Hembakta glassvåfflor eller glasstrutar

Hembakta glassvåfflor eller glasstrutar. En variant på strutar som är underbart goda nybakta fyllda med kulglass.

Baka egna glassvåfflor och fyll med några kulor god glass, toppa med grädde, garnera med strössel, glassås, sylt, färska bär, hackade nötter, rostade marschmallows, pudrad kakao - nja listan kan bli lång för en gottegris men det räcker såklart med hembakt strut fylld med några kulor god glass.

Du behöver ett våffeljärn eller rånjärn för glassvåfflor.

Låt våffelstrutarna svalna på galler och förvara dem sedan lufttätt i en till två veckor i glasburk eller annan lufttät burk.

Våfflorna måste rullas direkt från järnet till strutar när de fortfarande är varma. Tips är att använda plasthandskar (vinylhandskar som finns på Apoteket) som skydd mot värmen.

Ofta så följer det med en strutformare med våffeljärnet som man använder till att vika ihop strutarna med. Detta kräver lite övning att få rätt på så gör för säkerhetsskull en dubbel sats smet om du behöver alla åtta strutar i nedan recept.

8 glassvåfflor glasstrutar

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 2 ägg
  • 1 dl strösocker
  • 2 dl vetemjöl
  • 2 msk vatten
  • 2 msk smör att smörja järnet med

Tillagning

  1. Blanda ägg och socker i en bunke. Vispa några minuter med elvisp så att det blir pösigt.
  2. Vispa ner mjölet till en jämn smet. Späd smeten med lite vatten så att den är rätt tjock men ändå så flytande att den kan klickas ut på rän-järnet.
  3. Värm rån-järnet och pensla det med lite olja.
  4. Grädda ca 0,5 dl våffelsmet i taget i rån-järnet.
  5. Vik ihop dem direkt till glasstrutar när de är heta. Använd vinylhandskar samt strutformare. Helst ska botten vara tät så droppar det inte så mycket smält glass när man äter.
  6. Lägg strutarna på galler att svalna.
  7. När glassvåfflorna svalnat är de klara att fylla med glass och annat gott efter smak. Eller sparas i lufttät burk
E-mail
Medel: 3.6 (8 röster)

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är kock, matskribent och fotograf. Jag har provlagat, skrivit och fotat recepten här sedan 2003. Jag har 25 års erfarenhet av matlagning, medlem i matskribenters förening och är högskoleutbildad kock med Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan samt en WSET Advanced Certificate utbildning i vin och drycker. Läs mer.

Om du lagar något recept så ta gärna en bild och hashtagga #receptfavoriter. Vore kul att se det du lagat på Instagram och Facebook. Hitta mig på #receptfavoriter

Recept och tips till midsommar

Jordgubbar, matjes, färspotatis och gräddfil är klassiskt till midsommar. Sen kanske lite grill på det. Här är lite tips på klassisker samt passande rätter att fira sommaren med. 

Läs mer

Smaksätt din egen snaps

Sätt smak på din egen snaps. Här hittar du tips, fakta och recept på olika snapsar - från snabba smaksättningar som citronsnaps till de som tar lite längre tid som flädersnaps (ovan) och hemgjord besk med malört. 

Läs mer