Glass i stora lass

Hemgjord glass Gillar du glass så kommer du att älska hemgjord glass. Investera i en riktig glassmaskin så har du kanongod glass när du vill. Glassmassan som är grunden till glassen kan man ha i kylen i flera dagar. Förslagsvis vaniljglass-grund. Sedan är det bara att köra lite glass vid behov och ev. smaksätta med bär, godis, frukt eller choklad.

Här hittar du tips och recept på hur man lagar hemgjord glass i glassmaskin eller för hand.

Inget går upp mot nygjord hemlagad glass. Gjord med riktig mjölk, grädde, ägg och fin vanilj kan en vanlig vaniljglass med enkel hallonsås bli bland de godaste desserter. Här hittar du goda glassrecept som grundrecept på vaniljglass samt andra smaker med cookies, hackad choklad, godis, hallon, blåbär, saffran, banan med flera.

Klassisk vaniljglass

En god vaniljglass är här grunden till flera olika glassar med smak som blåbärsglass och jordgubbsglass. Ett tips är därför att laga en stor sats vaniljglass. I denna kan man sedan röra i den smaksättning man vill ex. grovt mosade jordgubbar, hallon, blåbär, banan eller krossat godis, kakor eller grovt riven choklad med mera. Nedan hittar du flera smaker och varianter.

 

Lite om glassmaskiner

Man behöver ingen glassmaskin men det är enkelt och smidigt. Numer finns prisvärda semiproffsmaskiner för hemmabruk som har en kompressor och vev som rör runt glassen. Till glassarna i denna artikel har jag använt en maskin av märket Wilfa (se bild) som kostar runt 2000 kr - det finns andra märken och prisklasser också. Man häller i glass-smeten och sedan fryser den glassen ca 40-50 minuter under omrörning. Sedan kan man servera glassen direkt eller frysa in den så att den stelnar ytterligare.

En proffsmaskin kan kosta 100 000-200 000 kr men fryser glass på några minuter, kontinuerligt och med högre kvalitet som passar att frysa in och sälja om du har glasskiosk.

Snäppet under i pris från semiproffsmaskiner med fryskompressor hittar vi glassmaskiner där man först fryser i kärlet där man sedan fryser glassen. Då får man ha lite framförhållning. Flera av dessa maskiner funkar helt ok om man bara ska göra en omgång glass och planerar i god tid. Ofta vill man låta glass-smeten stå över natten eller iaf från tidig morgon om man ska göra glass på kvällen. Då kan man likaväl frysa in sin skål till glassmaskinen. 

Hemgjord glass utan maskin

Alternativ 1: Har man ingen maskin alls så går det bra att göra glass ändå. Man kan helt enkelt frysa glass-smeten i en bunke och ta ut efter 1,5 timmar och mixa någon minut med elvisp. Upprepa sedan varje timme tills glassmassan är krämig och fin glass.

Alternativ 2: Ett annat alternativ är med två stora rostfria bunkar - en lite mindre än den andra - samt plats i frysen för den större bunken. Häll vatten i den stora bunken till ungefär en fjärdedel. Sätt i den andra bunken och sätt i en tyngd så att vattnet trycks upp runt kanterna. Tyngden kan exempelvis vara en stenmortel. Sätt in bunkarna i frysen och frys vattnet - tar ca 3-4 timmar. Häll glassmassan i den frysta bunken (ta upp tyngden först) och vispa glassmassan med elvisp rätt sakta i tio minuter. Sätt in bunken i frysen igen i en kvart. Ta ut och vispa vaniljglassen igen och snart så har du en smidig och krämig vaniljglass.Tips på glassmaskin Numer finns prisvärda semiproffsmaskiner för hemgjord glass. Dessa har en kompressor som fryser glassen under omrörning. Billigare glassmaskiner där man fryser behållaren först funkar också rätt bra. Gillar man glass så är en riktig glassmaskin en långsiktig investering. Glassmaskinen på bilden blev bäst i test och är från Wilfa ICM-C15. Jag tiggde till mig att prova den och har använt den till de flesta glassarna i denna artikel. Den kostar strax under 2000 kr. Det blir runt 1,5 liter glass lagom för 4-6 portioner åt gången på lite under en timme.

Gör glass-smeten minst 4 timmar innan

Glassen blir godast om du blandar glass-smeten i god tid och ställer i kylen några timmar - helst över natten. Då sväller proteiner och smakerna blir bättre - speciellt vaniljsmaken. Mitt tips är att först göra glass-smeten och låta svälla i kylen dagen innan.

Glassmet kan man förvara några dagar i kylen - då kan du göra glass när du önskar - på beställning (à la minute) som man säger i köket. Då kan du servera supergod nygjord glass direkt från maskinen - eller frysa in så många omgångar glass du behöver för att servera senare. Ett till tips är att mixa glass-smeten innan du kör den i maskinen efter den stått i kylen. Kör några sekunder med en stavmixer - då blir glassen extra luftig. 

Godast är glassen nygjord

Godast är hemgjord glass direkt från glassmaskinen eller om du gör den i bunke. De billigare maskinerna för hemmabruk - även om de har kompressor och vev - ger mindre bubblor i glassen varför den är godast nygjord. Och blir rätt hård i frysen. Riktiga proffsmaskiner i prisklass 150-200 000 kr fryster glassen mycket snabbare - på några minuter - och ger en glass man kan frysa in med gott resultat. Så är det inte med billigare maskiner för hemmabruk som tar längre tid att frysa glassen - denna glass är dock mycket god nygjord såklart. Hemgjord vaniljglassHemgjord vaniljglass blir mycket godare än många köpta glassmärken. Dessutom vet du att det är riktiga ingredienser i den som ägg, grädde, socker, vaniljstång och mjölk

Smaksätt glassen

Glass kan smaksättas på massor av vis. Grunden är oftast en vaniljglass som man sedan rör i den smaksättning man vill ha. Använd fantasin. Här hittar du några varianter på glass med mixade jordgubbar, mosade blåbär, mosade hallon, mosade bananer, krossat och grovhackat godis som Non stop, Plopp och choklad; kakdeg och kakor samt riven choklad (stracchiatella) och en variant med saffran.  

 BlåbärsglassBlåbärsglass. Hemgjord vaniljglass med rårörda blåbär. Enkelt och genialiskt gott med massor av färska blåbär och äkta glass. Glass med kakdegGlass med kakdeg är en amerikansk klassiker. Istället för kakdeg kan du ta krossade kakor av valfri sort. Här Ökensandkakor till garnering och kakdeg i glassen. Med vaniljglass som grund kan man smaksätta som man vill med kakor eller godis.

Grundrecept på vaniljglass
Aldrig mer köpeglass - hemgjord vaniljglass är oslagbart gott. Glass utan tillsatser med äkta råvaror som ägg, grädde, mjölk och vaniljstång. 

Hemgjord gräddglass
En något krämigare och fylligare glass med mer grädde.Jordgubbsglass
En fräsch och god glass med färska mosade jordgubbar och vaniljglass som grund. 

Hallonglass
Vaniljglass med rårörda hallon. 

Blåbärsglass
Vaniljglass med rårörda blåbär. 

Glass med godis
Med vaniljglass som grund kan du blanda i det du önskar ex. ditt favoritgodis. 

Glass med kakdeg
Vaniljglass med kakdeg och krossad choklad är en amerikansk klassiker.

 

Hemgjorda glassvåfflor Hemgjorda glassvåfflor är väl värt besväret. Du behöver ett våffeljärn för glassvåfflor sk rånjärn. De finns för runt 300-800 kr. Det tar några glassvåfflor tills man får kläm på det då våfflorna måste formas till strutar når de ännu är heta direkt från våffeljärnet.

Bananglass
En god glass likt vaniljglass fast med massor av god banan. Toppa gärna med minimaränger och riven choklad.

Glass med riven choklad Stracciatella
En italiensk klasssiker med hackad eller grovt riven choklad. Du kan välja mörkare fin choklad eller mjölkchoklad efter tycke. 

Glass med saffran
En fin gul glass med saffranssmak som passar med pepparkakor, grädde och färska bär.

Hemgjorda glassvåfflor eller strutar
Laga egna våffelstrutar till glassen. Du behöver ett glassvåffeljärn.

Fler glassrecept >>

E-mail

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Blåbärstips

Här hittar du recept och lite intressanta fakta om blåbär - som är ett falskt bär - egentligen är det en liten frukt men vi kallar det ändå bär. Baka blåbärspaj, gör blåbärssylt eller annat gott med vora goda blåbär. 

Läs mer

Lingon - skogens röda guld

I skogen kan man ännu hitta lingon. Fram till första frosten brukar man säga att lingonen är fina att plocka. Här hittar du recepten du behöver för lingonsylt, rårörda lingon, lingondricka, lingonparfait med mera.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer

Färsk svensk majs

Tidig höst är säsong för fin och god svensk söt majs. Enkelt och gott är kokt majskolv med smör, flingsalt och nymalen svartpeppar men det finns även mycker mer man kan laga med god majs - prova majssoppa eller plättar. Dessutom passar majs som tillbehör till det mesta. Och är du trött på burkmajs så passa på nu när majsen är billig att frysa in färsk kokt majs i lagom portionspåsar. 

Läs mer

Mexikansk streetfood

Mexikansk gatumat gillar jag skarpt - gott, nyttigt och så starkt man vill ha det. Tacomys och Texmex-buffé har sin charm - när du vill prova lite mer Mexikansk mat och laga från grunden med långstekt kött, salsor, guacamole, tostadas, chilisåser och annat gott så hittar du recept och tips här. 

Läs mer