Libabröd med grillad halloumi och hummus

Introduktion och förberedelse

Libabröd med grillad halloumi-ost, inlagd grillad paprika, hummus, babyspenat, persilja, rödlök, vita bönor och salladslök.

En god vegetarisk rätt med arabiskt tunnbröd samt goda fyllningar.

I panna eller på utegrill

Halloumin kan du steka i vanlig panna eller grillpanna till fredagsmys eller vardagsmiddag.

Eller grilla på utegrill - hemma eller på utflykt - och värm bröden på grillen samtidigt.

Serveringsförslag

  • Du kan fylla bröden och rulla ihop. Eller äta tillbehören vid sidan med brödet som du vill.
  • Gillar du chili så kan du ha på köpt eller hemgjord Sriracha chilisås.
  • Vidare kan man ha vitlöksmajonnäs om man vill samt vit bönröra, yoghurt och fetaostsås.
  • Hittar du ej färskt Libabröd så kolla i frysdisken. Blir även gott med annat arabiskt tunnbröd. Pitabröd eller svenskt tunnbröd är också gott.
  • Lägg gärna in egna grillade röda paprikor innan om du vill. Eller köp färdig inlagd röd paprika - paprikasallad.
  • Vidare kan du koka egna vita bönor och/eller kikärtor istället för att köpa färdiga på burk.
  • Man kan också köpa färdig hummus istället för att göra egen.

4 portioner libabröd med grillad halloumi

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 25 min

Ingredienser

  • 4 libabröd, arabiska tunnbröd
  • 2 paket halloumiost
  • 2 msk olivolja
  • 200 gram marinerad inlagd paprika
  • Hummus: 1 burk kikärtor
  • 1 klyfta vitlök
  • 0,3 röd spansk chilifrukt
  • 1 tsk spiskummin
  • 0,5 dl citronsaft
  • 4 msk olivolja
  • 1 msk sesamolja
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm vitpeppar
  • Bönsallad: 4 cocktailtomater
  • 0,25 rödlök
  • 1 liten salladslök
  • 1 dl hackad persilja
  • 1 dl vita kokta bönor
  • 2 tsk citronsaft
  • 2 tsk olivolja
  • 1,5 dl hackad färsk babyspenat

Tillagning

  1. Hummus: skölj av och mixa kikärterna med vitlök, chili, spiskummin, citronsaft, olivolja, sesamolja, salt och vitpeppar till en röra.
  2. Bönsallad: Häll av och skölj bönorna. Lägg i en skål och blanda med hackad rödlök, grovhackad cocktailtomater, strimlad salladslök, hackad persilja, citronsaft och hackad färsk babyspenat.
  3. Grillad halloumi: skiva halloumin i ca 0,5 cm breda skivor. Lägg upp på en tallrik och pensla med olivolja.
  4. Grilla den på båda sidor i ca 3-4 minuter så att den får färg på utegrill eller i grillpanna.
  5. Värm gärna libabröden några sekunder på grillen till serveringen eller på låg värme i ugnen.
  6. Servera libabröden med hummus i en skål, bönsalladen i en skål, den inlagda paprikan i en skål och den grillade halloumin på fat.
  7. Du kan ta och riva bröd och lägga på fyllningen efter hand eller göra en rulle.
E-mail
Medel: 4.5 (4 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 702 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2020-05-12