Blåbärsglass

Hemgjord vaniljglass med rårörda blåbär blir en fantastiskt god glass. Recept med eller utan glassmaskin.
Servera gärna garnerad med lite färska blåbär och citronmeliss. Om du vill kan du servera glassen i hemgjorda glassvåfflor - sök recept här på receptfavoriter.se

4 portioner blåbärsglass

  • Förberedelse: 4 tim 20 min
  • Tillagning: 2 tim
  • Klart på: 6 tim 20 min

Ingredienser

  • 3 dl grädde
  • 2,5 dl rårörda blåbär
  • 1 dl strösocker
  • 4 äggulor
  • 2 tsk honung
  • 1 blad gelatin

Tillagning

  1. Lägg gelatinblad i en skål med kallt vatten.
  2. Blanda grädde samt honung i en stor kastrull.
  3. Värm försiktigt under omrörning till ca 80 grader.
  4. Vispa ägg och socker fluffigt i en bunke några minuter - helst med en elvisp.
  5. Tillsätt den heta grädden till äggskummet under kraftig vispning.
  6. Häll tillbaks glassblandningen i kastrullen igen och värm sakta under omrörning till 80 grader - precis under kokpunkten då glassmeten börjar tjockna. Koka ej - för då spricker och grynar sig glassmeten.
  7. Häll upp i en bunke och tillsätt gelatinblad och rör ut det.
  8. Tillsätt hälften av de rårörda blåbären.
  9. Kyl i vattenbad ex. häll upp kallt vatten i köksvasken och ställ i bunken.
  10. Ställ gärna glassmassan i kylen i minst 4 timmar eller över natten. Man kan också göra glassmassan på morgonen och sen glassen på kvällen.
  11. Kör glassmeten i en glassmaskin enligt tillverkas instruktioner.
  12. Vänd i resten av blåbären och lägg i en plastburk. Frys in i någon timme i kylen att stelna till. Eller fram till servering.
  13. Är glassen hårt fryst så ta fram den att tina någon halvtimme innan servering.
  14. Har du ingen glassmaskin kan du frysa glassen i en bunke i frysen och ta ut och mixa någon minut med elvisp efter 1,5 timme och sedan varje timme tills glassmassan är krämig och fin glass.
E-mail
Medel: 5 (2 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Säsong för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer

Smoothies - både gott och nyttigt

Frukt och bär går alltid hem i flytande form. Även hos de mest frukt och bär-vägrande personer. Så fram med mixern fixa läskande, nyttiga och goda smoothies. Gör en stor laddning vetja och ställ i kylen i en kanna. Vips så är den kalla goda smoothien slut och alla nyttigheter fick ni på köpet. 

Läs mer

Blanda egna drinkar och cocktails

Bli bartender för en kväll. Här är tips på hur du sätter upp en liten minibar hemma. Skippa raggargroggen och bjud på någon klassiker eller udda obskyr drink. Här är lite fakta, recept, utrustning och andra praktiska tips för att lyckas med cocktails hemma. 

Läs mer

Fixa en söt avslutning

Här är några enkla desserter alla kan laga och som kan förberedas i god tid. Och fortsätt inte med samma sura rödvin till desserten. Det är det enklaste knepet som finns att köpa ett sött gott vin till desserten för en garanterat lyckad avslutning på middagen.   

Läs mer