Blåbärsglass

Hemgjord vaniljglass med rårörda blåbär blir en fantastiskt god glass. Recept med eller utan glassmaskin.
Servera gärna garnerad med lite färska blåbär och citronmeliss. Om du vill kan du servera glassen i hemgjorda glassvåfflor - sök recept här på receptfavoriter.se

4 portioner blåbärsglass

  • Förberedelse: 4 tim 20 min
  • Tillagning: 2 tim
  • Klart på: 6 tim 20 min

Ingredienser

  • 3 dl grädde
  • 2,5 dl rårörda blåbär
  • 1 dl strösocker
  • 4 äggulor
  • 2 tsk honung
  • 1 blad gelatin

Tillagning

  1. Lägg gelatinblad i en skål med kallt vatten.
  2. Blanda grädde samt honung i en stor kastrull.
  3. Värm försiktigt under omrörning till ca 80 grader.
  4. Vispa ägg och socker fluffigt i en bunke några minuter - helst med en elvisp.
  5. Tillsätt den heta grädden till äggskummet under kraftig vispning.
  6. Häll tillbaks glassblandningen i kastrullen igen och värm sakta under omrörning till 80 grader - precis under kokpunkten då glassmeten börjar tjockna. Koka ej - för då spricker och grynar sig glassmeten.
  7. Häll upp i en bunke och tillsätt gelatinblad och rör ut det.
  8. Tillsätt hälften av de rårörda blåbären.
  9. Kyl i vattenbad ex. häll upp kallt vatten i köksvasken och ställ i bunken.
  10. Ställ gärna glassmassan i kylen i minst 4 timmar eller över natten. Man kan också göra glassmassan på morgonen och sen glassen på kvällen.
  11. Kör glassmeten i en glassmaskin enligt tillverkas instruktioner.
  12. Vänd i resten av blåbären och lägg i en plastburk. Frys in i någon timme i kylen att stelna till. Eller fram till servering.
  13. Är glassen hårt fryst så ta fram den att tina någon halvtimme innan servering.
  14. Har du ingen glassmaskin kan du frysa glassen i en bunke i frysen och ta ut och mixa någon minut med elvisp efter 1,5 timme och sedan varje timme tills glassmassan är krämig och fin glass.
E-mail
Medel: 5 (2 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad på Restauranghögskolan i Grythyttan och har ett Advanced Certificate i drycker. Jag är medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine Pro, Slowfood och Sveriges Matskribenters Förening. 

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kyckling, kycklingspett, kycklingfilé, kycklinggrytor och soppor. Vi svenskar gillar kyckling i alla former - på 20 år har vi fördubblat konsumtionen.

Läs mer

Saftig babka med kanel- och valnötsfyllning

Här är det enkla receptet. 

Läs mer

Sponsrat