Grönsaksspett

Introduktion och förberedelse

Grönsaksspett är gott som tillbehör. Smidigt att laga om du ändå grillar annat.

Här med paprika, rödlök och zucchini men du kan ta de grönsaker du gillar - fler förslag nedan.

Serveringsförslag

Varianter

Du kan andra grönsaker efter tillgång - några fler förslag:

  • Hela eller halverade champinjoner.
  • Aubergine - skär i halvmånar. 
  • Bitar av färsk ananas.
  • Grovt delade bitar av purjolök.
  • Klyftad gul lök eller knipplök.
  • Kokta små fasta potatisar.
  • Små babyplommontomater eller cocktailtomater. 

Val av spett

Du behöver fyra spett - helst platta stålspett (då blir spetten lättare att vända runt då grönsakerna sitter fast) men träspett, bambuspett eller vanliga stålspett funkar också.

Lägg träspett i blöt under tiden du förbereder grönsakerna (annars brinner de upp - vilket de lätt gör ändå i ändarna).

Ett annat alternativ är att klämma fast spetten i ett grillhalster så är de lättare att hantera och vända runt.

I ugnen

Grönsaksspetten kan också stekas i ugnen på 225 grader i mitten av ugnen i 20 minuter. Lägg dem då på ett grillgaller och sätt en djup ugnsplåt under. Ta ut och pensla samt vänd runt efter halva tiden.

Du kan även slå på grillen i ugnen och flytta upp spetten något så att de får mer färg om du vill - akta så de ej bränns bara.

4 portioner grönsaksspett

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 20 min

Ingredienser

  • 1 röd paprika eller spetspaprika
  • 1/2 zucchini
  • 1/2 rödlök
  • 1 msk olivolja
  • 1 krm salt eller 2 krm flingsalt
  • 0,5 krm svart- eller vitpeppar
  • 1/2 klyfta vitlök (valfritt)

Tillagning

  1. Skölj paprika och zucchini. Skär paprikan i ca 4x4 cm tärningar. Dela på zucchinin på längden och skär i ca 4 cm bitar likt halvmånar.
  2. Skala och dela rödlöken. Dela på halva och ta isär i bitar.
  3. Skala och pressa vitlöken och blanda med olivolja, salt och peppar i en skål.
  4. Blanda grönsakerna med oljan. Varva grönsakerna på fyra spett.
  5. Grilla grönsaksspetten i ca 10 minuter runt om så de får fin färg men ej blir brända.
  6. Pensla gärna dem med resten av oljan någon gång under tiden.
  7. Lägg upp på fat eller tallrik och servera. Gott är att strö lite flingsalt över på slutet.
E-mail
Medel: 3.9 (11 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 164 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2022-06-22

Tillbehör och liknande recept: