Gulasch

Ungersk köttgryta med paprika. Vad smakar bättre än en rykande gryta med Gulasch.

Servera gärna med ett gott nybakt bröd - förslagsvis ett rustikt surdegsbröd.

Här har jag lite potatistärningar i gulaschen för att den ska reda sig och bli lite matigare.

Du behöver en stor gryta med tjock botten typ gjutjärnsgryta med lock. Jag använde min orange Le Creuset.

Gulasch på utflykt

Gulasch är perfekt som värmande och mättande friluftsmat att ta med på utflykt, vandring eller jaktpass. Gott att servera vid brasan. Laga gulaschen hemma och ta med i en mat-termos och servera i kåsa som på bilden.

Toppa med en klick crème fraiche eller smetana samt värm gärna ett gott surdegsbröd, tunnbröd, brytbröd, polarkaka eller valfritt bröd till över elden.

Överkurs är att - som på bilden - fräsa tärnad röd paprika, färsk grovt delad röd chili, inlagda vitlökar och gul strimlad lök i smör i en liten muurikka eller panna över elden och toppa gulaschen med. Möra bitar kött typ grytbitar kan man också fräsa med om man vill ha mer kött till.

Tillbehör:

  • Gott med enbart nybakt bröd.
  • Vidare kan man toppa gulaschen med en klick creme fraiche, gräddfil, matyoghurt eller smetana samt hackad persilja som garnering.
  • Saltgurka i strimlor eller tärningar är också gott till.
  • Gulaschen kan även serveras med kokt ris, råris, bulgur eller matvete.

Att dricka till:

En kall ljus lager eller pilsner som Urquell eller fylligt rött vin ex. från Cote du Rhone eller ett vin av Shiraz från Australien.

6 portioner gulasch

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 2 tim
  • Klart på: 2 tim 20 min

Ingredienser

  • 800 gram högrev, fransyska, ytterlår eller annat grytkött av nötkött eller vilt
  • 2 msk smör
  • 0,5 tsk salt
  • 2 gula lökar
  • 2 köttbuljongtärningar
  • 1 dl tomatpuré
  • 6 dl vatten
  • 3 vitlöksklyftor
  • 2 paprikor
  • 2 msk paprikapulver
  • 1 msk mald brödkummin
  • 3 potatisar fast sort
  • 3 krm cayennepeppar
  • 1 krm svartpeppar

Tillagning

  1. Ta fram en stor järngryta eller kastrull.
  2. Skär köttet i bitar ca 2x2 cm.
  3. Skala lök och vitlök.
  4. Skiva löken och hacka vitlöken.
  5. Bryn köttet i smöret några minuter. Tillsätt salt.
  6. Tillsätt lök, vitlök, paprikapulver och kummin. Rör om.
  7. Blanda ner tomatpuré.
  8. Tillsätt vatten och buljongtärningar.
  9. Skär paprikor i bitar och lägg i dem. Spara ev. lite paprika att tillsätta på slutet så ser det lite fräscht ut.
  10. Låt gulaschen koka på låg värme i 1,5 timmar.
  11. Skala potatisen och tärna dem ca 1x1 cm bitar. Tillsätt potatisen och koka i 30 minuter till.
  12. Smaka av gulaschen med salt, mald svartpeppar och cayennepeppar så att den blir så stark du vill ha den.
  13. Godast blir gulaschen när smakerna får koka ihop länge. Laga den gärna dagen innan.
  14. Servera gulaschen i djupa skålar. Gärna med ett gott bröd till och en klick creme fraiche, gräddfil eller smetana samt hackad persilja på toppen.
E-mail
Medel: 4.2 (85 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-10-16

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. Jag är utbildad kock i Marinen, har en Fil.kand i Måltidsvetenskap och ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om om mig.

Cheesecake med pepparkaksbotten

Gör botten till cheesecaken av smulade pepparkakor istället för Digestivekex så passar den till advent, lucia och jul. Här två varianter - en Nobake cheesecake - kallrörd variant och en som bakas i ugnen.

Läs mer

Recept

Skumtoppar på pepparkakor

En variant på skumtoppar som är spritsade på pepparkakor du kan garnera med valfritt strössel. Passar till advent och jul eller när som.

Läs mer

Recept