Grönsaksspett

Introduktion och förberedelse för tillagning

Grönsaksspett är gott som tillbehör. Smidigt att laga om du ändå grillar annat. Här med paprika, rödlök och zucchini men du kan ta de grönsaker du gillar - fler förslag nedan.

Varianter

Du kan andra grönsaker efter tillgång - några fler förslag:

  • Hela champinjoner (använd smala grillspett annars spricker de);
  • Aubergine (vänd i citronsaft så de ej mörknar);
  • Bitar av färsk ananas;
  • Grovt delade bitar av purjolök;
  • Klyftad gul lök eller knipplök;
  • Kokta små fasta potatisar;

Val av spett

Du behöver fyra spett - helst platta stålspett (då blir spetten lättare att vända runt då grönsakerna sitter fast) men träspett, bambuspett eller vanliga stålspett funkar också. Lägg träspett i blöt under tiden du förbereder grönsakerna (annars brinner de upp - vilket de lätt gör ändå i ändarna). Ett annat alternativ är att klämma fast spetten i ett grillhalster så är de lättare att hantera och vända runt.

I ugnen

Grönsaksspetten kan också stekas i ugnen på 225 grader i mitten av ugnen i 20 minuter. Lägg dem då på ett grillgaller och sätt en djup ugnsplåt under. Ta ut och pensla samt vänd runt efter halva tiden. Du kan även slå på grillen i ugnen och flytta upp spetten något så att de får mer färg om du vill - akta så de ej bränns bara.

4 portioner grönsaksspett

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 20 min

Ingredienser

  • 1 röd paprika
  • 1 gul paprika
  • 1 zucchini
  • 1 stor rödlök eller två små
  • 0,5 dl olivolja
  • 1 klyfta vitlök (valfritt)
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm svart- eller vitpeppar

Tillagning

  1. Skölj paprika och zucchini. Skär paprikan i ca 4x4 cm tärningar. Dela på zucchinin på längden och skär i ca 4 cm bitar.
  2. Skala och dela rödlöken. Skär i sex klyftor.
  3. Skala och pressa vitlöken och blanda med olivolja, salt och peppar i ett glas.
  4. Varva grönsakerna på fyra spett.
  5. Grilla grönsakerna på medelvärme i 10 minuter runt om. Pensla dem med oljan under tiden.
  6. Grönsaksspetten är klara att servera.
E-mail
Medel: 4.3 (6 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-04-18

Författare:

Välkommen till mina receptfavoriter. Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Här hittar du över 4000 recept jag provlagat, fotat och skrivit ner. Läs mer om mig.