Libabröd med grillad halloumi och hummus

Libabröd med grillad halloumi-ost, inlagd grillad paprika, hummus, babyspenat, persilja, rödlök, vita bönor och salladslök. En god vegetarisk rätt med arabiskt tunnbröd samt goda fyllningar. Ett vegetariskt fredagsmys eller vardagsmiddag.

Gillar du chili så kan du ha på Sriracha chilisås. Vidare kan man ha vitlöksmajonnäs om man vill samt yoghurt och fetaostsås. 

Du kan fylla bröden och rulla ihop. Eller äta tillbehören med brödet som du vill. Hittar du ej färskt Libabröd så kolla i frysdisken. Blir även gott med annat arabiskt tunnbröd. Pitabröd eller svenskt tunnbröd är också gott. 

Lägg gärna in egna grillade röda paprikor innan om du vill. Eller köp färdiga. Vidare kan du koka egna vita bönor och kikärtor istället för att köpa färdiga på burk. Man kan också köpa färdig hummus. 

4 portioner libabröd med grillad halloumi

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 25 min

Ingredienser

  • 4 libabröd, arabiska tunnbröd
  • 2 paket halloumiost
  • 2 msk olivolja
  • 200 gram marinerad inlagd paprika
  • Hummus: 1 burk kikärtor
  • 1 klyfta vitlök
  • 0,3 röd spansk chilifrukt
  • 1 tsk spiskummin
  • 0,5 dl citronsaft
  • 4 msk olivolja
  • 1 msk sesamolja
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm vitpeppar
  • Bönsallad: 4 cocktailtomater
  • 0,25 rödlök
  • 1 liten salladslök
  • 1 dl hackad persilja
  • 1 dl vita kokta bönor
  • 2 tsk citronsaft
  • 2 tsk olivolja
  • 1,5 dl hackad färsk babyspenat

Tillagning

  1. Hummus: skölj av och mixa kikärterna med vitlök, chili, spiskummin, citronsaft, olivolja, sesamolja, salt och vitpeppar till en röra.
  2. Bönsallad: Häll av och skölj bönorna. Lägg i en skål och blanda med hackad rödlök, grovhackad cocktailtomater, strimlad salladslök, hackad persilja, citronsaft och hackad färsk babyspenat.
  3. Grillad halloumi: skiva halloumin i ca 0,5 cm breda skivor. Lägg upp på en tallrik och pensla med olivolja.
  4. Grilla den på båda sidor i ca 3-4 minuter så att den får färg på utegrill eller i grillpanna.
  5. Värm gärna libabröden några sekunder på grillen till serveringen eller på låg värme i ugnen.
  6. Servera libabröden med hummus i en skål, bönsalladen i en skål, den inlagda paprikan i en skål och den grillade halloumin på fat.
  7. Du kan ta och riva bröd och lägga på fyllningen efter hand eller göra en rulle.
E-mail
Medel: 4 (2 röster)

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är kock, matskribent och fotograf. Jag har provlagat, skrivit och fotat recepten här sedan 2003. Jag har 25 års erfarenhet av matlagning, medlem i matskribenters förening och är högskoleutbildad kock med Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan samt en WSET Advanced Certificate utbildning i vin och drycker. Läs mer.

Om du lagar något recept så ta gärna en bild och hashtagga #receptfavoriter. Vore kul att se det du lagat på Instagram och Facebook. Hitta mig på #receptfavoriter

Recept och tips till midsommar

Jordgubbar, matjes, färspotatis och gräddfil är klassiskt till midsommar. Sen kanske lite grill på det. Här är lite tips på klassisker samt passande rätter att fira sommaren med. 

Läs mer

Smaksätt din egen snaps

Sätt smak på din egen snaps. Här hittar du tips, fakta och recept på olika snapsar - från snabba smaksättningar som citronsnaps till de som tar lite längre tid som flädersnaps (ovan) och hemgjord besk med malört. 

Läs mer