Gulasch

Introduktion och förberedelse

Ungersk köttgryta med paprika. Vad smakar bättre än en rykande gryta med Gulasch?

Här har jag lite potatistärningar i gulaschen för att den ska reda sig och bli lite matigare - det är dock valfritt. 

Serveringsförslag

  • Gott med enbart nybakt valfritt bröd - förslagsvis ett rustikt surdegsbröd.
  • Vidare kan man toppa gulaschen med en klick creme fraiche, gräddfil, matyoghurt eller smetana samt hackad persilja som garnering.
  • Saltgurka eller syrad gurka i strimlor eller tärningar är också gott till.
  • Gulaschen kan även serveras med kokt gnocchi, ris, råris, bulgur eller matvete.
  • Som sallad kan du ha råriven morot, rödbeta, zucchini samt finriven rotselleri till. Vidare passar små tomater och blad av grönsallad till. 

Gulasch på utflykt

  • Gulasch är gott höst och vintertid som värmande och mättande friluftsmat att ta med på utflykt, vandring eller jaktpass. Gott att servera vid brasan. Laga gulaschen hemma och ta med i en mat-termos och servera i kåsa.
  • Toppa med en klick crème fraiche eller smetana samt värm gärna ett gott surdegsbröd, tunnbröd, brytbröd, polarkaka eller valfritt bröd till över elden.

Tips

Du behöver en stor gryta med tjock botten typ gjutjärnsgryta med lock. Jag använde min orange Le Creuset.

    Att dricka till

    En kall ljus lager eller pilsner som Urquell eller fylligt rött vin ex. från Cote du Rhone eller ett vin av Shiraz från Australien.

    6 portioner gulasch

    • Förberedelse: 20 min
    • Tillagning: 2 tim
    • Klart på: 2 tim 20 min

    Ingredienser

    • 800 gram högrev, fransyska, ytterlår eller annat grytkött av nötkött eller vilt
    • 2 msk smör
    • 0,5 tsk salt
    • 2 gula lökar
    • 2 köttbuljongtärningar
    • 1 dl tomatpuré
    • 6 dl vatten
    • 3 vitlöksklyftor
    • 2 paprikor
    • 2 msk paprikapulver
    • 1 msk mald kummin, brödkummin
    • 3 potatisar fast sort
    • 3 krm cayennepeppar
    • 1 krm svartpeppar

    Tillagning

    1. Ta fram en stor järngryta eller kastrull.
    2. Skär köttet i bitar ca 2x2 cm.
    3. Skala lök och vitlök.
    4. Skiva löken och hacka vitlöken.
    5. Bryn köttet i smöret några minuter. Tillsätt salt.
    6. Tillsätt lök, vitlök, paprikapulver och mald eller mortlad kummin. Rör om.
    7. Blanda ner tomatpuré.
    8. Tillsätt vatten och buljongtärningar.
    9. Skär paprikor i bitar och lägg i dem. Spara ev. lite paprika att tillsätta på slutet så ser det lite fräscht ut.
    10. Låt gulaschen koka på låg värme i 1,5 timmar.
    11. Skala potatisen och tärna dem ca 1x1 cm bitar. Tillsätt potatisen och koka i 30 minuter till.
    12. Smaka av gulaschen med salt, mald svartpeppar och cayennepeppar så att den blir så stark du vill ha den.
    13. Godast blir gulaschen när smakerna får koka ihop länge. Laga den gärna dagen innan.
    14. Servera gulaschen i djupa skålar. Gärna med ett gott bröd till och en klick creme fraiche, gräddfil eller smetana samt hackad persilja på toppen.
    E-mail
    Medel: 4.1 (115 röster)

    Uppskattat näringsvärde per portion: 381 kcal

    Publicerat: , Uppdaterat: 2022-09-23