Blåbärsglass

Hemgjord vaniljglass med rårörda blåbär blir en fantastiskt god glass.

Glassen kan du laga med eller utan glassmaskin - bäst och enklast är det med glassmaskin.

4 portioner blåbärsglass

  • Förberedelse: 4 tim 20 min
  • Tillagning: 2 tim
  • Klart på: 6 tim 20 min

Ingredienser

  • 3 dl grädde
  • 2,5 dl rårörda blåbär
  • 1 dl strösocker
  • 4 äggulor
  • 2 tsk honung
  • 1 blad gelatin

Tillagning

  1. Lägg gelatinblad i en skål med kallt vatten. Rör och mosa ihop blåbären i en skål.
  2. Blanda grädde samt honung i en stor kastrull.
  3. Värm försiktigt under omrörning till ca 80 grader.
  4. Vispa ägg och socker fluffigt i en bunke några minuter - helst med en elvisp.
  5. Tillsätt den heta grädden till äggskummet under kraftig vispning.
  6. Häll tillbaks glassblandningen i kastrullen igen och värm sakta under omrörning till 80 grader. Koka ej - för då spricker och grynar sig glassmeten.
  7. Häll över i en bunke och tillsätt gelatinblad och rör ut det.
  8. Tillsätt hälften av de rårörda blåbären.
  9. Kyl i vattenbad ex. häll upp kallt vatten i köksvasken och ställ i bunken.
  10. Ställ gärna glassmassan i kylen i minst 4 timmar eller över natten. Man kan också göra glassmassan på morgonen och sen glassen på kvällen.
  11. Kör glassmeten i en glassmaskin enligt tillverkarens instruktioner.
  12. Tillsätt resten av blåbären på slutet så de hastigt vänds runt med glassen. För över i en plastburk eller avlång brödform. Frys in i någon timme i frysen att stelna till. Eller fram till servering.
  13. Är glassen hårt fryst så ta fram den att tina någon halvtimme innan servering.
  14. Har du ingen glassmaskin kan du frysa glassen i en bunke i frysen och ta ut och mixa någon minut med elvisp efter 1,5 timme och sedan varje timme tills glassmassan är krämig och fin glass.

Serveringsförslag

  • Servera gärna garnerad med lite färska blåbär och citronmeliss.
  • Om du vill kan du servera glassen i hemgjorda glassvåfflor.
E-mail
Medel: 4.9 (10 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 354 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2020-11-17