Saffransglass
Gul och god hemgjord saffransglass. Glassen passar kanske bäst till jul och advent men även när som helst för dig som gillar saffran.
Tillagning
- Stöt saffran i en mortel. Blanda ev. med brännvin så får du ut mer smak av saffran (som löser sig i alkohol).
- Lägg gelatinblad i en skål med kallt vatten.
- Koka upp grädde med saffran under omrörning. Ta av från värmen.
- Vispa äggulorna med socker fluffigt i en stor skål.
- Vispa sedan ner den varma grädden i äggulorna.
- Häll tillbaka i kastrullen och värm försiktigt till 80 grader. Ta av från värmen.
- Rör i gelatinblad och låt de lösas upp.
- Häll upp i en bunke och låt svalna. Ställ att kallna i kylen i några timmar eller över natten så får glassen bäst smak.
- Kör glassmassan i glassmaskin eller gör glassen för hand.
- Servera glassen nygjord eller frys in den i en bunke till senare. Då stelnar den också mer om du önskar det.
- Hemgjord glass med två bunkar och is: Ta en stor rostfri bunke och fyll till hälften med is, vatten och några msk salt. Ställ sedan ner en något mindre rostfri bunke i is och saltvattnet (som nu håller ca -3 grader). Låt massan frysa runt kanterna i några minuter och rör då och då tills glassen stelnat.
- Du kan också göra glassen i frysen i en behållare som du tar fram och rör då och då.
Serveringsförslag
- God att fylla i glassrån.
- Kan serveras och garneras med färska bär som hallon, blåbär, hjortron osv.
- Vidare passar lättvispad grädde och skivad banan.
- Minimarschmallows, maränger, saffransskorpor, knäckflarn, mandelkorgar, pepparkakor - hela eller smulade; eller glassrån passar också att garnera glassen med.
- God till efterrätter som pepparkakskladdkaka och pepparkakssandwich.
Lättlagad variant utan glassmaskin
Om du vill kan du laga glassen som en parfait genom att helt enkelt hälla glassmassan i en avlång brödform klädd med gladplast eller i portionsformar och frysa några timmar. Ta fram och tina i kylen 30 minuter innan servering.
Uppskattat näringsvärde per portion: 186 kcal