Pesto italiensk sås med basilika

Pesto är en italiensk sås med basilika. Gör egen pesto av färsk basilika, pinjenötter, parmesanost, olivolja samt vitlök.

Genialiskt gott att blanda med spagetti. Passa på och gör en burk att ha i kylen eller frysen. Pesto är god också till färskpotatis, grillat eller rostad på baguette. Pinjenötter kan bytas mot mandel eller solrosfrön. Parmesanosten kan bytas mot Grano Padano ost.

5 portioner pesto, en liten burk

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 15 min

Ingredienser

  • 2 vitlöksklyftor
  • 75 g parmesan eller grano padano
  • 1,5 dl pinjenötter (eller skållad mandel, valnötter eller solrosfrön)
  • 1 kruka färsk basilika
  • 1,5 dl smakfull kallpressad olivolja
  • 4 krm salt
  • 2 krm vitpeppar

Tillagning

  1. Skala vitlöksklyftor och riv parmesan.
  2. Mixa, stöt, mortla eller hacka ihop vitlök, nötter, parmesan och basilikablad till en fin röra. Du kan krossa i mortel, matberedare, stavmixer eller finhacka för hand. Klassiskt är mortel och enklast är mixa i matberedare.
  3. Rör sedan i olivolja till en lös sås och smaka av med salt och vitpeppar. Peston är klar att servera.
  4. Peston kan förvaras i burk med lock i kyl några dagar eller längre i frysen.
E-mail
Medel: 5 (6 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Festmat till Valborg och 1 maj

Till Valborg kan man laga lite vad man vill. Här är lite tips på enkla men festliga rätter till grillen samt till buffé med pajer, plock och lite tidiga primörer som sparris och annat grönt. 

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer