Äppelsoppa
Äppelsoppa du kan laga på utflykt eller vandring. Lätt- och snabbt att laga - bara att tärna äpplen och koka med vatten samt socker.
Tillagning
- Mät upp vatten i en kastrull. Du kan laga soppan på spisen som vanligt eller över lägereld.
- Skala äpplen om du vill. Skär iallafall bort fula delar och kärnhus. Tärna eller skiva dem tunt.
- Lägg äppelbitarna i vattnet och koka upp samt låt koka eller sjuda 1-2 minuter.
- Blanda socker och potatismjöl samt rör i det. Smaka av med så mycket socker du vill ha. Du kan även justera hur tjock du vill ha soppan genom att reda med potatismjöl utrört i socker eller kallt vatten. Koka upp, rör om och servera.
Värm över elden eller ta med i termos
- Ska du laga soppan över lägereld så tar du med äpplen och vatten samt blanda gärna socker och potatismjöl i en påse innan eller blanda precis innan du tillsätter och rör i soppan.
- Man kan också laga äppelsoppan innan och ta med i termos.
Tips
- Tillsätt så mycket socker som du tycker är lagom sött.
- Om du vill kan du reda soppan med lite potatismjöl. Red soppan så tjock du vill ha den.
- Kan även lagas till en tjockare kräm och serveras med mjölk som du blandat av vatten och mjölkpulver. Då är det gott med kanel till också.
- Ta i torkad frukt som torkade äpplen, aprikos eller katrinplommon
- Smaksätt med en bit kanelstång, vaniljstäng eller stjärnanis.
Uppskattat näringsvärde per portion: 11 kcal