Pastarecept till vardags och fest

Pastarecept till vardags och fest. Sugen på pasta? Då har du hittat rätt. Här finns recept på pasta som smaskig spagetti, jättemakaroner eller penne med mera.

Pasta med kyckling Pasta kan varieras på fantastiskt många vis. Den kan vara lyxig och dyr till fest och middag eller billig och enkel till vardags. På bilden pasta med kycklingfilé, pancetta (italienskt bacon) och spenat.

Pasta är nyttig och billig mat. Dessutom enkel och snabb att tillaga. Oroar du dig för högt GI-värde så kan du byta ljus pasta mot fullkornspasta. Själv föredrar jag vanlig pasta kokt al dente - med tuggmotstånd kvar. Undviker du stora portioner och mycket gräddiga såser samt istället sneglar mot det lättare medelhavsköket med dess grönsaker, olivolja, tomater, vitlök och basilika så blir pasta mycket nyttig mat.

Olika former av pasta har folk ätit i tusentals år. Men mest är det italienarna som på senare tid har spridit pastaköket över världen. Antalet former och recept är numer hundratals. Intressant är att tomatsåsen inte mötte pastan förrän under 1800 – talet. Tomaten kom till Europa under 1700-talet. Innan dess åts pastan naturell eller med ost.

Att laga får pastan också ett högt betyg. Koka spagetti klarar väl de flesta. Det finns dock lite knep. Använd en hög och stor kastrull samt rikligt med vatten. Till fyra portioner pasta kan du förslagsvis använda en 4 – 5 liters kastrull. Fyll med 3,5 liter vatten. Låt vattnet koka upp. Tillsätt 1-2 matskedar salt. Tillsätt cirka 350 gram pasta och rör om någon gång då och då så att den inte klibbar ihop.

Till såsen eller tillbehören rekommenderar jag en stor ”stekpanna” med höga kanter eller wok-liknande panna. Man kan också laga såsen i en kastrull och sedan blanda i pastan.

Pastapanna Det är blandningen som gör det. En panna, kastrull eller wok med höga kanter är perfekt att blanda pasta och tillbehör.

När du hällt av pastan och så vänder du runt den i pannan så att tillbehör och pasta blandas väl. Då kan du också smaka av med salt, vit- eller svartpeppar, något starkt som cayennepeppar samt örter. En nypa socker samt en tesked vinäger kan också göra underverk med smaken.

Pastasorter delas upp i långa och korta. Mest känd och omtyckt är spagettin. Tagliatelle eller bandspagetti är också populär. De passar till det mesta. Bland de korta pastasorterna är penne kanske mest känt i Sverige. Andra vanliga sorter är farfalle som ser ut som fjärilar, fusilli är skruvarna, gnocchi ser ut som snäckskal och maccheroni är jättemakaroner. Formen på dessa gör att såsen fastnar inne i och på pastan. Det är gott när såsen är riklig och lite tjockare. Vilken sort du väljer spelar annars inte så stor roll.

Här är några tips och recept till vanlig torkad pasta. Det går givetvis lika bra att köpa eller laga rätterna med hemgjord färsk pasta

Alla pastarecept - recept pasta i alla former >>

Hemgjord pestosås
Färsk basilika växer så det knakar i många trädgårdar och är vanlig i butiken. Tillsammans med pinjenötter, parmesanost, olivolja samt vitlök blir den pesto. Genialiskt gott med spagetti. Passa på och gör en burk att ha i kylen. En röra som är god också till färskpotatis, grillat eller rostad på baguette.

receptnamn Spagetti i enkelt men lyxigt sällskap av riven parmesanost, lufttorkad skinka, färsk chili, basilika och olivolja. Med soltorkad tomat istället för skinka blir pastan vegetarisk.

Spagetti med skinka och basilika
Enkelt och gott. Byt ut skinka mot 8 soltorkade tomater och du har en vegetarisk festrätt.

Penne diablo Pasta eller penne diablo med het korv i tomat och vitlök.

Penne diablo 
Het pasta med tomatsås och smak av stark korv - här chorizo, vitlök och chili.

Spagetti med köttbullar i tomatsås
Lady och Lufsen pasta - italiensk fyllig tomatsås med köttbullar serverade med spagetti. Du kan såklart servera annan pasta till. Man kan fuska med köpta färdiga köttbullar och tomatsås.

Pasta med skaldjur - Frutti di Mare
Pasta frutti di mare med skaldjur och havets frukter med vitvinssås. Ett klassiskt italienskt pastarecept. Lyxig spagetti med vitvinssås, ostsegel och lite blandade skaldjur ex. räkor, crabsticks, kräftstjärtar och/eller pilgrimsmusslor samt lite laxbitar blir pastan Frutti di mare (havets frukter).

Skaldjurspasta med tomatsås
En variant av Frutti di Mare med tomatsås istället för vitvinssås. Ta skaldjur efter tillgång - exempelvis skaldjursmix samt extra räkor.

Spagetti med korv Pasta är billigt och enkelt. Vad sägs om korv och spagetti för ca 3 kr per portion.

Korv och spagetti
Spagetti med korv eller bacon är en god vardagsrätt. Stekt korv eller bacon i bitar med hackad lök, lite vitlök, ketchup samt lite tabasco passar mycket bra med spagetti. En billig och enkel rätt.

Spagetti med tomatsås och skaldjur
Med hummer och krabba blir denna rätt riktigt lyxig. Du kan också fuska med en matsked hummerbuljong och räkor. Annars kan du välja skaldjur efter smak. Det finns färdiga mixar med frysta skaldjur.

Pasta med filé och grädde
En lyxig pasta med filé, svamp, grädde och lök. Svamppastan blir god med fläskfilé, kycklingfilé, kalvfilé, oxfilé eller strutsfilé.

Tillbehör till pastamiddagen:

Tomatsallad
Med mogna tomater blir tomatsallad bland det godaste man kan ha till pasta.
Lägg upp skivade tomater med hackad rödlök, basilika och eventuellt skivad mozzarella. Sprid över någon matsked olivolja, lite salt, peppar samt några droppar vinäger eller citron. 

Här är fler sallader som passar. 

Glöm inte brödet
Italienarna är tokiga i bröd och det är ett måste till maten. Gott att skopa upp den sista pastasåsen med. Förslag är baguette eller baka Focaccia i långpanna.

Dryckestips till pasta
Att dricka till pasta passar rött eller vitt vin från Italien självklart bäst. Vitt från Frascati eller norra Italien av druvan Chardonnay eller Pinot Grigio smakar bra till samtliga rätter men speciellt skaldjurspastan. Pastan med filé passar med rött från druvan Sangiovese eller Primitivo.

Alla pastarecept - recept pasta i alla former >>

 

Klassiska semlor och nya varianter

Fira Fettisdagen - tisdag den 28 januari - med klassiska semlor fyllda med nyvispad grädde och massor med mandelmassa. Här hittar du de klassiska recepten såväl som modernare tolkningar och varianter med mindre fett, utan laktos med mera. 

Läs mer

Våffeldagen den 25 mars

Dags att äta våfflor tills man spricker igen :) Här hittar du våffelsmet med och utan ägg, frasiga och smöriga och andra varianter. Bästa våffellaggen och tips på hur du gräddar våfflor. 

Läs mer