Brytbröd med kvarg

Introduktion och förberedelse

Saftiga brytbröd eller frallor med kvarg eller kesella. Goda som vanliga frallor till frukost eller som bröd till soppa, vardags, utflykt, picknick eller fest.

Tips är att frysa dem uppskurna sedan är det bara att lägga två skivor brytbröd i rosten och rosta till frukost, soppa eller tillbehör när du är sugen på en fralla.

24 brytbröd, 1 plåt

  • Förberedelse: 1 tim 20 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 1 tim 40 min

Ingredienser

  • 5 dl mjölk 3%
  • 1 pkt färsk jäst
  • 2 msk sirap
  • 1,5 tsk salt
  • 250 gram kvarg eller kesella
  • 3 dl grahamsmjöl
  • 11 dl vetemjöl
  • 2 dl solrosfrön
  • 2 msk smält smör samt 4 msk vatten att pensla bullarna med. Det går även bra att pensla med mjölk.

Tillagning

  1. Värm mjölken med sirap och salt i en kastrull tills den är fingervarm. Rör om.
  2. Smula jästen i en stor degbunke.
  3. Tillsätt en dl av mjölken och rör ut jästen.
  4. Tillsätt resten av mjölken och rör om.
  5. Rör i grahamsmjöl, 10 dl vetemjöl (spara 1 dl vetemjöl till utbakning) och solroskärnor.
  6. Knåda ihop degen fem minuter för hand eller några minuter i maskin.
  7. Täck över degen och låt den jäsa i 30 minuter.
  8. Sätt ugnen på 225 grader varmluft eller 250 grader vanlig ugn.
  9. Ta upp degen på mjölat bakbord.
  10. Dela degen i 24 bitar. Förslagsvis genom att halvera degen, sedan halvera igen och igen till 8 degbitar. Dela dessa i tre bullar vardera till 24 bullar.
  11. Forma degbitarna till runda bullar och placera dem 6x4 så de nuddar varandra rätt tätt i en långpanna med bakplåtspapper.
  12. Låt jäsa övertäckta i 30 minuter.
  13. Smält smör och blanda med lite vatten. Pensla bullarna.
  14. Grädda brytbröden i 15-20 minuter i mitten av ugnen.
  15. Låt svalna några minuter i pannan eller på galler innan du bryter isär dem.
  16. Servera nygräddade eller låt svalna helt och servera senare. Är goda någon dag. Går jättebra att frysa.
E-mail
Medel: 4.7 (6 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 91 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-06-10

Författare:

Välkommen till mina receptfavoriter. Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Här hittar du över 4000 recept jag provlagat, fotat och skrivit ner. Läs mer om mig.

Följ på Youtube, Facebook och sociala medier

Prenumerera på min Youtube-kanal och kolla in mina receptfilmer. Följ på Facebook, Instagram och Pinterest för säsongstips och nya recept.

Läs mer

Gör din egen mozzarella

Gör din egen mozzarellaost från grunden. Det är lättare än man tror och den blir mycket god.

Läs mer

Recept