Pesto italiensk sås med basilika

Pesto är en italiensk sås med basilika. Gör egen pesto av färsk basilika, pinjenötter, parmesanost, olivolja samt vitlök.

Genialiskt gott att blanda med spagetti. Passa på och gör en burk att ha i kylen eller frysen. Pesto är god också till färskpotatis, grillat eller rostad på baguette. Pinjenötter kan bytas mot mandel eller solrosfrön. Parmesanosten kan bytas mot Grano Padano ost.

5 portioner pesto, en liten burk

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 15 min

Ingredienser

  • 2 vitlöksklyftor
  • 75 g parmesan eller grano padano
  • 1,5 dl pinjenötter (eller skållad mandel, valnötter eller solrosfrön)
  • 1 kruka färsk basilika
  • 1,5 dl smakfull kallpressad olivolja
  • 4 krm salt
  • 2 krm vitpeppar

Tillagning

  1. Skala vitlöksklyftor och riv parmesan.
  2. Mixa, stöt, mortla eller hacka ihop vitlök, nötter, parmesan och basilikablad till en fin röra. Du kan krossa i mortel, matberedare, stavmixer eller finhacka för hand. Klassiskt är mortel och enklast är mixa i matberedare.
  3. Rör sedan i olivolja till en lös sås och smaka av med salt och vitpeppar. Peston är klar att servera.
  4. Peston kan förvaras i burk med lock i kyl några dagar eller längre i frysen.
E-mail
Medel: 5 (5 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Klassiska semlor och nya varianter

Fira Fettisdagen - tisdag den 28 januari - med klassiska semlor fyllda med nyvispad grädde och massor med mandelmassa. Här hittar du de klassiska recepten såväl som modernare tolkningar och varianter med mindre fett, utan laktos med mera. 

Läs mer

Våffeldagen den 25 mars

Dags att äta våfflor tills man spricker igen :) Här hittar du våffelsmet med och utan ägg, frasiga och smöriga och andra varianter. Bästa våffellaggen och tips på hur du gräddar våfflor. 

Läs mer

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer