Radiokaka med Mariekex
Introduktion och förberedelse
Radiokakan är kanske den snyggaste kaka som någonsin bakats. En retrokaka som är klassisk för många svenskar.
En kaka som inte bakas
- Kakan bakas inte utan lagas - rörs ihop - av kokosfett och choklad som smälts samt blandas med vispat ägg och florsocker till smet vilken varvas med kex i en form. Sedan får kakan stelna.
- Du kan laga radiokakan utan ugn vilket är bra om man är på landet eller på semester.
- Den håller också länge utan att behöva förvaras i kylen.
- Se till att kokosfettet du använder luktar fräscht och ej är gammalt.
Med kakao
Vill du göra kakan med kakao så går det bra också. Uteslut blockchokladen och ta istället 4 msk kakaopulver och öka på mängden kokosfett till 400 gram.
Namnet radiokaka
Läs mer på wikipedia om varför kakan kallas radiokaka. Kakan kallas även Automobilkaka eller iskaka.

Tillagning
- Smält ihop kokosfett och blockchoklad under omrörning på svag värme i en kastrull eller mikrovågsugn. Låt svalna.
- Vispa under tiden ägg och florsocker fluffigt.
- Vänd ner chokladsmeten i äggsmeten.
- Klä en avlång brödform, ca 1,5 liter, med plastfilm eller bakplåts- eller smörgåspapper.
- Häll 1 cm chokladsmet i botten och täck med kex. Varva därefter chokladsmet och kex i cirka 5 lager.
- Ställ radiokakan att svalna och stelna i 3-5 timmar eller över natten. Låt den gärna stelna i kylen men den stelnar även i rumstemperatur.
- Stjälp upp radiokakan ur formen på en skärbräda eller bricka. Lossar den inte så är mitt tips att sänka formen i hett vatten i vasken.
- Skär upp radiokakan i 1,5 cm tjocka skivor och servera.
- Kan förvaras i rumstemperatur men gärna i kylen inslagen i smörpapper eller gladplast i formen eller i bitar med smörpapper mellan.
Uppskattat näringsvärde per portion: 256 kcal