Friterad lök eller lökringar

Fritera egen lök på enkelt vis med bara mjöl eller fritera lökringar med frityrsmet.
Friterad lök är mycket gott som tillbehör till korv, hamburgare, plankstek, rostbiff, kött, kyckling eller fisk eller till vegetarisk mat. Prova entrecote med bearnaise, lökringar, klyftpotatis samt tomatsallad.
Oljan kan du sila av och spara samt använda igen.

4 portioner friterad lök eller lökringar

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 25 min

Ingredienser

  • 2 gula lökar
  • 1 liter vegetabilisk olja, ex. rapsolja eller solrosolja till fritering
  • Friterad lök på enkelt vis: 1 dl mjöl
  • 2 msk kall vatten
  • Friterade lökringar med frityrsmet: 2 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 1,5 dl vatten eller ljust öl
  • 1 uppvispad äggvita

Tillagning

  1. Skala löken.
  2. Skär den i ca 3-5 mm tjocka skivor och dela sedan i ringar.
  3. Friterad lök på enkelt vis: Lägg mjöl i en bunke.
  4. Vänd i löken. Tillsätt lite kallt vatten i taget till löken och arbeta ihop så att mjölet blir smetigt och fastnar på löken.
  5. Friterade lökringar med frityrsmet: Vispa äggvitan till fast skum.
  6. Blanda mjöl och bakpulver i en bunke.
  7. Tillsätt sedan vatten till en slät smet.
  8. Vänd ner de hårt vispade äggvitorna i mjölblandningen. Doppa sedan lökringarna i frityrsmeten och fritera enligt nedan.
  9. Fritering: värm oljan i en kastrull under lock till 180-190 grader. Använd gärna en digital stektermometer i oljan. Testa om oljan är tillräckligt varm med en lökbit. Den ska koka och snabbt få lite färg. Se till att ha ett lock att lägga över oljan om den skulle fatta eld (försök EJ släcka olja med vatten - då exploderar den).
  10. Lägg i hälften av lök lite i taget och fritera den ljust brun. Försök dela dem åt lite så det inte blir en stor lökklump.
  11. Fritera några minuter. Ev. behöver du vända på löken och ta isär den något.
  12. Förbered en tallrik med lite hushållspapper på.
  13. Plocka upp löken med hålslev, pastaslev eller stekpincett och låt droppa av på tallriken.
  14. Den friterade löken är klar att använda.
E-mail
Medel: 4.7 (3 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad på Restauranghögskolan i Grythyttan och har ett Advanced Certificate i drycker. Jag är medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine Pro, Slowfood och Sveriges Matskribenters Förening. 

Svart Fredag i köket

Fynda köksgrejer på Black Friday rean 2017. Var är det rea, på vad och vad ska man tänka på? Mitt tips är att titta efter lite dyrare köksgrejer som du kanske tänkt köpa ett tag eller julklappar. På Black fredag reas numer det mesta - allt från knivar till köksmaskiner. Och kanske dags att slå till på en Sous Vide cirkulator för dig som längtat efter det. 

Läs mer

Saftig babka med kanel- och valnötsfyllning

Här är det enkla receptet. 

Läs mer

Sponsrat

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kyckling, kycklingspett, kycklingfilé, kycklinggrytor och soppor. Vi svenskar gillar kyckling i alla former - på 20 år har vi fördubblat konsumtionen.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer