Radiokaka med Mariekex

Introduktion och förberedelse

Radiokakan är kanske den snyggaste kaka som någonsin bakats. En retrokaka som är klassisk för många svenskar.

En kaka som inte bakas

  • Kakan bakas inte utan lagas - rörs ihop - av kokosfett och choklad som smälts samt blandas med vispat ägg och florsocker till smet vilken varvas med kex i en form. Sedan får kakan stelna.
  • Du kan laga radiokakan utan ugn vilket är bra om man är på landet eller på semester.
  • Den håller också länge utan att behöva förvaras i kylen.
  • Se till att kokosfettet du använder luktar fräscht och ej är gammalt.

Med kakao

Vill du göra kakan med kakao så går det bra också. Uteslut blockchokladen och ta istället 4 msk kakaopulver och öka på mängden kokosfett till 400 gram.

Namnet radiokaka

Läs mer på wikipedia om varför kakan kallas radiokaka. Kakan kallas även Automobilkaka eller iskaka.

Radiokaka skuren i bitar och serverad till fikat
Radiokaka får ett fint mönster av kexen när den skärs i bitar. Gott till fikat och smälter tack vara kokosfettet rätt likt ischoklad när man äter den.

1 radiokaka, ca 20 bitar

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 5 tim
  • Klart på: 5 tim 10 min

Ingredienser

  • 250 gram kokosfett
  • 200 gram mörk blockchoklad eller fin 70% choklad
  • 2 ägg, medelstora
  • 200 gram florsocker
  • 25 kex, förslagsvis Mariekex, 1 pkt

Tillagning

  1. Smält ihop kokosfett och blockchoklad under omrörning på svag värme i en kastrull eller mikrovågsugn. Låt svalna.
  2. Vispa under tiden ägg och florsocker fluffigt.
  3. Vänd ner chokladsmeten i äggsmeten.
  4. Klä en avlång brödform, ca 1,5 liter, med plastfilm eller bakplåts- eller smörgåspapper.
  5. Häll 1 cm chokladsmet i botten och täck med kex. Varva därefter chokladsmet och kex i cirka 5 lager.
  6. Ställ radiokakan att svalna och stelna i 3-5 timmar eller över natten. Låt den gärna stelna i kylen men den stelnar även i rumstemperatur.
  7. Stjälp upp radiokakan ur formen på en skärbräda eller bricka. Lossar den inte så är mitt tips att sänka formen i hett vatten i vasken.
  8. Skär upp radiokakan i 1,5 cm tjocka skivor och servera.
  9. Kan förvaras i rumstemperatur men gärna i kylen inslagen i smörpapper eller gladplast i formen eller i bitar med smörpapper mellan.
E-mail
Medel: 3.6 (87 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 256 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2021-12-15