Glass med chokladbitar Stracciatella

Glass med chokladbitar. Stracciatella. Hemgjord vaniljglass med riven, krossad choklad.
Garnera gärna med lite extra riven choklad samt färska skivade jordgubbar och citronmeliss. Vispad grädde är också god till.
Ett tips är att skölja glasskopan i hett vatten så är din hemgjorda vaniljglass lättare att göra snygga kulor av vid servering.
Du kan laga hemgjorda glassvåfflor att servera glassen i - sök recept här på receptfavoriter.se.

6 portioner glass med chokladbitar Stracciatella

  • Förberedelse: 4 tim 30 min
  • Tillagning: 2 tim
  • Klart på: 6 tim 30 min

Ingredienser

  • 2,5 dl vispgrädde
  • 5 dl mjölk, standard
  • 0,5 vaniljstång
  • 6 äggulor
  • 1,75 dl strösocker
  • 1 gelatinblad
  • 50 gram grovt riven choklad som ex. 70% Lindt

Tillagning

  1. Häll grädde och mjölk i en stor kastrull.
  2. Lägg gelatinbladet i en skål med kallt vatten.
  3. Halvera vaniljstången. Dela den halva vaniljstången på längden. Skrapa ur vaniljfröna och rör ut i mjölken. Tillsätt den urgröpta vaniljstången.
  4. Värm gräddmjölken till 80 grader och rör då och då (försiktigt så den inte kokar över eller bränns).
  5. Ta av från värmen och låt stå och svalna lite medan du vispar ägg och socker.
  6. Vispa ägg och socker fluffigt i en bunke några minuter - helst med en elvisp.
  7. Tillsätt den heta gräddmjölken till äggskummet under kraftig vispning (ev. med elvispen).
  8. Häll tillbaks glassblandningen i kastrullen igen och värm sakta under omrörning till 80 grader - precis under kokpunkten då glassmeten börjar tjockna och första bubblan kommer. Koka ej - för då spricker och grynar sig glassmeten.
  9. Häll upp glassmassan i en bunke.
  10. Rör i gelatinblad så det löser sig.
  11. Ta upp vaniljstången. Sila gärna glassmassan genom en sil om den är klumpig. Kyl i vattenbad (häll upp kallt vatten i köksvasken och ställ i bunken).
  12. Hit kan du förbereda glassmeten och låt den stå och kallna minst 4 timmar i kylen. Gärna över natten eller om du gör den på morgonen så kan du frysa glassen på kvällen.
  13. Kör glassmeten i en glassmaskin enligt maskinens instruktioner.
  14. Eller frys den i en bunke i frysen och ta ut och mixa någon minut med elvisp efter 1,5 timme och sedan varje timme tills glassmassan är krämig och fin glass.
  15. Riv chokladen och blanda runt den i glassen.
  16. Servera glassen nygjord eller frys in den till senare. Då stelnar och fryser den också till lite extra.
  17. Låt också gärna glassen stå framme lite innan servering om du fryst den väl efter du tillverkat den.
E-mail
Inga röster än

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Blåbärstips

Här hittar du recept och lite intressanta fakta om blåbär - som är ett falskt bär - egentligen är det en liten frukt men vi kallar det ändå bär. Baka blåbärspaj, gör blåbärssylt eller annat gott med vora goda blåbär. 

Läs mer

Lingon - skogens röda guld

I skogen kan man ännu hitta lingon. Fram till första frosten brukar man säga att lingonen är fina att plocka. Här hittar du recepten du behöver för lingonsylt, rårörda lingon, lingondricka, lingonparfait med mera.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer

Färsk svensk majs

Tidig höst är säsong för fin och god svensk söt majs. Enkelt och gott är kokt majskolv med smör, flingsalt och nymalen svartpeppar men det finns även mycker mer man kan laga med god majs - prova majssoppa eller plättar. Dessutom passar majs som tillbehör till det mesta. Och är du trött på burkmajs så passa på nu när majsen är billig att frysa in färsk kokt majs i lagom portionspåsar. 

Läs mer

Mexikansk streetfood

Mexikansk gatumat gillar jag skarpt - gott, nyttigt och så starkt man vill ha det. Tacomys och Texmex-buffé har sin charm - när du vill prova lite mer Mexikansk mat och laga från grunden med långstekt kött, salsor, guacamole, tostadas, chilisåser och annat gott så hittar du recept och tips här. 

Läs mer