Filepasta med svamp och grädde

Filépasta. En lyxig pasta med filé, svamp, grädde och lök. Svamppastan blir god med fläskfilé, kycklingfilé, kalvfilé, oxfilé eller strutsfilé.

4 portioner filépasta

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 12 min
  • Klart på: 22 min

Ingredienser

  • 400 g pasta som kokta skruvar, tagliatelle eller penne
  • 500 g filé av fläsk, nöt eller fågel
  • 4 msk olivolja (ta från soltorkade tomater)
  • 10 champinjoner eller valfri svamp
  • 2 vårlökar, en gul lök eller två schalottenlökar
  • 1 msk vetemjöl
  • 0,5 dl mjölk
  • 2 dl grädde eller kokbar creme fraiche
  • 1 dl hackad färsk basilika eller persilja
  • 1 klyfta vitlök
  • 1 tsk kinesisk soja
  • Salt och svartpeppar
  • 0,5 dl riven parmesanost eller grano padano

Tillagning

  1. Skär filén i strimlor och sedan mindre bitstora bitar. Skär gärna snett tvärs mot köttfibrerna.
  2. Skiva eller tärna svamp och hacka lök samt skala och pressa vitlök.
  3. Börja koka pastan enligt paketet.
  4. Bryn köttet i olivolja i en panna med höga kanter.
  5. Tillsätt champinjoner, lök och vitlök. Låt fräsa några minuter under omrörning.
  6. Strö över mjöl och rör runt.
  7. Rör ner mjölk och grädde i pannan och koka i 3-4 minuter.
  8. Smaksätt pastasåsen med soja, salt och peppar. Håll varm.
  9. När pastan kokt klart så häll av den. Skölj den inte.
  10. Blanda pastan med såsen direkt i pannan, i en kastrull eller i en skål.
  11. Garnera pastan med riven parmesanost.
  12. Servera gärna lite tomatsallad samt spenatsallad till pastan.
E-mail
Medel: 3.7 (3 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Festmat till Valborg och 1 maj

Till Valborg kan man laga lite vad man vill. Här är lite tips på enkla men festliga rätter till grillen samt till buffé med pajer, plock och lite tidiga primörer som sparris och annat grönt. 

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer