Hemlagad senap med honung

Hemlagad senap med honung och senapsfrön. En sötstark senap med gula och bruna senapsfrön, honung eller socker, ättika, citronsyra, ingefära, gurkmeja och lite vitlök. Att göra egen senap blir mycket gott.

Det knepiga är att krossa senapsfröna. Detta gjordes förr med en kanonkula som rullades i en skål. En stor mortel funkar bra. Vidare kan en kraftig mixer funka bra. Här har jag också kokt senapsfröna för att mjukna innan och vara lättare att mixa. Ett alternativ till det är att låta senapskornen ligga i vatten över natten.

1 burk hemlagad senap

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 25 min

Ingredienser

  • 140 gram bruna senapsfrön
  • 35 gram gula senapsfrön
  • 1,25 dl vatten
  • 1 dl honung eller socker
  • 0,75 tsk salt
  • 0,75 tsk citronsyra
  • 1 dl ättiksprit, 12 %
  • 0,5 dl hett vatten
  • 0,5 tsk mald torkad ingefära
  • 0,5 tsk vitlökspulver
  • 0,5 tsk gurkmeja
  • 1 krm mald vitpeppar

Tillagning

  1. Koka senapsfröna i lite vatten i 5 minuter. Häll av och låt svalna.
  2. Krossa senapsfröna grovt i en mortel eller mixer.
  3. Lägg dem i en stor skål, tillsätt vattnet och rör om.
  4. Rör ihop honung eller socker, salt, citronsyra, ättika och hett vatten i en skål. Rör tills honung eller socker har löst sig.
  5. Tillsätt senapskornen och blanda. Man kan även mixa senapen igen.
  6. Späd med hett vatten om konsistensen är för tjock.
  7. Tillsätt ingefära, vitlökspulver, gurkmeja och vitpeppar och blanda väl.
  8. Fördela senapen i väl rengjord glasburk.
  9. Sätt på lock.
  10. Låt gärna senapen stå och mogna någon vecka så smakar den bäst. Senapen går såklart att äta direkt också.
E-mail
Medel: 4 (4 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Svamprecept från kocken

Vet du inte vad du ska göra med svampskörden eller är du bara sådär grymt sugen på en kantarellmacka? Här hittar du en massa tips på hur du fixar svampen i köket från Receptfavoriters kock Henrik Mattsson. 

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer