Crème fraiche med paprika och chili
En kall lättlagad crème fraichesås med paprikapulver och chili som Ancho chili samt Chipotle chili; lökpulver, vitlökspulver, vitvinsvinäger och honung.
Tillagning
- Lägg upp halva burken crème fraiche i en skål.
- Tillsätt paprikapulver, vitlökspulver, lökpulver, chilipulver, salt, peppar, honung och vinäger.
- Rör om till en slät sås.
- Vänd i resten av crème fraichen. Rör du för mycket så blir såsen tunn.
- Såsen är klar att servera. Låt gärna stå i kylen några timmar eller över natten att få rundare smak.
Serveringsförslag
- God som kall sås till grillat kött som entrecote, kycklingspett, fläskkött, lax eller grönsaker.
- Vidare till rätter med klyftpotatis eller pommes frites.
- Som kall sås på buffé, till räkor, skaldjur, kräftor och till paj.
Framförhållning
Gör gärna såsen dagen innan eller några timmar innan så den får stå och få rundare smak.
Varianter
- Du kan byta vitlökspulver mot 1/2 klyfta färsk pressad vitlök.
- Vidare kan du byta till valfritt chilipulver eller ta 2 tsk färsk hackad röd chili, 1/2 tsk chiliflakes, några tsk sriracha chilisås eller annan chili efter tycke.
- Honung kan bytas mot socker.
- Vit vinäger kan bytas mot röd vinäger, äppelcidervinäger eller färskpressad citron eller lime.
Uppskattat näringsvärde per portion: 103 kcal