Grönsaksspett

Grönsaksspett är gott som tillbehör. Smidigt att laga om du ändå grillar annat. Här med paprika, rödlök och zucchini men du kan ta de grönsaker du gillar - fler förslag nedan.

Varianter

Du kan andra grönsaker efter tillgång - några fler förslag:

  • Hela champinjoner (använd smala grillspett annars spricker de);
  • Aubergine (vänd i citronsaft så de ej mörknar);
  • Bitar av färsk ananas;
  • Grovt delade bitar av purjolök;
  • Klyftad gul lök eller knipplök;
  • Kokta små fasta potatisar;

Val av spett

Du behöver fyra spett - helst platta stålspett (då blir spetten lättare att vända runt då grönsakerna sitter fast) men träspett, bambuspett eller vanliga stålspett funkar också. Lägg träspett i blöt under tiden du förbereder grönsakerna (annars brinner de upp - vilket de lätt gör ändå i ändarna). Ett annat alternativ är att klämma fast spetten i ett grillhalster så är de lättare att hantera och vända runt.

I ugnen

Grönsaksspetten kan också stekas i ugnen på 225 grader i mitten av ugnen i 20 minuter. Lägg dem då på ett grillgaller och sätt en djup ugnsplåt under. Ta ut och pensla samt vänd runt efter halva tiden. Du kan även slå på grillen i ugnen och flytta upp spetten något så att de får mer färg om du vill - akta så de ej bränns bara.

4 portioner grönsaksspett

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 20 min

Ingredienser

  • 1 röd paprika
  • 1 gul paprika
  • 1 zucchini
  • 1 stor rödlök eller två små
  • 0,5 dl olivolja
  • 1 klyfta vitlök (valfritt)
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm svart- eller vitpeppar

Tillagning

  1. Skölj paprika och zucchini. Skär paprikan i ca 4x4 cm tärningar. Dela på zucchinin på längden och skär i ca 4 cm bitar.
  2. Skala och dela rödlöken. Skär i sex klyftor.
  3. Skala och pressa vitlöken och blanda med olivolja, salt och peppar i ett glas.
  4. Varva grönsakerna på fyra spett.
  5. Grilla grönsakerna på medelvärme i 10 minuter runt om. Pensla dem med oljan under tiden.
  6. Grönsaksspetten är klara att servera.
E-mail
Medel: 4.3 (6 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-08-02

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. Jag är utbildad till kock i Marinen samt kulinarisk kock och måltidskreatör från Restauranghögskolan. Vidare har jag ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om mig.

Julgodis i klassiska och nya varianter

Julgodis för maximal julstämning. Här hittar du recept på julgodis som ischoklad, knäck, rischoklad, mandelbräck, jultryffel och mozartkulor; julstubbe, chokladdoppade marshmallows, chokladbräck och mintkyssar.

Läs mer

Pepparkladdkaka

En riktigt lyckad smak-kombo av kladdkaka med choklad och pepparkakskryddor. Gott med en klick grädde eller kula glass till fika, advent, lucia, julbord eller dessert.

Läs mer

Recept

Pepparbiscottis

En variant på pepparkakor med lite Italiensk inspiration från mandelskorpor kryddade med pepparkakskryddor.

Läs mer

Recept

Smaksätt din egen snaps

Sätt smak på din egen snaps. Här hittar du tips, fakta och recept på olika snapsar - från snabba smaksättningar som citronsnaps till de som tar lite längre tid som flädersnaps (ovan) och hemgjord besk med malört.

Läs mer