Grönsaksspett

Grönsaksspett är gott som tillbehör. Smidigt att laga om du ändå grillar annat. Här med paprika, rödlök och zucchini men du kan ta de grönsaker du gillar - fler förslag nedan.

Varianter

Du kan andra grönsaker efter tillgång - några fler förslag:

  • Hela champinjoner (använd smala grillspett annars spricker de);
  • Aubergine (vänd i citronsaft så de ej mörknar);
  • Bitar av färsk ananas;
  • Grovt delade bitar av purjolök;
  • Klyftad gul lök eller knipplök;
  • Kokta små fasta potatisar;

Val av spett

Du behöver fyra spett - helst platta stålspett (då blir spetten lättare att vända runt då grönsakerna sitter fast) men träspett, bambuspett eller vanliga stålspett funkar också. Lägg träspett i blöt under tiden du förbereder grönsakerna (annars brinner de upp - vilket de lätt gör ändå i ändarna). Ett annat alternativ är att klämma fast spetten i ett grillhalster så är de lättare att hantera och vända runt.

I ugnen

Grönsaksspetten kan också stekas i ugnen på 225 grader i mitten av ugnen i 20 minuter. Lägg dem då på ett grillgaller och sätt en djup ugnsplåt under. Ta ut och pensla samt vänd runt efter halva tiden. Du kan även slå på grillen i ugnen och flytta upp spetten något så att de får mer färg om du vill - akta så de ej bränns bara.

4 portioner grönsaksspett

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 20 min

Ingredienser

  • 1 röd paprika
  • 1 gul paprika
  • 1 zucchini
  • 1 stor rödlök eller två små
  • 0,5 dl olivolja
  • 1 klyfta vitlök (valfritt)
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm svart- eller vitpeppar

Tillagning

  1. Skölj paprika och zucchini. Skär paprikan i ca 4x4 cm tärningar. Dela på zucchinin på längden och skär i ca 4 cm bitar.
  2. Skala och dela rödlöken. Skär i sex klyftor.
  3. Skala och pressa vitlöken och blanda med olivolja, salt och peppar i ett glas.
  4. Varva grönsakerna på fyra spett.
  5. Grilla grönsakerna på medelvärme i 10 minuter runt om. Pensla dem med oljan under tiden.
  6. Grönsaksspetten är klara att servera.
E-mail
Medel: 4.3 (6 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-08-02

Författare:

Jag är matskribent samt kock. Läs mer om mig.