Radiokaka med Mariekex

Introduktion och förberedelse

Radiokakan är kanske den snyggaste kaka som någonsin bakats. En retrokaka som är klassisk för många svenskar.

En kaka som inte bakas

Kakan bakas inte utan lagas - rörs ihop - av kokosfett och choklad som smälts samt blandas med vispat ägg och florsocker till smet vilken varvas med kex i en form. Sedan får kakan stelna.

Du kan laga radiokakan utan ugn vilket är bra om man är på landet eller på semester.

Den håller också länge utan att behöva förvaras i kylen.

Se till att kokosfettet du använder luktar fräscht och ej är gammalt.

Med kakao

Vill du göra kakan med kakao så går det bra också. Uteslut blockchokladen och ta istället 4 msk kakaopulver och öka på mängden kokosfett till 400 gram.

Namnet radiokaka

Enligt wikipedia så råder det olika teorier om varför kakan kallas radiokaka. Kakan kallas även Automobilkaka eller iskaka.

  • En variant är att namnet kommer av radiokakans utseende som när den skivas upp som påminner om en gammaldags radiohögtalares mönster med horisontella tjocka linjer.
  • En annan förklaring är att kakan kan ätas ljudlöst, utan att det knaprar, vilket var en fördel när man lyssnade på radio.
  • Vidare att den fick sitt namn i samband med radioprogrammet Karusellen med Lennart Hyland på 1950-talet.
  • Se även kommentar nedan från vänlig läsare som minns att receptet sändes i ett radioprogram som hette Husmorstimmen på 40-talet och då blev poppis som kakan från radio - radiokakan.

Radiokaka skuren i bitar och serverad till fikat
Radiokaka får ett fint mönster av kexen när den skärs i bitar. Gott till fikat och smälter tack vara kokosfettet rätt likt ischoklad när man äter den.

1 radiokaka, ca 20 bitar

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 5 tim
  • Klart på: 5 tim 10 min

Ingredienser

  • 250 gram kokosfett
  • 200 gram mörk blockchoklad eller fin 70% choklad
  • 2 ägg, medelstora
  • 200 gram florsocker
  • 25 kex, förslagsvis Mariekex, 1 pkt

Tillagning

  1. Smält ihop kokosfett och blockchoklad under omrörning på svag värme i en kastrull eller mikrovågsugn. Låt svalna.
  2. Vispa under tiden ägg och florsocker fluffigt.
  3. Vänd ner chokladsmeten i äggsmeten.
  4. Klä en avlång brödform, ca 1,5 liter, med plastfilm eller bakplåts- eller smörgåspapper.
  5. Häll 1 cm chokladsmet i botten och täck med kex. Varva därefter chokladsmet och kex i cirka 5 lager.
  6. Ställ radiokakan att svalna och stelna i 3-5 timmar eller över natten. Låt den gärna stelna i kylen men den stelnar även i rumstemperatur.
  7. Stjälp upp radiokakan ur formen på en skärbräda eller bricka. Lossar den inte så är mitt tips att sänka formen i hett vatten i vasken.
  8. Skär upp radiokakan i 1,5 cm tjocka skivor och servera.
  9. Kan förvaras i rumstemperatur men gärna i kylen inslagen i smörpapper eller gladplast i formen eller i bitar med smörpapper mellan.
E-mail
Medel: 3.9 (38 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 256 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2020-03-15

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.