Libabröd med grillad halloumi och hummus

Libabröd med grillad halloumi, hummus, bönsallad och inlagd paprika. En god vegetarisk rätt med arabiskt tunnbröd samt goda fyllningar.
Ett arabiskt fredagsmys.
Du kan ta och riva bröd och lägga på fyllning efter hand eller göra en rulle.
Hittar du ej färskt Libabröd så kolla i frysdisken.
Lägg gärna in egna grillade röda paprikor innan om du vill. Eller köp färdiga. Vidare kan du koka egna vita bönor och kikärtor istället för att köpa färdiga på burk.

4 portioner libabröd med grillad halloumi

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 25 min

Ingredienser

  • 4 libabröd, arabiska tunnbröd
  • 2 paket halloumiost
  • 2 msk olivolja
  • 200 gram marinerad inlagd paprika
  • Hummus: 1 burk kikärtor
  • 1 klyfta vitlök
  • 0,3 röd spansk chilifrukt
  • 1 tsk spiskummin
  • 0,5 dl citronsaft
  • 4 msk olivolja
  • 1 msk sesamolja
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm vitpeppar
  • Bönsallad: 4 cocktailtomater
  • 0,25 rödlök
  • 1 liten salladslök
  • 1 dl hackad persilja
  • 1 dl vita kokta bönor
  • 2 tsk citronsaft
  • 2 tsk olivolja
  • 1,5 dl hackad färsk babyspenat

Tillagning

  1. Hummus: skölj av och mixa kikärterna med vitlök, chili, spiskummin, citronsaft, olivolja, sesamolja, salt och vitpeppar till en röra.
  2. Bönsallad: Häll av och skölj bönorna. Lägg i en skål och blanda med hackad rödlök, grovhackad cocktailtomater, strimlad salladslök, hackad persilja, citronsaft och hackad färsk babyspenat.
  3. Grillad halloumi: skiva halloumin i ca 0,5 cm breda skivor. Lägg upp på en tallrik och pensla med olivolja.
  4. Grilla den på båda sidor i ca 3-4 minuter så att den får färg på utegrill eller i grillpanna.
  5. Värm gärna libabröden några sekunder på grillen till serveringen eller på låg värme i ugnen.
  6. Servera libabröden med hummus i en skål, bönsalladen i en skål, den inlagda paprikan i en skål och den grillade halloumin på fat.
  7. Du kan ta och riva bröd och lägga på fyllningen efter hand eller göra en rulle.
E-mail
Medel: 3 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Blåbärstips

Här hittar du recept och lite intressanta fakta om blåbär - som är ett falskt bär - egentligen är det en liten frukt men vi kallar det ändå bär. Baka blåbärspaj, gör blåbärssylt eller annat gott med vora goda blåbär. 

Läs mer

Lingon - skogens röda guld

I skogen kan man ännu hitta lingon. Fram till första frosten brukar man säga att lingonen är fina att plocka. Här hittar du recepten du behöver för lingonsylt, rårörda lingon, lingondricka, lingonparfait med mera.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer

Färsk svensk majs

Tidig höst är säsong för fin och god svensk söt majs. Enkelt och gott är kokt majskolv med smör, flingsalt och nymalen svartpeppar men det finns även mycker mer man kan laga med god majs - prova majssoppa eller plättar. Dessutom passar majs som tillbehör till det mesta. Och är du trött på burkmajs så passa på nu när majsen är billig att frysa in färsk kokt majs i lagom portionspåsar. 

Läs mer

Mexikansk streetfood

Mexikansk gatumat gillar jag skarpt - gott, nyttigt och så starkt man vill ha det. Tacomys och Texmex-buffé har sin charm - när du vill prova lite mer Mexikansk mat och laga från grunden med långstekt kött, salsor, guacamole, tostadas, chilisåser och annat gott så hittar du recept och tips här. 

Läs mer