Libabröd med grillad halloumi och hummus

Introduktion och förberedelse

Libabröd med grillad halloumi-ost, inlagd grillad paprika, hummus, babyspenat, persilja, rödlök, vita bönor och salladslök.

En god vegetarisk rätt med arabiskt tunnbröd samt goda fyllningar. Stek i vanlig panna eller grillpanna till fredagsmys eller vardagsmiddag.

Eller grilla på utegrill - hemma eller på utflykt - och värm bröden på grillen samtidigt.

Gillar du chili så kan du ha på Sriracha chilisås. Vidare kan man ha vitlöksmajonnäs om man vill samt yoghurt och fetaostsås.

Du kan fylla bröden och rulla ihop. Eller äta tillbehören med brödet som du vill. Hittar du ej färskt Libabröd så kolla i frysdisken. Blir även gott med annat arabiskt tunnbröd. Pitabröd eller svenskt tunnbröd är också gott.

Lägg gärna in egna grillade röda paprikor innan om du vill. Eller köp färdiga. Vidare kan du koka egna vita bönor och kikärtor istället för att köpa färdiga på burk. Man kan också köpa färdig hummus.

4 portioner libabröd med grillad halloumi

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 25 min

Ingredienser

  • 4 libabröd, arabiska tunnbröd
  • 2 paket halloumiost
  • 2 msk olivolja
  • 200 gram marinerad inlagd paprika
  • Hummus: 1 burk kikärtor
  • 1 klyfta vitlök
  • 0,3 röd spansk chilifrukt
  • 1 tsk spiskummin
  • 0,5 dl citronsaft
  • 4 msk olivolja
  • 1 msk sesamolja
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm vitpeppar
  • Bönsallad: 4 cocktailtomater
  • 0,25 rödlök
  • 1 liten salladslök
  • 1 dl hackad persilja
  • 1 dl vita kokta bönor
  • 2 tsk citronsaft
  • 2 tsk olivolja
  • 1,5 dl hackad färsk babyspenat

Tillagning

  1. Hummus: skölj av och mixa kikärterna med vitlök, chili, spiskummin, citronsaft, olivolja, sesamolja, salt och vitpeppar till en röra.
  2. Bönsallad: Häll av och skölj bönorna. Lägg i en skål och blanda med hackad rödlök, grovhackad cocktailtomater, strimlad salladslök, hackad persilja, citronsaft och hackad färsk babyspenat.
  3. Grillad halloumi: skiva halloumin i ca 0,5 cm breda skivor. Lägg upp på en tallrik och pensla med olivolja.
  4. Grilla den på båda sidor i ca 3-4 minuter så att den får färg på utegrill eller i grillpanna.
  5. Värm gärna libabröden några sekunder på grillen till serveringen eller på låg värme i ugnen.
  6. Servera libabröden med hummus i en skål, bönsalladen i en skål, den inlagda paprikan i en skål och den grillade halloumin på fat.
  7. Du kan ta och riva bröd och lägga på fyllningen efter hand eller göra en rulle.
E-mail
Medel: 4.5 (4 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-04-19

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.