Äppelsoppa

Introduktion och förberedelse

Äppelsoppa du kan laga på utflykt eller vandring. Lätt- och snabbt att laga - bara att tärna äpplen och koka med vatten samt socker. Om du vill kan du reda soppan med lite potatismjöl.

Ska du laga soppan över lägereld så tar du med äpplen och vatten samt blanda gärna socker och potatismjöl i en påse innan eller blanda precis innan du tillsätter och rör i soppan.

Man kan också laga äppelsoppan innan och ta med i termos.

Tillsätt så mycket socker som du tycker är lagom sött. Samt red soppan så tjock du vill ha den. Kan även lagas till en tjockare kräm och serveras med mjölk som du blandat av vatten och mjölkpulver. Då är det gott med kanel till också.

Tack till Friluftsfrämjandet i Nytorpet, Blekinge, för receptet och fint höstmys vid lägerelden.

Varianter

  • Ta i torkad frukt som torkade äpplen, aprikos eller katrinplommon
  • Smaksätt med en bit kanelstång, vaniljstäng eller stjärnanis.

4 portioner äppelsoppa

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 15 min

Ingredienser

  • 2 äpplen
  • 1 liter vatten
  • 3 msk potatismjöl
  • 1/2 - 1 dl socker

Tillagning

  1. Mät upp vatten i en kastrull. Du kan laga soppan på spisen som vanligt eller över lägereld.
  2. Skala äpplen om du vill. Skär iallafall bort fula delar och kärnhus. Tärna eller skiva dem tunt.
  3. Lägg äppelbitarna i vattnet och koka upp samt låt koka eller sjuda 1-2 minuter.
  4. Blanda socker och potatismjöl samt rör i det. Smaka av med så mycket socker du vill ha. Du kan även justera hur tjock du vill ha soppan genom att reda med potatismjöl utrört i socker eller kallt vatten. Koka upp, rör om och servera.
E-mail
Medel: 4.3 (4 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-04-20