Glass med chokladbitar Stracciatella

Introduktion och förberedelse

Glass med chokladbitar även kallad Stracciatella. Hemgjord vaniljglass med riven, grovt hackad eller krossad choklad.

Serveringsförslag

  • Garnera gärna med lite extra riven choklad samt färska skivade jordgubbar och citronmeliss. Vispad grädde är också god till.
  • Om du vill kan du servera glassen i hemgjorda glassvåfflor eller strutar.
  • Ett tips är att skölja glasskopan i hett vatten du har i ett glas eller kopp så blir det lättare att göra snygga glasskulor av vid servering.

6 portioner glass med chokladbitar Stracciatella

  • Förberedelse: 4 tim 30 min
  • Tillagning: 2 tim
  • Klart på: 6 tim 30 min

Ingredienser

  • 2,5 dl vispgrädde
  • 5 dl mjölk, standard
  • 0,5 vaniljstång
  • 6 äggulor
  • 1,75 dl strösocker
  • 1 gelatinblad
  • 50 gram grovt riven choklad som ex. 70% Lindt

Tillagning

  1. Häll grädde och mjölk i en stor kastrull.
  2. Lägg gelatinbladet i en skål med kallt vatten.
  3. Halvera vaniljstången. Dela den halva vaniljstången på längden. Skrapa ur vaniljfröna och rör ut i mjölken. Tillsätt den urgröpta vaniljstången.
  4. Värm gräddmjölken till 80 grader och rör då och då (försiktigt så den inte kokar över eller bränns).
  5. Ta av från värmen och låt stå och svalna lite medan du vispar ägg och socker.
  6. Vispa ägg och socker fluffigt i en bunke några minuter - helst med en elvisp.
  7. Tillsätt den heta gräddmjölken till äggskummet under kraftig vispning (ev. med elvispen).
  8. Häll tillbaks glassblandningen i kastrullen igen och värm sakta under omrörning till 80 grader - precis under kokpunkten då glassmeten börjar tjockna och första bubblan kommer. Koka ej - för då spricker och grynar sig glassmeten.
  9. Häll upp glassmassan i en bunke.
  10. Rör i gelatinblad så det löser sig.
  11. Ta upp vaniljstången. Sila gärna glassmassan genom en sil om den är klumpig. Kyl i vattenbad (häll upp kallt vatten i köksvasken och ställ i bunken).
  12. Hit kan du förbereda glassmeten och låt den stå och kallna minst 4 timmar i kylen. Gärna över natten eller om du gör den på morgonen så kan du frysa glassen på kvällen.
  13. Kör glassmeten i en glassmaskin enligt maskinens instruktioner.
  14. Eller frys den i en bunke i frysen och ta ut och mixa någon minut med elvisp efter 1,5 timme och sedan varje timme tills glassmassan är krämig och fin glass.
  15. Riv chokladen och blanda runt den i glassen.
  16. Servera glassen nygjord eller frys in den till senare. Då stelnar och fryser den också till lite extra.
  17. Låt också gärna glassen stå framme lite innan servering om du fryst den väl efter du tillverkat den.
E-mail
Medel: 4.4 (5 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 166 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-09-10

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.