Korvgrillning och utflyktstips

Ut i naturen - sporta, vandra & grilla

Jag gillar skarpt att komma ut och få njuta med god aptit av medtaget fika, varm choklad, kanske en grillad korv och en muffins eller något annat av tipsen nedan. En fin stund i naturen. Här är lite tips till utflykten och grillning.

Korvtips

Till grillkorv kan du köpa valfri korv. Köper du god och fin råkorv så tänk på att den måste bli helt genomstekt - till skillnad från annan korv. Till korven kan man ha valfria tillbehör. Enklast är med bara korvbröd, senap och ketchup - kanske lite rostad lök med och Bostongurka.

Lyxigare är med räksallad; surkål; kimchi; andra varianter är med finhackad rå gul lök och texmex-salsa. Se till att värm och rosta korvbröden över glöden också så blir det mycket godare. Köp ej färdiga korvbröd de kallar brioche om du ej är mycket förtjust i sött bröd.

Du kan köpa det mesta färdigt eller så kan du baka korvbröd, göra egen bostongurka, göra egen senap, fritera egen lök samt tom göra egen salsicchia-korv. Till grillningen kan man också ha med något mer som potatissallad, bulgursallad, pastasallad eller liknande.

Alternativ till korven

Ett alternativ till att ta med korv är att grilla köttfärs på spett och slå in i platta mjuka tunnbröd tillsammans med sås, sallad, lök och tomat till en slags klämmor eller rullar. Då blir det också gott att ta vegetariska spett - det finns färdiga vegospett som heter Tzay-spett som är mycket goda att ta med och grilla.

Pinnbröd och bananer

Vill du ha något sött så kan du grilla pinnbröd och fylla med smör och sylt. Vidare är grillad hel banan fylld med choklad en klassiker. Riktigt sött och gott är grillade marschmallows. Varning: akta dig och ev. barn då marschmallows blir mycket heta och det är lätt att bränna sig på dem om man smakar på dem innan de svalnat. Låt helst ej barn grilla dem och låt marschmallows svalna helt innan du äter dem eller du ger dem till barn att äta.

Annat gott till utflykt

Baka egna goda frallor eller ta köpebröd och bred mackor att ta med. Fyll med ost, stekt ägg, skinka, köttbullar, prickig korv, leverpastej eller det du gillar. Baka kakor som chocolate chip cookies, muffins eller kanske morotskaka. Eller klassisk radiokaka. Sedan en termos med varm choklad, varm saft eller kaffe förstås.

E-mail

Publicerat: Uppdaterat: 2022-04-20

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.