Friterad lök eller lökringar

Två varianter och recept på friterad lök - vanlig grovt hackad eller strimlad friterad lök och ett recept till frasiga lökringar friterade med frityrsmet. Till vanlig friterad lök används bara lite mjöl och till lökringar används frityrsmet.

Friterad lök är mycket gott som tillbehör till korv, hamburgare, plankstek, rostbiff, kött, kyckling eller fisk eller till vegetarisk mat. Prova entrecote med bearnaise, lökringar, klyftpotatis samt tomatsallad.

Oljan kan du sila av och spara samt använda igen.

4 portioner friterad lök eller lökringar

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 25 min

Ingredienser

  • 2 gula lökar
  • 1 liter vegetabilisk olja, ex. rapsolja eller solrosolja till fritering
  • FRITERAD LÖK PÅ ENKELT VIS: 1 dl mjöl
  • 2 msk kall vatten
  • LÖKRINGAR MED FRITYRSMET: 2 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 1,5 dl vatten eller ljust öl
  • 1 uppvispad äggvita

Tillagning

  1. Skala löken.
  2. Skär den i ca 3-5 mm tjocka skivor och dela sedan i ringar.
  3. FRITERAD LÖK PÅ ENKELT VIS: Lägg mjöl i en bunke.
  4. Vänd i löken. Tillsätt lite kallt vatten i taget till löken och arbeta ihop så att mjölet blir smetigt och fastnar på löken.
  5. LÖKRINGAR MED FRITYRSMET: Vispa äggvitan till fast skum.
  6. Blanda mjöl och bakpulver i en bunke.
  7. Tillsätt sedan vatten till en slät smet.
  8. Vänd ner de hårt vispade äggvitorna i mjölblandningen. Doppa sedan lökringarna i frityrsmeten och fritera enligt nedan.
  9. Fritering: värm oljan i en kastrull under lock till 180-190 grader. Använd gärna en digital stektermometer i oljan. Testa om oljan är tillräckligt varm med en lökbit. Den ska koka och snabbt få lite färg. Se till att ha ett lock att lägga över oljan om den skulle fatta eld (försök EJ släcka olja med vatten - då exploderar den).
  10. Lägg i hälften av lök lite i taget och fritera den ljust brun. Försök dela dem åt lite så det inte blir en stor lökklump.
  11. Fritera några minuter. Ev. behöver du vända på löken och ta isär den något.
  12. Förbered en tallrik med lite hushållspapper på.
  13. Plocka upp löken med hålslev, pastaslev eller stekpincett och låt droppa av på tallriken.
  14. Den friterade löken är klar att använda.
E-mail
Medel: 4.3 (8 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-08-09

Författare:

Jag är matskribent samt kock. Läs mer om mig.