

Låt våffelstrutarna svalna på galler när du format dem och förvara dem sedan lufttätt i en till två veckor i glasburk eller annan lufttät burk.

Serveringsförslag

Fyll med några kulor god glass, toppa med grädde, garnera med strössel, glassås, sylt, färska bär, hackade nötter, rostade marschmallows, pudrad kakao - nja listan kan bli lång för en gottegris men det räcker såklart med hembakt strut fylld med några kulor god glass.

Strutarna kan också doppas delvis i smält choklad - finast är tempererad choklad.

Du behöver

Du behöver ett våffeljärn eller rånjärn för glassvåfflor.

Våfflorna måste rullas direkt från järnet till strutar när de fortfarande är varma. Tips är att använda plasthandskar (vinylhandskar som finns på Apoteket) som skydd mot värmen.

Ofta så följer det med en strutformare med våffeljärnet som man använder till att vika ihop strutarna med. Detta kräver lite övning att få rätt på så gör för säkerhetsskull en dubbel sats smet om du behöver alla åtta strutar i nedan recept.

Andra former

Du kan forma våfflorna när de är varma till annat än strutar. Två förslag är:

  • Korgar gör du genom att lägga våfflorna över ett upp och nervänt dricksglas eller liten skål och försiktigt vika över kanterna. Låt stelna och sedan svalna helt på galler.
  • Glassbåtar - forma som korgar fast över förslagsvis två mindre dricksglas. Tänk avlånga glassbåtsformar. Låt svalna och sedan kallna på galler.
  • Tacovåffelskal gör du genom att vika våfflorna över en träpinne typ trähandtag när de är varma. Låt stelna och lägg över att svalna helt på ett galler. Tänk tacoskal.

Snabb variant med vetetortilla

En variant på glasstrutar kan du göra med färdig ljus vetetortilla som du värmer med lite strösocker i en stekpanna och sedan formar till strutar när de är varma. Ställ att stelna. Eller så kan man forma bröden till tacos och låta stelna samt svalna - sedan fyller du med glass och gottis.

8 glassvåfflor eller glasstrutar

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 2 ägg
  • 1 dl strösocker
  • 2 dl vetemjöl
  • 2 msk vatten
  • 2 msk smör att smörja järnet med

Tillagning

  1. Blanda ägg och socker i en bunke. Vispa några minuter med elvisp så att det blir pösigt.
  2. Vispa ner mjölet till en jämn smet. Späd smeten med lite vatten så att den är rätt tjock men ändå så flytande att den kan klickas ut på rän-järnet.
  3. Värm rån-järnet och pensla det med lite olja.
  4. Grädda ca 0,5 dl våffelsmet i taget i rån-järnet.
  5. Vik ihop dem direkt till glasstrutar när de är heta. Använd vinylhandskar samt strutformare. Helst ska botten vara tät så droppar det inte så mycket smält glass när man äter.
  6. Lägg strutarna på galler att svalna.
  7. När glassvåfflorna svalnat är de klara att fylla med glass och annat gott efter smak. Eller sparas i lufttät burk
E-mail
Medel: 3.4 (10 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 46 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-07-21

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.