Körsbärsglass
Gör egen körsbärsglass med grädde, ägg och körsbär. En krämig gräddglass med god smak samt fin färg av körsbär.
Tillagning
- Tina frysta körsbär. Eller skölj, dela och kärna ur färska körsbär. Mixa eller hacka grovt eller lägg ett måttkanna och klipp sönder i bitar med sax.
- Lägg gelatinblad i en skål med kallt vatten.
- Blanda grädde samt honung i en kastrull.
- Värm under omrörning till 80 grader.
- Vispa ihop ägg, socker och vaniljpulver i en bunke.
- Tillsätt den heta grädden till äggen lite i taget under vispning.
- Häll tillbaks glassblandningen i kastrullen igen och värm under omrörning till 90 grader tills smeten börjar tjockna. Koka ej - för då spricker och grynar sig glassmeten.
- Häll över i en bunke. Tillsätt gelatinblad och rör ut det.
- Blanda i körsbären. Spara 1/2 dl till senare.
- Låt svalna helt.
- Ställ glassmassan i kylen i minst 4 timmar eller över natten. Man kan också göra glassmassan på morgonen och sen glassen på kvällen.
- Kör glassmeten i en glassmaskin enligt tillverkarens instruktioner. Jag körde den i glassmaskin i 40 minuter.
- Lägg över glassen i en plastburk på ca 1 liter. Lägg över den sista 1/2 dl körsbären och vänd ner dem i glassen. Sätt på lock och frys in i ca 4 timmar eller längre. Ta fram den att tina 5 minuter innan servering. Glassen kan även serveras direkt.
- Servera körsbärsglassen med valfria tillbehör. Jag hade mandelbiscottis, chokladdekor samt citronmeliss på. Skopa upp glassen med en glasskopa som du värmt i ett glas med hett vatten.
Serveringsförslag
- Jag serverade glassen i glasscoupe-glas och garnerade jag med mandelbiscottis, chokladdekoration samt citronmeliss.
- Fler förslag är att toppa med färska körsbär eller andra bär som jordgubbar, hallon eller blåbär; mini-maränger, chokladrån och myntablad.
- Vidare kan glassen serveras i lyxiga mandelkorgar eller hemgjorda glassvåfflor.
- Glassen passar även som tillbehör till paj, kompotter, i glasscoupe med andra glassar eller sorbeter med mera.
Tips
- Ett tips är att skölja glasskopan i hett vatten så är det lättare att göra snygga kulor vid servering.
- Låt gärna glassen stå framme 5 minuter att mjukna så är den lättare att kula upp om du fryst den efter du tillverkat den.
Varianter
- Du kan göra glassen på frysta tinade eller färska urkärnade körsbär.
- Vaniljpulver är valfritt att ha i. Kan bytas mot 1/4 urskrapad vaniljstång.
- 1 droppe bittermandelolja kan man också ha i.
Uppskattat näringsvärde per portion: 190 kcal