Salsiccia eller hemgjord italiensk korv

Introduktion och förberedelse

Salsiccia. Hemgjord italiensk råkorv av fläskfärs, späck och rimmat fläsk smaksatt med vitlök, rosmarin och fänkål.

Du kan dubbla receptet och göra mer korv på en gång som du kan frysa.

Salsiccian kan frysas rå eller kokt och sedan grillas eller stekas varm och fin.

Serveringsförslag

Korven kan du steka eller grilla. Gott med valfria tillbehör. På bilden med potatismos, surkål, stekt lök och en ljus steksås.

Kalla råvaror och utrustning

Se till att kött och ingredienser är riktigt kalla - lägg ev. i frysen lite innan. Det samma gäller utrusningen - lägg delar i frysen en stund innan. Korven ska helst hålla sig så kall som möjligt när du gör den av hygien-skäl.

Varianter

  • Salvia är också gott att ha i.
  • Någon msk rivet citronskal (för salsiccia lemone) är också gott i.
  • Vatten kan bytas mot vin - både vitt eller rött funkar. Ta något billigare bordsvin dock - italienskt såklart. Lite bortkastat med ett dyrare fint ekfatslagrat vin. Bättre att dricka det till.
  • Rimmat fläsk kan bytas mot mer vanligt fläsk.

Du behöver

  • En hushållsassistent med köttkvarn och korvhorn.
  • Svinfjälster eller korvfjälster hittar du numer ofta i charkavdelningen eller fråga personalen. Överblivet svinfjälster kan du frysa in till en annan gång.
  • Några meter bomullssnöre att binda ihop korven med.
  • En nål att pricka korven med om det bildas luftbubblor ex. vid kokning eller stekning av korven.

ca 16 salsiccia, 6 portioner

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 1 tim
  • Klart på: 1 tim 20 min

Ingredienser

  • 400 gram fläskfärs
  • 100 gram späck
  • 200 gram rimmat fläsk
  • 4 klyftor vitlök
  • 1 gul lök
  • 0,5 tsk rosmarin
  • 1 tsk mald fänkål
  • 1 tsk svartpeppar
  • 1 tsk timjan
  • 0,5 tsk kryddpeppar
  • 2,5 dl iskallt vatten
  • 2 msk potatismjöl
  • 1 tsk salt
  • 1 pkt svinfjälster (5 meter)
  • Till kokning: 2 lagerblad
  • 10 vitpepparkorn
  • 1 tsk salt

Tillagning

  1. Lägg svinfjälstret i kallt vatten några timmar innan du ska göra korven.
  2. Sätt ihop köttkvarnen. Välj förslagsvis en hålskiva med storlek 4-5 mm.
  3. Skala och klyfta lök samt skala vitlök.
  4. Mal kryddorna i en mortel och lägg i en stor bunke. Ställ i kylen.
  5. Skär rimmat fläsk, fläskkött och späck i 2x2 cm stora tärningar.
  6. Sätt igång kvarnen och mal fläskkött, lök och vitlök två gånger. Varva kött med rimmat fläsk och lök så går det enklare att mala korvsmeten.
  7. Blanda den malda färsen med kryddorna och salt i bunken. Blanda ut med kallt vatten lite i taget till en smet lös nog att trycka ut till korv. Ställ i kylen.
  8. Värm en stekpanna och stek ett litet smakprov ca en msk i en panna med olivolja. Eventuellt får du salta och krydda korven lite mer om du önskar det.
  9. Nysta upp svinfjälstret som är uppdelat i ca 1,5 meters längder. Skölj igenom fjälstret under kranen med lite kallt vatten.
  10. Klipp 1 dm bitar av bomullssnöre.
  11. Sätt på korvhornet på hushållsmaskinen eller kvarnen och trä på hela fjälstret. Se till att ha lite vatten i en bunke bredvid och fukta korvskinnet och korven då och då så skinnet inte torkar och spricker.
  12. Kör igång hushållsmaskinen eller kvarnen. Ta ut korvsmeten ur kylen och stoppa smeten lite i taget och mata ut meten i fjälstret. Hjälp till med handen och dra korven och fjälstret ut på en bricka under korvhornet. Packa inte smeten för hårt utan den ska vara löst packad då den sväller sedan när den tillagas.
  13. Fortsätt ev. med nästa fjälster om det första inte räcker.
  14. Bind en knut i ändan av det fyllda fjälstret och tryck ut ett mellanrum efter ca 15 cm lång korv, bind en knut i ändan av den första korven och sedan en till knut innan den andra korven osv. Lämna någon cm tomt fjälster i början och slutet på varje korv då korven sedan sväller när den tillagas. Klipp sedan itu korvarna mellan knutarna efter tillagningen.
  15. Sätt i kylen fram tills tillagning. Du kan frysa korvarna råa. Eller tillaga dem genom att steka, grilla eller koka dem. OBS de måste tillagas väl och bli helt genomstekta.
  16. Kokta korvar: koka upp en gryta vatten med lagerblad, vitpepparkorn och salt. Låt korvarna sjuda i 20 minuter. Ta upp korvarna. Salsiccian kan serveras kokt, grillad eller stekt. Den kan kylas och förvaras i kyl eller i frys. Vid servering stek eller grilla gärna korvarna i lite olivolja så att de får färg och blir genomvarma.
  17. Stekta eller grillade korvar: Stek eller grilla dem runt om några minuter tills de fått färg i en stekpanna. Låt steka eller grilla så de blir genomstekta på lägre värme ex. vid sidan av glöden eller i stekpannan under lock eller i ugnen på 175 grader i 10 minuter. Pricka dem ev. med en nål om de får luftbubblor.
E-mail
Medel: 3.5 (6 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 189 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-08-30

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.