Friterad lök eller lökringar

Fritera egen lök på enkelt vis med bara mjöl eller fritera lökringar med frityrsmet.
Friterad lök är mycket gott som tillbehör till korv, hamburgare, plankstek, rostbiff, kött, kyckling eller fisk eller till vegetarisk mat. Prova entrecote med bearnaise, lökringar, klyftpotatis samt tomatsallad.
Oljan kan du sila av och spara samt använda igen.

4 portioner friterad lök eller lökringar

 • Förberedelse: 10 min
 • Tillagning: 15 min
 • Klart på: 25 min

Ingredienser

 • 2 gula lökar
 • 1 liter vegetabilisk olja, ex. rapsolja eller solrosolja till fritering
 • Friterad lök på enkelt vis: 1 dl mjöl
 • 2 msk kall vatten
 • Friterade lökringar med frityrsmet: 2 dl vetemjöl
 • 2 tsk bakpulver
 • 1,5 dl vatten eller ljust öl
 • 1 uppvispad äggvita

Tillagning

 1. Skala löken.
 2. Skär den i ca 3-5 mm tjocka skivor och dela sedan i ringar.
 3. Friterad lök på enkelt vis: Lägg mjöl i en bunke.
 4. Vänd i löken. Tillsätt lite kallt vatten i taget till löken och arbeta ihop så att mjölet blir smetigt och fastnar på löken.
 5. Friterade lökringar med frityrsmet: Vispa äggvitan till fast skum.
 6. Blanda mjöl och bakpulver i en bunke.
 7. Tillsätt sedan vatten till en slät smet.
 8. Vänd ner de hårt vispade äggvitorna i mjölblandningen. Doppa sedan lökringarna i frityrsmeten och fritera enligt nedan.
 9. Fritering: värm oljan i en kastrull under lock till 180-190 grader. Använd gärna en digital stektermometer i oljan. Testa om oljan är tillräckligt varm med en lökbit. Den ska koka och snabbt få lite färg. Se till att ha ett lock att lägga över oljan om den skulle fatta eld (försök EJ släcka olja med vatten - då exploderar den).
 10. Lägg i hälften av lök lite i taget och fritera den ljust brun. Försök dela dem åt lite så det inte blir en stor lökklump.
 11. Fritera några minuter. Ev. behöver du vända på löken och ta isär den något.
 12. Förbered en tallrik med lite hushållspapper på.
 13. Plocka upp löken med hålslev, pastaslev eller stekpincett och låt droppa av på tallriken.
 14. Den friterade löken är klar att använda.
E-mail
Medel: 4.7 (3 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Säsong för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer

Smoothies - både gott och nyttigt

Frukt och bär går alltid hem i flytande form. Även hos de mest frukt och bär-vägrande personer. Så fram med mixern fixa läskande, nyttiga och goda smoothies. Gör en stor laddning vetja och ställ i kylen i en kanna. Vips så är den kalla goda smoothien slut och alla nyttigheter fick ni på köpet. 

Läs mer

Blanda egna drinkar och cocktails

Bli bartender för en kväll. Här är tips på hur du sätter upp en liten minibar hemma. Skippa raggargroggen och bjud på någon klassiker eller udda obskyr drink. Här är lite fakta, recept, utrustning och andra praktiska tips för att lyckas med cocktails hemma. 

Läs mer

Fixa en söt avslutning

Här är några enkla desserter alla kan laga och som kan förberedas i god tid. Och fortsätt inte med samma sura rödvin till desserten. Det är det enklaste knepet som finns att köpa ett sött gott vin till desserten för en garanterat lyckad avslutning på middagen.   

Läs mer