Friterad lök
Friterad lök - vanlig grovt hackad eller strimlad friterad lök.
Till friterad lök används bara lite mjöl.
Vill du laga lökringar med tjock fritering så hittar du lökringar här.
Tillagning
- Skala löken.
- Skär den i ca 3-5 mm tjocka skivor och dela sedan i ringar.
- Lägg mjöl i en bunke.
- Vänd i löken. Tillsätt lite kallt vatten i taget till löken och arbeta ihop så att mjölet blir smetigt och fastnar på löken.
- Värm oljan i en kastrull under lock till 180 grader. Använd gärna en digital stektermometer i oljan. Testa om oljan är tillräckligt varm med en lökbit. Den ska koka och snabbt få lite färg. Se till att ha ett lock att lägga över oljan om den skulle fatta eld (försök EJ släcka olja med vatten - då exploderar den).
- Lägg i hälften av lök lite i taget och fritera den ljust brun. Försök dela dem åt lite så det inte blir en stor lökklump.
- Fritera ca 1-2 minuter. Ev. behöver du vända på löken och ta isär den något.
- Förbered en tallrik med lite hushållspapper på.
- Plocka upp löken med hålslev, pastaslev eller stekpincett och låt droppa av på tallriken.
- Den friterade löken är klar att använda.
Serveringsförslag
- Friterad lök är mycket gott som tillbehör till korv, hamburgare, plankstek, rostbiff, kött, kyckling eller fisk eller till vegetarisk mat.
- Eller som garnering till rätter och pytter som Indiskt ris, smörrebröd, pokebowl, landgång, stekta ägg eller liknande.
Portionsberäkning
Som tillbehör räcker löken till minst 4 personer men som garnering till det dubbla.
Ta hand om oljan
Oljan kan du sila av och spara samt använda igen. Eller lämna till återvinning.
Uppskattat näringsvärde per portion: 276 kcal