Lingonpäron med knäckflarn och vaniljglass

Introduktion och förberedelse för tillagning

Bjud på klassiska lingonpäron med knäckflarn och vaniljglass till dessert. Inkokta päron i lingon blir vackert röda och kan förberedas i god tid.

Lingon har en konserverande verkan och förr kunde man koka in päron och andra frukter i lingon så höll de sig med fin C-vitamin hela vintern.

En timmes tillagning är för att päronen ska hinna svalna i lagen innan servering. De får gärna ligga längre i lagen så blir de ännu godare.

Använder du stora päron så räcker en halva till en portion till dessert. Mindre päron är det gott med två halvor vardera.

4 portioner lingonpäron med knäckflarn

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 1 tim
  • Klart på: 1 tim 20 min

Ingredienser

  • 4 päron
  • 2 dl outspädd lingondricka (ex Jokk)
  • 2 dl vatten
  • 1 kanelstång
  • 1 stjärnanis
  • KNÄCKFLARN: 75 gram smör
  • 1 dl havregryn
  • 1 dl vetemjöl
  • 1 dl socker
  • 2 msk grädde
  • 2 msk sirap
  • 0,5 tsk bakpulver
  • Tillbehör: 1 liter vaniljglass

Tillagning

  1. LINGONPÄRON: Skala päronen men behåll pinnen. Dela dem och skär bort kärnhuset.
  2. Blanda och koka upp lagen i en kastrull.
  3. Lägg i päronen. Koka i ca 25 minuter. Se till så att lagen täcker päronen. Vänd dem någon gång.
  4. Lingonpäronen är godast om de serveras dagen efter de kokts så att de fått smak av lagen en natt i kylen.
  5. KNÄCKFLARN TILL DESSERT: sätt ugnen på 200 grader. Smält smöret och blanda alla ingredienser i en skål till en smidig smet. Låt smeten svälla minst 10 minuter.
  6. Klicka ut små klickar (1 tsk i storlek) på bakplåtspapper och grädda i ca 7 minuter i mitten av ugnen.
  7. Ta ut och låt svalna. Om du vill kan du böja flarnen när de svalnat lite över ett en folierulle.
  8. SERVERING: Lägg upp ett päron var på desserttallrikar (kan vara djupa). Skeda över lite lag. Lägg en eller två kulor vaniljglass och ett eller två flarn på toppen eller vid sidan.
E-mail
Medel: 4.4 (5 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-04-20

Författare:

Välkommen till mina receptfavoriter. Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Här hittar du över 4000 recept jag provlagat, fotat och skrivit ner. Läs mer om mig.