Lingonpäron med knäckflarn och vaniljglass

Introduktion och förberedelse

Bjud på klassiska lingonpäron med knäckflarn och vaniljglass till dessert. Inkokta päron i lingon blir vackert röda och kan förberedas i god tid.

Hållbarhet

Lingon har en konserverande verkan och förr var det vanligt att koka in päron och andra frukter i lingon så höll de sig med fin C-vitamin hela vintern.

Då jag ej har provat att spara dem så länge så håller de iallafall några dagar minst i kylen med lock. Du kan dubbla lagen för att ha mycket lag så den täcker.

Vill man spara dem länge och vara säker på att de håller sig kan man ha i lite natriumbensoat konserveringsmedel enligt paket ca 1/2 krm.

Framförhållning

De blir bara godare efter något dygn så mitt förslag är att laga dem 1-3 dagar innan.

En timmes tillagning är för att päronen ska hinna svalna i lagen innan servering.

Portionsberäkning

Använder du stora päron så räcker en halva till en portion till dessert. Mindre päron är det gott med två halvor vardera.

4 portioner lingonpäron med knäckflarn

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 1 tim
  • Klart på: 1 tim 20 min

Ingredienser

  • 4 päron
  • 2 dl outspädd lingondricka (ex Jokk)
  • 2 dl vatten
  • 1/2 kanelstång
  • 1/2 stjärnanis
  • KNÄCKFLARN: 75 gram smör
  • 1 dl havregryn
  • 1 dl vetemjöl
  • 1 dl socker
  • 2 msk grädde
  • 2 msk sirap
  • 0,5 tsk bakpulver
  • Tillbehör: 1 liter vaniljglass

Tillagning

  1. LINGONPÄRON: Skala päronen men behåll pinnen. Dela dem och skär bort kärnhuset.
  2. Blanda och koka upp lagen i en kastrull.
  3. Lägg i päronen. Koka i ca 25 minuter. Se till så att lagen täcker päronen. Vänd dem någon gång.
  4. Lingonpäronen är godast om de serveras dagen efter de kokts så att de fått smak av lagen en natt i kylen.
  5. KNÄCKFLARN TILL DESSERT: sätt ugnen på 200 grader. Smält smöret och blanda alla ingredienser i en skål till en smidig smet. Låt smeten svälla minst 10 minuter.
  6. Klicka ut små klickar (1 tsk i storlek) på bakplåtspapper och grädda i ca 7 minuter i mitten av ugnen.
  7. Ta ut och låt svalna. Om du vill kan du böja flarnen när de svalnat lite över ett en folierulle.
  8. SERVERING: Lägg upp ett päron var på desserttallrikar (kan vara djupa). Skeda över lite lag. Lägg en eller två kulor vaniljglass och ett eller två flarn på toppen eller vid sidan.
E-mail
Medel: 4.5 (6 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 235 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2020-05-27