Glass med lemoncurd
Glass med lemoncurd är en slags citronglass smaksatt med engelsk citronmarmelad även kallad lemoncurd.
Tillagning
- Lägg gelatinbladet i en skål med kallt vatten.
- Häll grädde och mjölk i en stor kastrull.
- Värm gräddmjölken till 80 grader och rör då och då (försiktigt så den inte kokar över eller bränns).
- Ta av från värmen. Låt stå medan du vispar ägg och socker.
- Vispa ägg och socker fluffigt i en bunke ca 4 minuter med en elvisp.
- Tillsätt den varma gräddmjölken till äggvispet lite i taget under kraftig vispning.
- Häll tillbaks glassblandningen i kastrullen igen och värm sakta under omrörning till 80-85 grader tills glassmeten börjar tjockna. Ta av från värmen. Koka ej för då spricker och grynar sig glassmeten.
- Häll upp glassmassan i en bunke.
- Tillsätt 1/3 av lemoncurden, 0,5 dl.
- Krama ur gelatinbladet och tillsätt det. Rör så det löser sig.
- Kyl i vattenbad - häll upp kallt vatten i köksvasken och ställ i bunken.
- Låt glassmassan stå i kylen över natten.
- Häll glassmeten i en glassmaskin. Kör enligt maskinens instruktioner. I min maskin tog det 35-40 minuter. Jag fick dela upp smeten på två omgångar - 5 dl varje gång. Jag hade 9 dl glassmassa totalt. Jag fick då ut 2 liter glass.
- Efter ca 30 minuter eller 3/4 av tiden när glassmaskinen nästan slutat att snurra tillsätter du resten av lemoncurden. Ett alternativ är att tillsätta resten av lemoncurden när glassen är färdig och blanda grovt när du skopat över glassen i en plastburk - då får du en ripple av lemoncurd.
- Ös upp glassen i en plastburk med lock på minst 2 liter.
- Glassen kan serveras nygjord - då smälter den snabbt. Jag brukar dock frysa in den minst några timmar eller över natten så stelnar den till extra och smälter den inte så snabbt vid servering.
- Ett tips är att skölja glasskopan i hett vatten så är det lättare att göra snygga kulor av vid servering. Låt gärna glassen stå framme ca 5 minuter innan servering om den legat i frysen.
Serveringsförslag
- Servera lemoncurdglassen på valfritt vis eller till desserter.
- Jag hade serverade 2 kulor glass i glasskålar med färska jordgubbar, citronmeliss och minimarschmallows.
- Fler förslag är rivet citronskal, salt kolasås och minimaräger.
- Vidare kan du toppa med blåbär, hallon; rårörda varma bär; frukt som banan; vispad grädde; strössel, mandelbiscottis, rostade nötter eller kanderade nötter, sylt som hallonsylt, jordgubbssylt eller hjortronsylt.
- Passar även som tillbehör till desserter, pajer och bakverk.
- Eller som kulglass i hemgjorda glassvåfflor med topping.
Förberedelse
Köp färdig från förslagsvis Robertssons eller Mackays eller gör egen lemoncurd. Det som blir över kan du ha som marmelad.
Tips
Du behöver en glassmaskin eller kolla in tips att frysa glass utan maskin här.
Uppskattat näringsvärde per portion: 167 kcal