Radiokaka med Mariekex

Introduktion och förberedelse för tillagning

Radiokakan är kanske den snyggaste kaka som någonsin bakats - en riktig sjuttitalare. Namnet kommer av radiokakans utseende när den skivas upp som påminner om en gammaldags radiohögtalares mönster med horisontella tjocka linjer.

Kakan bakas inte utan lagas av smält kokosfett och choklad som varvas med kex i en form och får stelna. Du kan alltså laga radiokakan utan ugn vilket är bra om man är på landet eller på semester.

1 radiokaka, ca 20 bitar

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 5 tim
  • Klart på: 5 tim 10 min

Ingredienser

  • 250 g kokosfett
  • 200 g mörk blockchoklad eller fin 70% choklad
  • 2 ägg
  • 3 dl florsocker
  • 25 kex, förslagsvis Mariekex

Tillagning

  1. Smält ihop kokosfett och blockchoklad under omrörning på svag värme i en kastrull eller mikrovågsugn. Låt svalna.
  2. Vispa under tiden ägg och florsocker fluffigt.
  3. Vänd ner chokladsmeten i äggsmeten.
  4. Klä en avlång brödform, ca 1,5 liter, med plastfilm eller bakplåts- eller smörgåspapper.
  5. Häll 1 cm chokladsmet i botten och täck med kex, varva därefter chokladsmet och kex i ca 5 lager.
  6. Ställ radiokakan i kylen att kallna och stelna ca 5 timmar eller över natten. Du kan också ställa den i frysen i två timmar om du har bråttom. Förvara i kylen.
  7. Stjälp upp radiokakan ur formen på en skärbräda eller bricka. Lossar den inte så är mitt tips att sänka formen i hett vatten i vasken.
  8. Skär upp radiokakan i 1,5 cm tjocka skivor och servera.
E-mail
Medel: 4.2 (20 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-04-21

Författare:

Välkommen till mina receptfavoriter. Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Här hittar du över 4000 recept jag provlagat, fotat och skrivit ner. Läs mer om mig.