Hembakta glassvåfflor glasstrutar

Hembakta glassvåfflor eller glasstrutar. En variant på hemgjorda glasstrutar som är underbart goda nybakta fyllda med kulglass.
Baka egna glassvåfflor och fyll med några kulor god glass, toppa med grädde, garnera med strössel, glassås, sylt, färska bär, hackade nötter, rostade marschmallows, pudrad kakao - nja listan kan bli lång för en gottegris men det räcker såklart med hembakt strut fylld med några kulor god glass.
Du behöver ett våffeljärn eller rånjärn för glassvåfflor.
Låt våffelstrutarna svalna på galler och förvara dem sedan lufttätt i en till två veckor i glasburk eller annan lufttät burk.
Våfflorna måste rullas direkt från järnet till strutar när de fortfarande är varma. Tips är att använda plasthandskar (vinylhandskar som finns på Apoteket) som skydd mot värmen. Ofta så följer det med en strutformare med våffeljärnet som man använder till att vika ihop strutarna med. Detta kräver lite övning att få rätt på så gör för säkerhetsskull en dubbel sats smet om du behöver alla åtta strutar i nedan recept.

8 glassvåfflor glasstrutar

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 2 ägg
  • 1 dl strösocker
  • 2 dl vetemjöl
  • 2 msk vatten
  • 2 msk smör att smörja järnet med

Tillagning

  1. Blanda ägg och socker i en bunke. Vispa några minuter med elvisp så att det blir pösigt.
  2. Vispa ner mjölet till en jämn smet. Späd smeten med lite vatten så att den är rätt tjock men ändå så flytande att den kan klickas ut på rän-järnet.
  3. Värm rån-järnet och pensla det med lite olja.
  4. Grädda ca 0,5 dl våffelsmet i taget i rån-järnet.
  5. Vik ihop dem direkt till glasstrutar när de är heta. Använd vinylhandskar samt strutformare. Helst ska botten vara tät så droppar det inte så mycket smält glass när man äter.
  6. Lägg strutarna på galler att svalna.
  7. När glassvåfflorna svalnat är de klara att fylla med glass och annat gott efter smak. Eller sparas i lufttät burk
E-mail
Medel: 3.5 (4 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Blåbärstips

Här hittar du recept och lite intressanta fakta om blåbär - som är ett falskt bär - egentligen är det en liten frukt men vi kallar det ändå bär. Baka blåbärspaj, gör blåbärssylt eller annat gott med vora goda blåbär. 

Läs mer

Lingon - skogens röda guld

I skogen kan man ännu hitta lingon. Fram till första frosten brukar man säga att lingonen är fina att plocka. Här hittar du recepten du behöver för lingonsylt, rårörda lingon, lingondricka, lingonparfait med mera.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer

Färsk svensk majs

Tidig höst är säsong för fin och god svensk söt majs. Enkelt och gott är kokt majskolv med smör, flingsalt och nymalen svartpeppar men det finns även mycker mer man kan laga med god majs - prova majssoppa eller plättar. Dessutom passar majs som tillbehör till det mesta. Och är du trött på burkmajs så passa på nu när majsen är billig att frysa in färsk kokt majs i lagom portionspåsar. 

Läs mer

Mexikansk streetfood

Mexikansk gatumat gillar jag skarpt - gott, nyttigt och så starkt man vill ha det. Tacomys och Texmex-buffé har sin charm - när du vill prova lite mer Mexikansk mat och laga från grunden med långstekt kött, salsor, guacamole, tostadas, chilisåser och annat gott så hittar du recept och tips här. 

Läs mer