Hembakta glassvåfflor glasstrutar

Hembakta glassvåfflor eller glasstrutar. En variant på hemgjorda glasstrutar som är underbart goda nybakta fyllda med kulglass.
Baka egna glassvåfflor och fyll med några kulor god glass, toppa med grädde, garnera med strössel, glassås, sylt, färska bär, hackade nötter, rostade marschmallows, pudrad kakao - nja listan kan bli lång för en gottegris men det räcker såklart med hembakt strut fylld med några kulor god glass.
Du behöver ett våffeljärn eller rånjärn för glassvåfflor.
Låt våffelstrutarna svalna på galler och förvara dem sedan lufttätt i en till två veckor i glasburk eller annan lufttät burk.
Våfflorna måste rullas direkt från järnet till strutar när de fortfarande är varma. Tips är att använda plasthandskar (vinylhandskar som finns på Apoteket) som skydd mot värmen. Ofta så följer det med en strutformare med våffeljärnet som man använder till att vika ihop strutarna med. Detta kräver lite övning att få rätt på så gör för säkerhetsskull en dubbel sats smet om du behöver alla åtta strutar i nedan recept.

8 glassvåfflor glasstrutar

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 2 ägg
  • 1 dl strösocker
  • 2 dl vetemjöl
  • 2 msk vatten
  • 2 msk smör att smörja järnet med

Tillagning

  1. Blanda ägg och socker i en bunke. Vispa några minuter med elvisp så att det blir pösigt.
  2. Vispa ner mjölet till en jämn smet. Späd smeten med lite vatten så att den är rätt tjock men ändå så flytande att den kan klickas ut på rän-järnet.
  3. Värm rån-järnet och pensla det med lite olja.
  4. Grädda ca 0,5 dl våffelsmet i taget i rån-järnet.
  5. Vik ihop dem direkt till glasstrutar när de är heta. Använd vinylhandskar samt strutformare. Helst ska botten vara tät så droppar det inte så mycket smält glass när man äter.
  6. Lägg strutarna på galler att svalna.
  7. När glassvåfflorna svalnat är de klara att fylla med glass och annat gott efter smak. Eller sparas i lufttät burk
E-mail
Medel: 3.6 (5 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Avokadofrossa!

Avokado till förrätt, varmrätt och efterrätt – här är en meny för vegos och en för veganer!

Detta material är sponsrat av ICA

Läs mer

Sponsrat

Svamprecept från kocken

Vet du inte vad du ska göra med svampskörden eller är du bara sådär grymt sugen på en kantarellmacka? Här hittar du en massa tips på hur du fixar svampen i köket från Receptfavoriters kock Henrik Mattsson. 

Läs mer

Följ Receptfavoriter på sociala medier

Kolla in Receptfavoriters Facebook, Youtube-kanal, Instagram och Pinterest.

Längst ner på varje sida samt inne på varje recept hittar du länkarna till Receptfavoriter på sociala medier.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer