Grönsaksspett
Grönsaksspett är gott som tillbehör. Smidigt att laga om du ändå grillar annat.
Här med paprika, rödlök och zucchini men du kan ta de grönsaker du gillar - fler förslag nedan.
Tillagning
- Skölj paprika och zucchini. Skär paprikan i ca 4x4 cm tärningar. Dela på zucchinin på längden och skär i ca 4 cm bitar likt halvmånar.
- Skala och dela rödlöken. Dela på halva och ta isär i bitar.
- Skala och pressa vitlöken och blanda med olivolja, salt och peppar i en skål.
- Blanda grönsakerna med oljan. Varva grönsakerna på fyra spett.
- Grilla grönsaksspetten i ca 10 minuter runt om så de får fin färg men ej blir brända.
- Pensla gärna dem med resten av oljan någon gång under tiden.
- Lägg upp på fat eller tallrik och servera. Gott är att strö lite flingsalt över på slutet.
Serveringsförslag
- Passar som grönsakstillbehör till det mesta. Jag hade spetten till grillad salsiccia. Fler förslag är till grillad korv, köttspett, fläskkarré eller grillad halloumi.
- Servera gärna på ett fat med lite extra olivolja, hackad persilja samt flingsalt. Fin balsamvinäger passar också att ringla över.
- En variant är med en klick smör som får smälta över de varma grönsakerna. Samt flingsalt eller vanligt salt.
- Extra festligt är med kryddsmör som pepparrotssmör, persiljesmör, Cafe de Paris eller Hollandaisesmör.
- Eller servera grönsaksspetten som vegetarisk huvudrätt med grillad potatis, grillade morötter och en kall gräddfilssås med sweet chili.
Varianter
Du kan andra grönsaker efter tillgång - några fler förslag:
- Hela eller halverade champinjoner.
- Aubergine - skär i halvmånar.
- Bitar av färsk ananas.
- Grovt delade bitar av purjolök.
- Klyftad gul lök eller knipplök.
- Kokta små fasta potatisar.
- Små babyplommontomater eller cocktailtomater.
Val av spett
Du behöver fyra spett - helst platta stålspett (då blir spetten lättare att vända runt då grönsakerna sitter fast) men träspett, bambuspett eller vanliga stålspett funkar också.
Lägg träspett i blöt under tiden du förbereder grönsakerna (annars brinner de upp - vilket de lätt gör ändå i ändarna).
Ett annat alternativ är att klämma fast spetten i ett grillhalster så är de lättare att hantera och vända runt.
I ugnen
Grönsaksspetten kan också stekas i ugnen på 225 grader i mitten av ugnen i 20 minuter. Lägg dem då på ett grillgaller och sätt en djup ugnsplåt under. Ta ut och pensla samt vänd runt efter halva tiden.
Du kan även slå på grillen i ugnen och flytta upp spetten något så att de får mer färg om du vill - akta så de ej bränns bara.
Uppskattat näringsvärde per portion: 164 kcal