Hemlagad senap med honung

Hemlagad senap med honung och senapsfrön. En sötstark senap med gula och bruna senapsfrön, honung eller socker, ättika, citronsyra, ingefära, gurkmeja och lite vitlök. Att göra egen senap blir mycket gott.

Det knepiga är att krossa senapsfröna. Detta gjordes förr med en kanonkula som rullades i en skål. En stor mortel funkar bra. Vidare kan en kraftig mixer funka bra. Här har jag också kokt senapsfröna för att mjukna innan och vara lättare att mixa. Ett alternativ till det är att låta senapskornen ligga i vatten över natten.

1 burk hemlagad senap

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 25 min

Ingredienser

  • 140 gram bruna senapsfrön
  • 35 gram gula senapsfrön
  • 1,25 dl vatten
  • 1 dl honung eller socker
  • 0,75 tsk salt
  • 0,75 tsk citronsyra
  • 1 dl ättiksprit, 12 %
  • 0,5 dl hett vatten
  • 0,5 tsk mald torkad ingefära
  • 0,5 tsk vitlökspulver
  • 0,5 tsk gurkmeja
  • 1 krm mald vitpeppar

Tillagning

  1. Koka senapsfröna i lite vatten i 5 minuter. Häll av och låt svalna.
  2. Krossa senapsfröna grovt i en mortel eller mixer.
  3. Lägg dem i en stor skål, tillsätt vattnet och rör om.
  4. Rör ihop honung eller socker, salt, citronsyra, ättika och hett vatten i en skål. Rör tills honung eller socker har löst sig.
  5. Tillsätt senapskornen och blanda. Man kan även mixa senapen igen.
  6. Späd med hett vatten om konsistensen är för tjock.
  7. Tillsätt ingefära, vitlökspulver, gurkmeja och vitpeppar och blanda väl.
  8. Fördela senapen i väl rengjord glasburk.
  9. Sätt på lock.
  10. Låt gärna senapen stå och mogna någon vecka så smakar den bäst. Senapen går såklart att äta direkt också.
E-mail
Medel: 4 (3 röster)

Kockens bästa grilltips

Varför smakar just grillad mat smakar så gott? Här hittar du svaret samt några av mina favoriter på grillen - marinader, såser, förrätter, grillspett, helgrillat och vilka andra goda tillbehör som passar. 

Läs mer

Smörgåstårta åt alla konfirmander

En stor smörgås klädd för fest - smörgåstårtan - är en klassiker som nästan alltid gör succé. På festen, buffén eller kafferepet. Kan förberedas i god tid och pyntas med allt från lyxiga delikatesser till billigare råvaror.  

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer

Dax för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer