Blåbärsglass
Hemgjord vaniljglass med rårörda blåbär blir en fantastiskt god glass.
Glassen kan du laga med eller utan glassmaskin - bäst och enklast är det med glassmaskin.
Tillagning
- Lägg gelatinblad i en skål med kallt vatten. Rör och mosa ihop blåbären i en skål.
- Blanda grädde samt honung i en stor kastrull.
- Värm försiktigt under omrörning till ca 80 grader.
- Vispa ägg och socker fluffigt i en bunke några minuter - helst med en elvisp.
- Tillsätt den heta grädden till äggskummet under kraftig vispning.
- Häll tillbaks glassblandningen i kastrullen igen och värm sakta under omrörning till 80 grader. Koka ej - för då spricker och grynar sig glassmeten.
- Häll över i en bunke och tillsätt gelatinblad och rör ut det.
- Tillsätt hälften av de rårörda blåbären.
- Kyl i vattenbad ex. häll upp kallt vatten i köksvasken och ställ i bunken.
- Ställ gärna glassmassan i kylen i minst 4 timmar eller över natten. Man kan också göra glassmassan på morgonen och sen glassen på kvällen.
- Kör glassmeten i en glassmaskin enligt tillverkarens instruktioner.
- Tillsätt resten av blåbären på slutet så de hastigt vänds runt med glassen. För över i en plastburk eller avlång brödform. Frys in i någon timme i frysen att stelna till. Eller fram till servering.
- Är glassen hårt fryst så ta fram den att tina någon halvtimme innan servering.
- Har du ingen glassmaskin kan du frysa glassen i en bunke i frysen och ta ut och mixa någon minut med elvisp efter 1,5 timme och sedan varje timme tills glassmassan är krämig och fin glass.
Serveringsförslag
- Servera gärna garnerad med lite färska blåbär och citronmeliss.
- Om du vill kan du servera glassen i hemgjorda glassvåfflor.
Uppskattat näringsvärde per portion: 354 kcal